διαλογισμός-της-καρδιάς-έτσι-λειτουρ-283084
©Unsplash

Σε μια εποχή γεμάτη στρες και μια πολυάσχολη καθημερινότητα είναι απαραίτητο να παίρνουμε μικρά breaks που μπορούν να συμβάλλουν στο να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας αλλά και να επαναφέρουμε το σώμα και τον οργανισμό σε φυσιολογικά πλαίσια. Μετά από έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε είναι ο διαλογισμός της καρδιάς.

Αυτό που πρέπει να παίζει σαν ήχος και χρειάζεται για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαλογισμού (βρίσκεται επίσης στο Youtube) είναι το Heart Chakra Meditation από τον Karunesh ή το heart mediation. Ακολουθήστε τις κινήσεις, που πρέπει να επαναληφθούν για επτά λεπτά, αυτό είναι σαν ένας χορός που σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ψυχοφυσικού στρες και με «κέντρο στον εαυτό μας».

Διαλογισμός της καρδιάς: Έτσι λειτουργεί η πρακτική «detox » για ισορροπία και επίγνωση-1
©Unsplash

Η σειρά ασκήσεων του heart meditation

Αναπνέοντας με το στόμα ανοιχτό (και με θόρυβο) φέρτε τα χέρια σας στο ηλιακό πλέγμα, στη συνέχεια σηκώστε το ένα χέρι με την παλάμη προς τα πάνω και φέρτε το προς τα εμπρός κάνοντας ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Στη συνέχεια επαναλάβετε την ίδια κίνηση ρυθμικά προς τα δεξιά, προς τα αριστερά και πίσω σας (όλα αυτά, αναπνέοντας πάντα με ανοιχτό το στόμα). Αυτά τα τέσσερα βασικά σημεία αντιπροσωπεύουν το μέλλον (προς τα εμπρός), το παρελθόν (πίσω), τις ενέργειες μας στο παρόν (αριστερά και δεξιά): η ρευστή ή μη κίνηση από τη μια χρονική κατεύθυνση στην άλλη αποκαλύπτει επίσης πιθανούς φόβους, ενοχλήσεις. Για όσους θέλουν να δουν ένα tutorial και να τελειοποιήσουν την εκτέλεσή του, απλώς αναζητήστε το Heart Dance Meditation στο Youtube.

Σύμφωνα με τους experts η καθημερινή απόδοση του heart meditation (που έχει βάση την κίνηση, σε αντίθεση με τον στατικό διαλογισμό), βελτιώνει την κυκλοφορία της ενέργειας, ενισχύει την κατάσταση της υγείας και προάγει την εσωτερική γαλήνη. Αυτό που χρειάζεται είναι ακόμα μισή ώρα για να τεντώσετε τα meridians και το Qi Gong (όπου χτυπούν τα διάφορα μέρη του σώματος για να ρέουν οι ενέργειες των αντίστοιχων εσωτερικών οργάνων), στο τέλος θα νιώθετε αναγεννημένοι και πολύ συγκεντρωμένοι.

Διαλογισμός της καρδιάς: Έτσι λειτουργεί η πρακτική «detox » για ισορροπία και επίγνωση-2
©Unsplash

Κινεζική ιατρική και τα 5 στοιχεία

Η φιλοσοφία της κινεζικής ιατρικής, έχει εμπνεύσει τις αρχές της μεθόδου Revital για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Φυσικά, η millenary oriental ολιστική ιατρική υποστηρίζεται από τις πιο προηγμένες τεχνικές της δυτικής ιατρικής. Αλλά η βάση είναι τα 5 στοιχεία που ρυθμίζουν την ενέργεια της Φύσης και των ζωντανών όντων: ξύλο (πράσινο στοιχείο, εποχή άνοιξης, κυρίαρχα όργανα: συκώτι και χοληδόχος κύστη), φωτιά (κόκκινο στοιχείο, καλοκαιρινή περίοδος, κυρίαρχα όργανα: λεπτό έντερο και καρδιά), γη (κίτρινο στοιχείο, τέλη καλοκαιριού, κυρίαρχα όργανα : σπλήνα, πάγκρεας, στομάχι), μέταλλο (λευκό στοιχείο, εποχή φθινοπώρου, κυρίαρχα όργανα: πνεύμονες, παχύ έντερο), νερό (γκρίζο στοιχείο, χειμερινή περίοδος, κυρίαρχα όργανα: νεφρά, κύστη ).

Καθένα από τα 5 στοιχεία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και στο ανθρώπινο σώμα εκδηλώνονται με τις διαφορετικές φυσικές μορφολογίες που συνδέονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επομένως, κάθε άτομο έχει ένα στοιχείο που κυριαρχεί.

Πρέπει να ειπωθεί ότι, και πάλι σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τίποτα δεν είναι ακίνητο: όπως υπάρχουν κύκλοι (κατασκευής και καταστροφής) που κάνουν τις ενέργειες να ρέουν από το ένα στοιχείο στο άλλο, και όπως μια άλλη εποχή προκύπτει φυσικά από μια εποχή, στην πορεία της ζωής αλλάζουμε κι εμείς στοιχεία και παίρνουμε τα χαρακτηριστικά του άλλου. Τα πάντα ρει.

Detox μαγειρική

Δεν χρειάζεται να αλατίσετε ή να προσθέσετε ζάχαρη στα τρόφιμα: αντικαθιστώντας το πρώτο με βότανα, μπαχαρικά και κύβο ζωμού λαχανικών σε σκόνη χωρίς γλουταμικό και το δεύτερο με στέβια και σιρόπι αγαύης ή με μέλι, μπορείτε να καταπολεμήσετε την αύξηση της χοληστερόλης (της οποίας ο κύριος ένοχος είναι το σάκχαρο) και την υπέρταση.

Ακόμη και οι απλές σαλάτες μπορούν να γίνουν πιο νόστιμες, απλά ένα dressing με βάση τις φράουλες, το νερό, το μηλόξυδο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το ταμάρι και λίγη μουστάρδα. Ανακατεύουμε τα πάντα μια φορά την εβδομάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Γιατί μια πιο υγιεινή διατροφή κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς παράγοντες στη ζωή.

Διαλογισμός της καρδιάς: Έτσι λειτουργεί η πρακτική «detox » για ισορροπία και επίγνωση-3
©Unsplash

Διαβάστε επίσης | Καφτάνια: Πώς να συνδυάσετε το essential του καλοκαιριού;

MHT