7-σημάδια-στο-δέρμα-μας-που-δείχνουν-ότι-275907
©Instagram/Dua Lipa

Πόσες φορές έχουμε ακούσει για δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται από το στρες; Μπορεί να έχετε δει μια σειρά από σπυράκια να εμφανίζονται στο πρόσωπο, ή κάποιες περιοχές να γίνονται ξηρές ή κόκκινες και μερικές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Συχνά πρόκειται για εκδηλώσεις που προκαλούνται άμεσα από τον καθημερινό μας τρόπο ζωής και το μέγεθος του άγχους που έχουμε συσσωρεύσει την τελευταία περίοδο. Το στρες είναι κυριολεκτικά αισθητό και φαίνεται στο δέρμα.

Το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας είναι από τα πιο δυνατά και ανθεκτικά που έχουμε. Το δέρμα μας προστατεύει και προσαρμόζεται σε κάθε παραμικρή αλλαγή, τόσο ενδογενή όσο και από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι όμως και ένα πολύ ευαίσθητο όργανο, ικανό να αποκαλύψει όλα όσα συμβαίνουν εσωτερικά στον οργανισμό. Επειδή το άγχος που προκαλείται από την καθημερινή ζωή έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σώμα μας,τις περισσότερες φορές αυτό αντανακλάται στο δέρμα.

Το άγχος μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα του προσώπου και του σώματος Οι κύριες αιτίες της εκδήλωσης στρες στο δέρμα μπορούν να αποδοθούν σε ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν την ισορροπία του δέρματος, για παράδειγμα αυξάνοντας τη φλεγμονή, την παραγωγή σμήγματος ή την έλλειψη του, προκαλώντας την εμφάνιση ερεθισμών, έως την ανάπτυξη πραγματικών δερματολογικών παθολογιών.

7 σημάδια στο δέρμα μας που δείχνουν ότι έχουμε στρες-1
©Unsplash

Στρες και δέρμα: Οι ορμόνες που εμπλέκονται

Κορτιζόλη Το στρες μπορεί να συσσωρεύεται στο σώμα μέχρι να το αναγκάσει να εκτοξεύσει SOS, κάτι που πυροδοτούν ορισμένες αντιδράσεις, όπως, για παράδειγμα,η αύξηση της κυκλοφορίας στα ζωτικά όργανα, εις βάρος του δέρματος ή η αύξηση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και αντιοξειδωτικών, καθώς και σε σχηματισμό κηλίδων και άλλων δερματικών εκδηλώσεων.

Η κορτιζόλη ειδικότερα είναι μια απαραίτητη ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μας επιτρέπει να έχουμε ενέργεια το πρωί, και να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε το βράδυ, μειώνοντας το επίπεδα στο αίμα. Στη συνέχεια ελέγχει διάφορες λειτουργίες όπως η μεταβολική, παίζει ρόλο στην ισορροπία του αναπαραγωγικού συστήματος, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη ρύθμιση άλλων ορμονών.

7 σημάδια στο δέρμα μας που δείχνουν ότι έχουμε στρες-2
©Unsplash

Το άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, και αυτό προκαλεί μια σειρά επιδράσεων που επηρεάζουν και εκδηλώνονται στο δέρμα, μέσω μιας σειράς ορατών και αόρατων σημάτων, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να βλάψουν το δέρμα, αυξάνοντας την οξειδωτική βλάβη των ελεύθερων ριζών και επηρεάζοντας την ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος. Με απλά λόγια, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Σεροτονίνη Στην αντίθετη πλευρά της κορτιζόλης βρίσκουμε τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Εάν βιώσουμε μια κατάσταση ψυχοφυσικού στρες, προκαλούμε ανισορροπίες στο σώμα μας και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και πιθανότατα θα έχουμε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, πυροδοτώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Χρόνιο σιωπηλό στρες Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό είδος άγχους, μια υπαρξιακή συνθήκη της εποχής μας. Όπως γράφουν οι New York Times, είναι πιο εύκολο να προσέχουμε το δέρμα μας παρά τα συναισθήματά μας. Για την Dr. Heather Woolery-Lloyd, δερματολόγο, «το 90% του άγχους μας δεν είναι ο ίδιος ο παράγοντας άγχους, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε. Ο διαλογισμός ξεκινά την απόκριση χαλάρωσης που ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος και μειώνει την κορτιζόλη και τη φλεγμονή. Με συνεπή πρακτική, ο φραγμός του δέρματος μπορεί να σταματήσει να χάνει νερό και να αρχίσει να διατηρεί την υγρασία, υποδηλώνοντας ότι η μυθική εσωτερική λάμψη είναι λιγότερο συμβολική παρά επιστημονική.

