μαύροι-κύκλοι-πώς-να-τους-αντιμετωπίσ-275481
©Instagram/Negin Mirsalehi

Οι experts το λένε συνέχεια, η παρουσία των μαύρων κύκλων κάνει το πρόσωπο λιγότερο ελκυστικό. Και αυτό συμβαίνει επειδή μεταφέρουν ένα αίσθημα κούρασης και θλίψης που επηρεάζει άμεσα τα μοτίβα αναγνώρισης προσώπου και την αντίληψη της ελκυστικότητας. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ήδη μας ανησυχεί περισσότερο η παρουσία μαύρων κύκλων και το πρόσωπο μόνιμης κούρασης παρά οι ρυτίδες ή τα γκρίζα μαλλιά, όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία.

Όσοι υποφέρουν από μαύρους κύκλους θα ξέρουν επίσης ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για πρόληψη και θεραπεία. Δεν είναι εύκολο να επιτύχουμε προφανή αποτελέσματα ή να τα εξαλείψουμε εντελώς με την απλή χρήση μιας κρέμας, αλλά η γνώση των αιτιών που τους προκαλούν και το είδος των μαύρων κύκλων που έχει κάποιος, μπορεί να βοηθήσει πολύ στον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας κατά τη θεραπεία τους.

Μαύροι κύκλοι: Πώς να τους αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts-1
©Instagram/Negin Mirsalehi

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Όπως εξήγησε η Dr. Ángel Arteaga, από τη Διεθνή Δερματολογική Κλινική, «είναι ένας διάχυτος όρος στον οποίο οι σακούλες λίπους και ο ιστός καταρρέουν, το χρώμα του δέρματος, η υφή και η θέση του βολβού του ματιού σε σχέση με το πρόσωπο ενώνονται». Αν και αυτός ο ορισμός μπορεί να φαίνεται πολύ εκτενής, γενικά, και παρόλο που όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο, οι μαύροι κύκλοι είναι οι ίδιοι, όπως επισημαίνει η ειδικός, τα βαθιά αυλάκια που εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλάδας των δακρύων.

Γιατί δημιουργούνται; Οι πιο συχνές αιτίες των μαύρων κύκλων

Λόγω γενετικού προβλήματος

Σύμφωνα με την ειδικό της Διεθνούς Δερματολογικής Κλινικής, έχουν γενικά μια αναπόφευκτη γενετική συνιστώσα και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προληφθούν. «Αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να τα αποτρέψουμε από το να επιδεινωθούν», λέει.

Λόγω κούρασης

Η κούραση επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Και η εξήγηση είναι ηχηρή: «Όταν κουραζόμαστε, οι ιστοί μας χάνουν τον μυϊκό τόνο και εμφανίζεται ένας ορισμένος βαθμός συστολής λίπους, αλλοιώσεις του δέρματος κ.λπ. Όλα αυτά τονίζουν τους μαύρους κύκλους σε άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση από την οφθαλμοπροσωπική τους ανατομία», εξηγεί η Arteaga.

Μαύροι κύκλοι: Πώς να τους αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts-2
©Unsplash

Λόγω του τρόπου ζωής μας

«Η ανεπαρκής διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η κούραση, είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που επιδεινώνουν την περιοφθαλμική περιοχή», εξηγεί η Dr. Arteaga αναφερόμενη στους μαύρους κύκλους και το κουρασμένο βλέμμα.

Η σχέση των μαύρων κύκλων και του δερματικού εκζέματος

Όπως εξηγεί η Dr. Elena Martínez, δερματολόγος στην Clínica Pilar de Frutos, υπάρχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις που μπορούν να επιδεινώσουν τους μαύρους κύκλους. Ένα από τα πιο κοινά είναι το δερματικό έκζεμα. «Το έκζεμα κάνει το δέρμα στην περιοχή να φαίνεται ξηρό, φολιδωτό, είναι πιο λεπτό και πιο σκούρο. Η αιτία του εκζέματος μπορεί να είναι ενδογενείς παράγοντες όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή η ατοπική δερματίτιδα ή εξωγενείς, δηλαδή αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής (λόγω χρήσης καλλυντικών προϊόντων, υγιεινής ή φαρμάκων όπως οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα).

Άλλοι λιγότερο γνωστοί ενεργοποιητές

Έχουμε μιλήσει λιγότερο για αυτά, αλλά η ειδικός της κλινικής Pilar de Frutos επιβεβαιώνει ότι η κατακράτηση υγρών και οι ορμόνες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα προβλήματα των μαύρων κύκλων.

