Οι μαύροι κύκλοι μας απασχολούν σχεδόν όλες. Η έντονη καθημερινότητα, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, αποτυπώνονται πολύ γρήγορα στο πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα να δείχνει extra κουρασμένο και ταλαιπωρημένο.
Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν είναι απλώς σημάδι ότι είμαστε κουρασμένοι αλλά είναι επίσης και ένδειξη υψηλού stress, και συχνά μεγάλης εξάντλησης. Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι προκαλούνται από την κούραση, η οφθαλμοπλαστική χειρουργός που ασχολείται με την αισθητική ιατρική, Dr Maryam Zamani, ισχυρίζεται το αντίθετο. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι, αλλά σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η κούραση δεν είναι στην πραγματικότητα η βασική αιτία», λέει.
Ένας από τους κύριους λόγους που εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι, είναι η υπερμελάγχρωση, η οποία προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ήλιος, κάπνισμα, και αϋπνία) αλλά έχει να κάνει και με τα γονίδια. «Οι Αφρικανικοί και Ασιατικοί τύποι δέρματος για παράδειγμα, έχουν προδιάθεση να έχουν υπερμελάγχρωση κάτω από τα μάτια, επειδή έχουν ένα κοινό γενετικό χαρακτηριστικό και διαθέτουν πολύ λεπτό δέρμα κάτω από τα βλέφαρα. Αυτό επιτρέπει στις φλέβες να φαίνονται, με αποτέλεσμα να έχουν μια πιο σκούρα εμφάνιση», λέει η Dr Zamani.

Έπειτα, υπάρχουν και οι εποχιακές αλλεργίες και η ρινική συμφόρηση, που μπορεί να συμβάλουν στην κακή κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε διευρυμένες φλέβες. «Όταν οι φλέβες κάτω από τα μάτια διαστέλλονται, γίνονται μεγαλύτερες και πιο σκούρες», επισημαίνει ο δερματολόγος Dr Dennis Gross. Επιπλέον, η απώλεια του όγκου – λίπους και κολλαγόνου – (κάτι που συμβαίνει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε) και το λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια, μεγεθύνει την εμφάνιση τους.
Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, περνάμε πολύ χρόνο κοιτάζοντας μια οθόνη-είτε σε laptop, κινητό ή τηλεόραση- και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ζημιά και στα μάτια μας. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε μια οθόνη, τόσο πιο πιθανό είναι να καταπονήσουμε τα μάτια μας, κάτι που μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω τους να γίνουν μεγαλύτερα και να δημιουργήσουν σκούρες σκιές.