ποιοτικός-ύπνος-οι-3-βασικές-αρχές-από-275122
©MaraLaFontan/Instagram

Ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με την καλύτερη υγεία και μακροζωία, ωστόσο δεν είναι δεδομένος για όλους. Για την ακρίβεια οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το 8% των ενηλίκων παγκοσμίως, υποφέρουν από χρόνια αϋπνία, η οποία με την σειρά της αυξάνει το στρες, την κόπωση, την κατανάλωση τροφής. Οι ειδικοί συμφωνούν πως ο καλός ύπνος ξεκινά από έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και σύμφωνα με την sleep coach Hayley Pedrick από το London Sleep Centre, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη καθώς προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις στην ρουτίνα του ύπνου μας.

Το φως

Το φως είναι η κινητήριος δύναμη του κιρκάδιου ρυθμού, που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Για να διασφαλίσετε πως θα αποκοιμηθείτε γρήγορα και θα παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθείστε να μένετε κάθε πρωί στον ήλιο για 30′ με 60′ αφού ξυπνήσετε. Μια ακόμα συμβουλή είναι να περιορίσετε την έκθεση στο φως δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο, κλείνοντας το φως και τα κεριά, αλλά και μειώνοντας την χρήση του smartphone και του μπλε φωτός.

Ποιοτικός ύπνος: Οι 3 βασικές αρχές από τους sleep experts-1
©Unsplash

Διατροφή

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε. Το ιδανικό είναι να τρώτε πρωινό μια ώρα αφού ξυπνήσετε. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνετε το βραδινό σας δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο, ώστε το σώμα να έχει τον χρόνο να μεταβολίσει την τροφή. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Αν όμως τελικά πρέπει να δειπνήσετε κοντά στην ώρα του ύπνου, φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, καθώς η πρωτεΐνη είναι πιο δύσκολη στην πέψη. Ένα αντιοξειδωτικό ρόφημα όπως το τσάι, ηρεμεί σώμα και πνεύμα, οπότε μπορείτε να το καταναλώνετε και λίγο πριν κοιμηθείτε.

Άσκηση

Η μεσαία και έντονη άσκηση, βελτιώνει τον κύκλο του ύπνου, ειδικά αν τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα. Είναι καλύτερο να γυμνάζεστε το πρωί και φυσικά να αποφεύγετε την άσκηση δύο ώρες πριν τον ύπνο, καθώς ανεβάζει τους ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης | Yπερκατανάλωση τροφής: 5 εύκολα tricks για να την περιορίσετε

MHT