Τύποι μαύρων κύκλων

Μπλε κύκλοι Αυτό το χρώμα κάτω από τα μάτια, πολύ συχνό σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, οφείλεται συνήθως σε προβλήματα μικροκυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή.

Μαύροι και χρωματισμένοι κύκλοι Κανονικά, οι μαύροι κύκλοι και/ή οι καφέ κύκλοι παράγονται από υπερβολική παραγωγή μελανίνης και συνήθως έχουν την προέλευση τους στη γενετική κληρονομικότητα. Για αυτόν τον τύπο μαύρων κύκλων, η χρήση υδροκινόνης για οικιακή χρήση μπορεί να είναι αποτελεσματική, πάντα με συνταγή από δερματολόγο.

Μαύροι κύκλοι λόγω χαλάρωσης Σε αυτή την περίπτωση, η Dr. Lidia Maroñas συνιστά συγκεκριμένους ορούς για αυτήν την περιοχή με ρετινόλη, καθώς αυτό το δραστικό συστατικό εμποδίζει τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Φυσικά, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τη χρήση τους από έναν δερματολόγο.

Μαύροι κύκλοι: Πώς να τους αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts-3
©Unsplash

Πώς να αποτρέψετε τους μαύρους κύκλους (ή να τους εμποδίσετε να επιδεινωθούν)

Η σημασία του φαγητού

H Dr. Arteaga επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν τροφές που αυξάνουν ή μειώνουν τον ίδιο τον μαύρο κύκλο. Αλλά, λέει, «μια κακή διατροφή επηρεάζει και ευνοεί τις διαδικασίες γήρανσης και επιδείνωσης των μαύρων κύκλων». Η Elena Martínez μας υπενθυμίζει ότι οι προφλεγμονώδεις τροφές αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες και, ως εκ τούτου, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση των μαύρων κύκλων. «Αυτές οι τροφές είναι συνήθως πλούσιες σε εξευγενισμένα λίπη και σάκχαρα. Από την άλλη, οι πολύ περιοριστικές δίαιτες ή αυτές στις οποίες δεν καταναλώνεται κρέας μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και να προκαλέσουν την εμφάνιση μαύρων, καφέ κύκλων κάτω από τα μάτια», εξηγεί.

Επομένως, η διατροφή με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο – αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές και ντομάτες) – βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών και την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Προσοχή στην ξαφνική απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους επιδεινώνει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. «Όταν χάνουμε βάρος, το περιοφθαλμικό λίπος είναι ένα από τα πρώτα που ατροφούν και χάνουν και τονίζει τις αυλακώσεις», λέει ο ειδικός της International Dermatology Clinic.Η Dr. Martínez αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι αυτή η απώλεια λίπους στο μεσαίο τρίτο του προσώπου κάνει το μάγουλο πιο πλατύ και τους μαύρους κύκλους μεγαλύτερους.

Τα οφέλη της μέτριας σωματικής άσκησης

«Η υπερβολική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επηρεάσει τους μαύρους κύκλους καθώς προκαλεί φαινόμενα γήρανσης στην περιοφθαλμική περιοχή», λέει η Arteaga. Επομένως, η σύσταση για τη βελτίωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων είναι να κάνετε μέτρια άσκηση. «Είναι πάντα ωφέλιμο γενικά και ειδικότερα αν μιλάμε για την αισθητική του βλέμματος, αφού ο αθλητισμός παράγει καλύτερη θρέψη για το δέρμα και τους περιοφθαλμικούς ιστούς», προσθέτει.

Εξασκηθείτε στην κολύμβηση

Καλό είναι να αποφεύγετε τα μικρά γυαλιά κολύμβησης καθώς πιέζουν τα βλέφαρα και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μαύροι κύκλοι: Πώς να τους αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους experts-4
©Unsplash

Ο Dr. Javier Anido επιβεβαιώνει ότι οι πολλές μέρες μπροστά στον υπολογιστή μας αναγκάζουν να καταπονούμε τα μάτια μας και να το διορθώνουμε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αύξηση της μελάγχρωσης των μαύρων κύκλων. Γι’ αυτό ο ειδικός συμβουλεύει τη χρήση φίλτρων σε οθόνες υπολογιστών και άλλων φορητών συσκευών και γυαλιά με ειδικούς φακούς που αποτρέπουν τη φθορά του μπλε φωτός. Ο ειδικός της Διεθνούς Δερματολογικής Κλινικής αναφέρεται επίσης στο πώς κρατώντας τα μάτια μας σε μια οθόνη μας κάνει να ανοιγοκλείνουμε έως και 5 φορές λιγότερο. «Από τη μέση ηλικία μειώνεται σημαντικά η παραγωγή δακρύων και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να βλεφαρίζουμε», επισημαίνει. Γι’ αυτό συμβουλεύει να χαλαρώνουμε τα μάτια μας κάθε 20 λεπτά κοιτάζοντας τον ορίζοντα και να θυμόμαστε να αναβοσβήνουμε από καιρό σε καιρό.

