δεν-είχα-αυτοπεποίθηση-μέχρι-που-ακολ-306248
©@dominiquelissa

Η Dominique Elissa είναι Αμερικανίδα μοντέλο. Στο podcast της “Selfdom” αλλά και στον λογαριασμό της στο Instagram μοιράζεται συχνά μυστικά ευεξίας, τιπς για καλή διατροφή, δραστηριότητες για τόνωση της ενέργειας και άλλα πολλά που έχουν σχέση με το well being. Ανάμεσα σε όσα συζητάει όμως, ένα συμπέρασμα αναδεικνύεται: όταν υπάρχει αυτοπεποίθηση, όλα είναι διαφορετικά, από το πως κινούμαστε, μέχρι τον τρόπο που λάμπει το πρόσωπό μας.

«Η αναζήτηση της αυτοεκτίμησης είναι τόσο σημαντική, γιατί η σχέση με τον εαυτό μας είναι η μόνη που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα διαρκέσει σε όλη μας τη ζωή», εξηγεί στο επεισόδιο που αφιέρωσε στην αυτοπεποίθηση. «Ποτέ μη σταματάτε να εξελίσσετε και να ανακαλύπτετε τον εαυτό σας. Είμαστε όλοι πολύπλοκοι και υπέροχοι και ο δρόμος προς την αυτογνωσία είναι απίστευτα μακρύς». Το μυστικό, σύμφωνα με την ίδια; «Πρέπει να το κάνετε συνήθεια, να δουλεύετε πάνω σε αυτό κάθε μέρα. Και πάνω απ’ όλα, να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται χρόνος και ότι θα πρέπει να κάνετε υπομονή». Παρακάτω, οι 5 συμβουλές που παραθέτει σε αυτό το επεισόδιο.

Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας

«Πριν, κάθε ώρα του Σαββατοκύριακου ήταν προγραμματισμένη γιατί δεν ήθελα να είμαι μόνη με τα συναισθήματά μου. Κατάλαβα όμως ότι ο χρόνος που περνάω μόνη μου είναι μια πράξη αυτοφροντίδας και κάθε άνθρωπος θα πρέπει να δίνει στον εαυτό του τουλάχιστον μία ώρα χρόνου για τον ίδιο την ημέρα. Αυτές είναι οι στιγμές που μπορούμε να είμαστε πλήρως παρόντες με τον εαυτό μας και τις σκέψεις μας (τις καλές και τις κακές). Ακόμα και αν αυτό φαίνεται δύσκολο. Προσωπικά, σε αυτόν τον χρόνο είναι που σκέφτομαι τις καλύτερες ιδέες μου και που μπορώ να κάνω έναν απολογισμό της ημέρας. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για διαλογισμό, γιατί έχει μεταμορφωτική επίδραση πάνω μου. Μου έμαθε να είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου και να σταματήσω να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους. Έχω επίγνωση της αναπνοής μου, των αισθήσεών μου και συνεπώς της ζωής μου».

Fake it till you make it

«Το 2019, όταν μετακόμισα στο Λονδίνο, το μόνο που έκανα ήταν να κλαίω. Ο εσωτερικός μου διάλογος ήταν πολύ αρνητικός – γιατί είσαι εδώ, δεν θα βρεις ποτέ δουλειά, όλοι είναι καλύτεροι από σένα… Οι αμφιβολίες θόλωναν το μυαλό μου. Τότε έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση που μιλούσε για τα affirmations. Εκτός από τα πράγματα για τα οποία ήμουν ευγνώμων, άρχισα να γράφω affirmations κάθε βράδυ («Είμαι αγαπητή, θα τα καταφέρω» κτλ). Λίγο αργότερα, έλαβα διάφορες προτάσεις για καμπάνιες. Η ενέργειά μου μεταμορφώθηκε, έγινα πιο σίγουρη και θετική και αυτό επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσα με τους ανθρώπους στα γυρίσματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μου συμπεριφέρονταν.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research υπογραμμίζει ότι η πρακτική των affirmations οδηγεί σε θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο και σε καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων.

