Επικεντρωθείτε στα καλά λιπαρά και τις άπαχες πρωτεΐνες
Ενώ τα λιπαρά είναι απαραίτητο μέρος της δίαιτας, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά και επίσης να τα καταναλώνετε με μέτρο. «Τα λιπαρά που πυροδοτούν φλεγμονές και βλάπτουν την υγεία μας, προέρχονται κυρίως από εξευγενισμένα φυτικά έλαια, τα οποία βρίσκονται σε πολλά συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα καθώς και σε τηγανητά τρόφιμα», εξηγεί η Marlowe. «Αυτά θέλετε να αποφύγετε ή να ελαττώσετε». Καλές πηγές λιπαρών θεωρούνται τα αυγά, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι chia, το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Υπάρχουν επίσης λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 υγιεινά κατάλληλα για την καρδιά. Η πρωτεΐνη αυτή, παρέχει ενέργεια και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και είναι απαραίτητη. Εάν τρώτε κρέας, αναζητήστε κρέατα και θαλασσινά υψηλής ποιότητας και περιορίστε το κόκκινο κρέας. «Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά για να αποφύγετε τα περιττά αντιβιοτικά και τις τεχνητές αυξητικές ορμόνες».
Καταναλώστε φυτικές ίνες για την καλή υγεία του εντέρου
Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας του πεπτικού σας συστήματος και τη σωστή λειτουργία του σώματός σας. Ενώ η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και δημητριακών σε υψηλή περιεκτικότητα και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα, όπως επίσης και τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μας. «Για τη συμπλήρωση της υγείας του εντέρου, συνιστώ πάντα να παίρνετε ένα εξαιρετικό προβιοτικό συμπλήρωμα κάθε μέρα», λέει η Snyder. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία από superfoods για την υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργημένων λαχανικών όπως το ωμό ξινολάχανο, το οποίο είναι γεμάτο με προβιοτικά και η φρέσκια ρίζα τζίντζερ για τη βελτιστοποίηση της πέψης. «Είμαι μεγάλη fan του να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα τροφές για την υγεία του εντέρου», λέει η Snyder.
Δώστε προσοχή στις μερίδες και τις αναλογίες
«Όταν είστε κολλημένοι στο σπίτι, είναι εύκολο πηγαίνετε συνέχεια στο ψυγείο και να ανοίγετε τα ντουλάπια», λέει η Snyder. «Πριν το καταλάβετε, κάθεστε όλη μέρα και έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο στην ποσότητα του φαγητού». Μία από τις δοκιμασμένες στρατηγικές της Snyder για υγιεινά γεύματα σε μερίδες είναι το batch cooking, δηλαδή να μαγειρέψετε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και να τις φυλάξετε στο ψυγείο για αργότερα. «Όταν μαγειρεύω παρτίδες φαγητού, τις αποθηκεύω πάντα, και το βάζω σε ξεχωριστά τάπερ», εξηγεί.«Με αυτόν τον τρόπο, όταν θέλω να το φάω την επόμενη φορά, ξέρω ότι είναι θα είναι η σωστή ποσότητα».
Όταν πρόκειται για την αναλογία στις μερίδες κάθε ομάδας τροφίμων, η Marlowe ζητά από τους πελάτες της να σκεφτούν το πιάτο τους ως ένα pie chart για να επιτύχουν την «ιδανική αναλογία πιάτων». Το 50% θα πρέπει να είναι λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά και στη συνέχεια, το 25% του πιάτου θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου τρεις έως τέσσερις ζωικές πρωτεΐνες. «Είναι περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας», λέει. Το άλλο 25% μπορεί να αποτελείται από υγιή δημητριακά ή περισσότερα λαχανικά, αν θέλετε. Τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στο φαγητό.
Διαβάστε επίσης | 7 hairstyles που θα προστατεύσουν τα μαλλιά από το φριζάρισμα