γιατί-το-να-κοιμόμαστε-περισσότερες-α-265414
©Unsplash

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει κούραση, ευερεθιστότητα, εναλλαγές στη διάθεση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει ακόμα πιο έντονο στρες. Φαίνεται όμως πως και το να κοιμόμαστε περισσότερες από οκτώ ώρες, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Ο Dr Pujan Parikh, σύμβουλος στο Sir HN Reliance Foundation Hospital της Mumbai, αναλύει τι κρύβεται πίσω από το oversleeping.

Αρχικά ως oversleeping ορίζονται οι περισσότερες από δέκα ώρες ύπνου. Θα πρέπει όμως να διαχωρίσουμε τον ύπνο REM από τον NREM. Ο πρώτος γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, είναι το πέμπτο στάδιο και χαρακτηρίζεται εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ελαφρύ ύπνο. Ο δεύτερος ο οποίος διαρκεί περίπου 80 λεπτά είναι ο ύπνος των αργών κυμάτων ή ήρεμος ύπνος. Όταν κοιμόμαστε περισσότερες ώρες, αυξάνεται ο REM ύπνος. Καθώς ο μεταβολικός ρυθμός του εγκεφάλου είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και ξυπνάμε κουρασμένοι, παρά τις πολλές ώρες.

Γιατί το να κοιμόμαστε περισσότερες από 8 ώρες βλάπτει την υγεία;-1
©Unsplash

Η κούραση σε αυτή την περίπτωση θεωρείται απλά η κορυφή το παγόβουνου. Το oversleeping πολλές φορές κρύβει έλλειψη βιταμίνης Β12, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή και τάση για παχυσαρκία.

Πώς θα διασφαλίσουμε ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ

Αν η έλλειψη ύπνου νιώθετε πως σας προκαλεί κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με το oversleeping. Ο Dr Pujan Parikh συμβουλεύει πως για να διασφαλίσουμε καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο, θα πρέπει να ενδώσουμε σε κάποιες συνήθειες που θα γίνουν η βραδινή μας ιεροτελεστία. Αρχικά θα πρέπει να κοιμάστε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως το smartphone δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Δοκιμάστε να μειώσετε την καφεΐνη μετά τις 6 το απόγευμα. Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου καταγράφοντας τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου σας, για να διαπιστώσετε τι είναι τελικά πιο ωφέλιμο για το δικό σας σώμα.

Διαβάστε επίσης | Λέμε αντίο στο styling: Τα μαλλιά που στεγνώνουν φυσικά είναι η τάση τώρα