Να σας αποδέχεστε

«Συνήθως συνδέουμε την αυτοφροντίδα με πολλές ώρες στο γυμναστήριο, κλείνοντας θεραπείες ομορφιάς, αγοράζοντας ένα καλλυντικό … Όλα αυτά λειτουργούν καλά αν τα κάνουμε για τους σωστούς λόγους, αν περιποιούμεστε τον εαυτό μας και όχι επιδιώκοντας να μεταμορφωθούμε. Όταν πήγα στο γυμναστήριο, κοίταζα τον εαυτό μου στον καθρέφτη για μια ώρα και παρατηρούσα όλα όσα δεν μου άρεσαν, τη μύτη, το βάρος μου… Σήμερα, εστιάζω στα πράγματα που αγαπώ, τα μάτια μου ή το χαμόγελό μου. Αυτό που έκανα ήταν να αλλάξω τον προγραμματισμό του μυαλού μου. Συνειδητοποίησα επίσης ότι μου αρέσει η ενέργειά μου, μου αρέσει το πώς κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται, μου αρέσει να είμαι ένας καλός άνθρωπος. Αυτά τα πράγματα είναι τελικά πολύ πιο σημαντικά από τη σωματική δομή. Οι άνθρωποι που αγαπώ στη ζωή μου, δεν μου αρέσουν επειδή είναι όμορφοι αλλά επειδή είναι θετικοί, τρυφεροί και υποστηρικτικοί».

Η κίνηση

“Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την κίνηση για να νιώσεις ότι είσαι στην κορυφή της ευεξίας! Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας στο γυμναστήριο. Δείτε τον αθλητισμό και την κίνηση σαν τρόπο να νιώσετε πρώτα καλά και έπειτα να γραμμωθείτε. Ας θυμόμαστε ότι η κίνηση είναι πάνω απ’ όλα για να τη φυσική μας κατάσταση και για να κάνουμε το σώμα να λειτουργεί καλύτερα. Όταν αρχίζεις να απολαμβάνεις την κίνηση, τα σωματικά αποτελέσματα ακολουθούν»

Θέστε όρια 

«Όταν είμαι σε μια σχέση και δεν έχω νέα του άλλου για 5 ώρες, δεν αρχίζω να βρίσκω δικαιολογίες για να εξηγήσω τη συμπεριφορά αυτού του ατόμου. Η επικοινωνία είναι ένα από τα αδιαπραγμάτευτα πράγματα που θέτω. Αν οι φίλοι ή οι σύντροφοί μου δεν μου δίνουν τον σεβασμό που μου αξίζει, δεν αξίζουν τον χρόνο και την ενέργειά μου. Είμαι πεπεισμένη ότι αν είναι οι σωστοί άνθρωποι, θα σας συμπεριφερθούν με σεβασμό. Μόλις αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, δεν θα θέλετε πλέον να αποδέχεστε τη μετριότητα. Πρόσφατα αποφάσισα να πίνω λιγότερο. Δεν θέλω να αισθάνομαι οτι πρέπει να πίνω για να νιώθω ότι εντάσσομαι κάπου. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν θα σεβαστούν τις αποφάσεις μας επειδή ξέρουν ότι είναι σημαντικές για εμάς. Ένα άλλο όριο που βάζω στον εαυτό μου είναι να ελευθερώσω μια ώρα χρόνο για τον εαυτό μου. Είναι προτεραιότητα. Δεν προσπαθώ πλέον να τους ευχαριστήσω όλους, ούτε να λέω ναι σε όλα. Δεν θέλω να δίνω όλο μου το χρόνο και την ενέργεια στους άλλους μόνο και μόνο για να πέσω για ύπνο εξαντλημένη».

Διαβάστε επίσης | Αυτά τα 80s-style σκουλαρίκια απογειώνουν τα look των it girls τώρα

MHT