η-δύναμη-της-σιωπής-η-πρακτική-κατά-του-301727
©Caro Daur/Instagram

Η ησυχία και η δύναμη της σιωπής

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επίπεδα και η ποσότητα του θορύβου με τον οποίο βομβαρδιζόμαστε σε καθημερινή βάση, βλάπτουν την υγεία μας. Αυτή είναι μια προειδοποίηση που επαναλαμβάνεται από μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που χρονολογείται από το 2020, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε ανθρώπους εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου που θεωρούνται επιβλαβή. Είναι σημαντικό ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επαρκείς περίοδοι σιωπής είναι κρίσιμες για καλύτερη υγεία. Στο βιβλίο του Silence:A space of the soul (Einaudi, 2017), ο Νορβηγός εξερευνητής Erling Kagge ορίζει τη σιωπή ως τη «νέα πολυτέλεια».

Η δύναμη της σιωπής: Η πρακτική κατά του στρες για το σώμα και το μυαλό-1
©Instagram/Hailey Bieber

Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία 

Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική υγεία, αλλά και στη σωματική, προκαλώντας συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, επιδείνωση των καρδιακών παθήσεων, γνωστικές διαταραχές και αρτηριακή πίεση. Μια μακροχρόνια μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα που εκτίθενται σε συνεχή θόρυβο από την κυκλοφορία. Είναι γνωστό ότι η ηχορύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους, αλλά τώρα υπάρχει επίσης η πραγματική πιθανότητα ο συνεχής θόρυβος να προκαλέσει αντίδραση στο σώμα στους ενήλικες, προκαλώντας μεγάλη παραγωγή ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Εάν βρίσκεστε ήδη υπό πίεση και αισθάνεστε άγχος, η έκθεση στον θόρυβο απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε άτομα που ζουν σε μεγάλες πολυκατοικίες στη Δανία. Άλλες έρευνες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της ζωής με τον συνεχή θόρυβο που παράγεται από τα διερχόμενα αεροπλάνα και τρένα.

Η δύναμη της σιωπής: Η πρακτική κατά του στρες για το σώμα και το μυαλό-2
©Instagram/Bruna Bear

Αν η σιωπή και η ησυχία μας τρομάζουν

Κι όμως, αν από τη μια τείνουμε να επιθυμούμε ηρεμία όταν η ζωή γίνεται ταραχώδης, από την άλλη έχουμε ρυθμιστεί να πιστεύουμε ότι η σιωπή είναι κάτι περίεργο, ακόμη και δυσάρεστο. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που βυθιστήκατε σε απόλυτη ησυχία για τουλάχιστον μία ώρα, χωρίς μουσική υπόκρουση ή διακοπτόμενο κουδούνισμα ειδοποιήσεων στο τηλέφωνο σας. Μάλλον δεν μπορείτε να το θυμηθείτε. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια παραδέχθηκαν με ειλικρίνεια ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί με τις σκέψεις τους.

Πώς να αποκλείσετε τον θόρυβο

Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο θόρυβος μας προκαλεί άγχος όταν είναι πολύς, αλλά μας κάνει να νιώθουμε άβολα όταν είναι πολύ λίγος. Αλλά, τότε, ποιο είναι το σημείο ισορροπίας; Ακριβώς όπως οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή, θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο με τον θόρυβο και τη σιωπή. Στην πραγματικότητα, ο συνεχής θόρυβος είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας και σε πολλές περιπτώσεις είναι  αναπόφευκτος. Μπορούμε ακόμα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σημειώσουμε όλους αυτούς τους μικρούς θορύβους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και στη συνέχεια να λάβουμε μέτρα για να τους μειώσουμε. Για παράδειγμα, απενεργοποίηση ειδοποιήσεων ήχου στο τηλέφωνo, αλλαγή των ρυθμίσεων των οικιακών ηχοσυστημάτων, αντικατάσταση παλιών θορυβωδών συσκευών με πιο αθόρυβες συσκευές τελευταίας γενιάς, τοποθέτηση ηχομονωτικών παραθύρων.

Η δύναμη της σιωπής: Η πρακτική κατά του στρες για το σώμα και το μυαλό-3
©Instagram/Josefien L. G. Weyns

Αφού θέσετε σε σίγαση όσο το δυνατόν περισσότερο το καθημερινό σας soundtrack, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε άλλους ήχους που μπορείτε να μειώσετε. Για παράδειγμα, αναγκάστε τον εαυτό σας να κάνει τουλάχιστον το μισό ταξίδι από το σπίτι στη δουλειά χωρίς να ακούσετε τα τραγούδια στη λίστα αναπαραγωγής σας. Ή, αντικαταστήστε το θορυβώδες spinning με μια συνεδρία γιόγκα, η οποία θα είναι εξίσου απαιτητική σωματικά, αλλά θα έχει το πλεονέκτημα να πραγματοποιείται σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Οι πηγές αισθητηριακής στέρησης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να απολαύσετε τη δύναμη της σιωπής, καθώς σας επιτρέπουν να αποκλείσετε προσωρινά κάθε εξωτερικό θόρυβο και να συνδεθείτε πραγματικά με τις σκέψεις σας. Όσον αφορά τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, είναι μια πιθανή λύση εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης | 5 διατροφικές συνήθειες που ευνοούν τη μακροζωία

MHT