Μπορεί η χρήση φακών επαφής να επηρεάσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων; Υπάρχουν πολλοί χρήστες φακών επαφής που κάνουν αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους. Καταρχήν, η χρήση φακών επαφής δεν επηρεάζει άμεσα, αλλά έμμεσα. «Το υγρό που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των φακών μπορεί να είναι ερεθιστικό. Όταν βάζετε τον φακό επαφής, μπορεί να στάξει στο βλέφαρο και να προκαλέσει ερεθισμό ή ξηρότητα, με ερύθημα, αυξάνοντας την αίσθηση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια», λέει η Dr.Martinez.

Η άνεση του ύπνου με το κεφαλάρι σηκωμένο Είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών που προκαλεί την εμφάνιση σακουλών και μαύρων κύκλων . Όπως εξηγεί ο δερματολόγος Eduardo López Bran, πρόκειται για τη διατήρηση του κεφαλιού σε υψηλότερο επίπεδο όταν κοιμόμαστε, προσπαθώντας να βάλουμε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίζουμε το κεφάλι. «Με αυτόν τον τρόπο το υγρό κατεβαίνει τη νύχτα προς την καρδιά».

Τα μασάζ στην περιοχή των μαύρων κύκλων βοηθούν στην απόκρυψη τους; Ο Dr. Arteaga αποκλείει το περιοφθαλμικό μασάζ. «Πρόκειται για πολύ ευαίσθητες κατασκευές και μπορεί να υποστούν ζημιά με αυξημένη χαλαρότητα», επισημαίνει. Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του περιγράμματος των ματιών, μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ ακολουθώντας τις οδηγίες της Dr. Martínez. «Μπορεί να εφαρμοστεί αγγίζοντας με τις άκρες των δακτύλων, κάνοντας μασάζ με κυκλικό τρόπο στο κάτω βλέφαρο από την εξωτερική άκρη μέχρι το εσωτερικό μάτι. Και στο άνω βλέφαρο από τον εσωτερικό στον εξωτερικό κάνθο.

Μπορούν οι κρέμες ματιών να αφαιρέσουν τους μαύρους κύκλους; Καμία κρέμα δεν μπορεί να εξαφανίσει τους μαύρους κύκλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τα χρησιμοποιούμε αφού μπορούν να τους βοηθήσουν να μαλακώσουν ελαφρώς. «Δεν υπάρχει κρέμα που να βελτιώνει τους μαύρους κύκλους καθώς είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Οι κρέμες παρέχουν σε αυτή την περιοχή προσωρινή ενυδάτωση και από αυτή την άποψη μια πολύ προσωρινή βελτίωση αφού η θρέψη και η ενυδάτωση του δέρματος παράγονται από το στόμα», λέει ο Ángel Arteaga.

Πώς να επιλέξετε μια καλή κρέμα ματιών

Η Dr. Elena Martínez εξηγεί πώς να επιλέξετε ένα καλό eye contour με βάση τον τύπο των μαύρων κύκλων:

Θα πρέπει να περιέχει ρετινόλη για τη μείωση των λεπτότερων ρυτίδων που εμφανίζονται στο τελευταίο τμήμα των μαύρων κύκλων και στις πλευρές που βρίσκονται πιο κοντά, καθώς και για τη βελτίωση της καφέ μελάγχρωσης.

Βιταμίνη Κ για μείωση της πιο σκούρας μελάγχρωσης.

Καφεΐνη για μείωση του πιθανού συστατικού της σακούλας που μπορεί να σχετίζεται με τους μαύρους κύκλους, καθώς λειτουργεί βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Ενυδατικοί παράγοντες όπως το υαλουρονικό οξύ ή το τρανεξαμικό οξύ, που δρα ως αποχρωματιστικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης | Ποιοτικός ύπνος: Οι 3 βασικές αρχές από τους sleep experts

MHT