7 σημάδια στο δέρμα μας που δείχνουν ότι έχουμε στρες-3
©Matilda Djerf/Instagram

7 επιπτώσεις του στρες στο δέρμα

Αυξημένη παραγωγή σμήγματος: Η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος που, εκτός από το polishing στο πρόσωπο με ξαφνικό τρόπο, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ατελειών και μαύρων στιγμάτων.

Ακμή: Τα σπυράκια που εμφανίζονται στην περιοχή του πηγουνιού και της γνάθου έχουν ορμονική προέλευση.

‘Εκζεμα και ψωρίαση: Είναι και οι δύο χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν ή να τονιστούν σε περιόδους υψηλού στρες, μέσω κόκκινων πλακών στο δέρμα που εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές. Με την ψωρίαση μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Το έκζεμα τείνει να είναι στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τους γλουτούς.

Ροδόχρους ακμή

Εκδηλώνεται μέσω των περιοχών του προσώπου που είναι πολύ κόκκινες, φλεγμονώδεις και με φλύκταινες. Εμφανίζεται επειδή το στρες μειώνει την ικανότητα του δέρματος να καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλάζοντας τον φραγμό του δέρματος.

Κνίδωση

Η δερματίτιδα από στρες εμφανίζεται με φαγούρα και κόκκινίλες, όπου μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος και ποικίλλουν σε μέγεθος, εμφανίζονται και εξαφανίζονται και στη συνέχεια επανεμφανίζονται σε στιγμές μεγαλύτερης ψυχοσωματικής έντασης.

Θαμπή επιδερμίδα

Εάν το δέρμα εμφανίζεται σημαδεμένο, με γκριζωπό χρώμα, τονισμένους μαύρους κύκλους και πιο έντονες γραμμές έκφρασης από το συνηθισμένο, αυτή είναι η πιο διαδεδομένη εκδήλωση στρες στο δέρμα, κυρίως λόγω έλλειψης ύπνου και παρατεταμένης κούρασης.

Θεραπείες για τα σημάδια που μας δίνει το δέρμα όταν είμαστε αγχωμένοι

Αφού έχουμε παρατηρήσει ότι τυπικά σημάδια στρες έχουν εμφανιστεί στο δέρμα μας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Μην παραμελείτε τη ρουτίνα skincare- Διατηρείτε πάντα το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και ενυδατωμένο, αποφεύγοντας έτσι την τόνωση της παραγωγής σμήγματος και το σχηματισμό σπυριών.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα απολέπισης με βάση το σαλικυλικό οξύ ή σειρές για δέρμα με ακμή

Για τα πιο σημαντικά ιατρικά προβλήματα (έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή) επικοινωνήστε πάντα με έναν δερματολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για τις καλύτερες τοπικές θεραπείες που πρέπει να εφαρμόσετε.

Ενσωματώστε έναν ορό βιταμίνης C στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να ενεργοποιήσετε εκ νέου τη λάμψη του δέρματος από μέσα.

Πάρτε συμπληρώματα μελατονίνης για να βοηθήσετε στην προώθηση του ύπνου.

Διαβάστε επίσης | Polo shirt: Είναι το trend που χρειάζεται τώρα η γκαρνταρόμπα