γκρίζα-μαλλιά-μήπως-σας-λείπουν-αυτές-264543
©George Angelis/Shot by Gio

Οι πρώτες γκρίζες τρίχες συνδέονται συνήθως με την ηλικία και εμφανίζονται κατά βάση μετά τα 30 ή και 40 έτη. Βλέπουμε όμως όλο και πιο συχνά άτομα στην ηλικία των 20 να αποκτούν λευκές τρίχες. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε κληρονομικότητα αλλά και σε παράγοντες όπως το οξειδωτικό στρες, το lifestyle, το κάπνισμα, που οδηγούν στην εξάντληση των μελανοκυττάρων, τα οποία και είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των μαλλιών μας. Κάποιες φορές όμως οι πρώτες γκρίζες τρίχες σχετίζονται και με την διατροφή μας, λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων βιταμινών.

Τα μαλλιά μας αποτελούνται από κερατίνη, μια πρωτεΐνη πλούσια σε βιταμίνες Β, αμινοξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Για να διατηρούνται υγιή, όλα τα παραπάνω συστατικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή μας, ώστε να αποτρέπεται το σπάσιμο της τρίχας αλλά και η εμφάνιση των λευκών.

Γκρίζα μαλλιά: Μήπως σας λείπουν αυτές οι βιταμίνες;-1
©George Angelis/Shot by Gio

Οι βιταμίνες για την υγεία των μαλλιών

Βιταμίνη Β12: Μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την ευεξία του σώματος, για την ενέργεια αλλά και για την υγεία των μαλλιών. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12, κάτι που θα διαπιστώσετε μέσα από εξετάσεις αίματος.

Φολικό οξύ ή Βιταμίνη Β9: Υποστηρίζει την οξυγόνωση του αίματος και θρέφει την τρίχα.

Βιταμίνη Β8 ή βιοτίνη: Καθυστερεί την εμφάνιση των πρώτων λευκών.

Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη: Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή της πολλές φορές οδηγεί στην εμφάνιση λευκών μαλλιών.

Βιταμίνη Β5: Ένα από τα βασικά στοιχεία που σχηματίζουν την κερατίνη, απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών.

Βιταμίνη Β3: Μειώνει το οξειδωτικό στρες και ευνοεί την κυτταρική ανανέωση.

Βιταμίνη D: Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χαλκός: Μέταλλα που χαρίζουν ενέργεια στους θήλακες της τρίχας.

Πριν αποφασίσετε να προσθέσετε στην διατροφή σας οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης | 6 πρωινές συνήθειες για να έχετε καλύτερη διάθεση μέσα στην ημέρα

MHT