μήπως-πίνετε-υπερβολική-ποσότητα-καφ-298440
©Instagram/Leonie Hanne

Πόσο καφέ πρέπει να πίνετε; Όταν ήμουν παιδί, οι παππούδες μου είχαν μια μικρή φάρμα στα βουνά του Puerto Rico. Το λέγαμε el campo (η εξοχή) και μου άρεσε να περπατάω εκεί κατά τις επισκέψεις μου, να μαζεύω όλα τα ώριμα φρούτα από τα δέντρα. Υπήρχαν μάνγκο, γκουάβα, αβοκάντο και άλλα, αλλά η καλλιέργεια που με γοήτευσε περισσότερο ήταν ο καφές, τον οποίο ο παππούς μου στέγνωνε και έψηνε στην πίσω αυλή. Αυτός ο καφές δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο: μια καπνιστή και γλυκιά γεύση ταυτόχρονα, ενισχυμένη με μια βαθιά νότα σοκολάτας. Ήταν επίσης πολύ πιο δυνατός από τον καφέ μας. «Λίγο, chica», με συμβούλεψε η μητέρα μου. Μου είπε ότι το να πίνεις περισσότερα από ένα φλιτζάνια θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινό παραλήρημα σε αυτόν που το πίνει, είτε είναι παιδί είτε ενήλικας. Ήταν λίγο υπερβολικό, αλλά αρκετό για να μου προκαλέσει έκπληξη ανάμεικτη με θαυμασμό.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-1
©Instagram/Anna Felicia Wedin

Δεν είναι μυστικό ότι ο πολύς καφές, χειροποίητος ή όχι, μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες. «Η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αϋπνία, γαστρεντερικά προβλήματα, τρόμο ή νευρικότητα», λέει ο Michael Hartman, διδάκτωρ διατροφικών επιστημών και ειδικός στην ανθρώπινη απόδοση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών ή ακανόνιστο ρυθμό. Αποδεικνύεται ότι η μητέρα μου μπορεί να μην υπερέβαλε.

Η ψυχεδελική δύναμη του καφέ του παππού μου: μια κλινική μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και αυταπάτες σε υγιείς ανθρώπους, αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν αυτά τα φαινόμενα ως απλές συμπτώσεις.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-2
©Unsplash

Τα οφέλη του καφέ

«Ο καφές καλής ποιότητας μπορεί να προσφέρει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά», λέει η Kylene Bogden, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, ιδιαίτερα του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, ο καφές περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά, όπως χλωρογενικά οξέα, πολυφαινόλες και καφεΐνη, τα οποία μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία του σώματος. «Τα χλωρογενικά οξέα μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα αναστέλλοντας την παραγωγή και την απορρόφηση της γλυκόζης στα έντερα», λέει ο Dr. Hartman, ο οποίος προσθέτει ότι «η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και την καύση λίπους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους. Υπάρχουν ακόμη και πιθανά οφέλη για τον εγκέφαλο: μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες του καφέ μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προστατεύσουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-3
©Instagram/Mathilde Ravn

Και ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση καφέ είναι επίσης μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής για κάποιους από εμάς. «Πολλοί αγαπούν τον καφέ για το μεθυστικό άρωμά του ή επειδή είναι μια τελετουργία που ξυπνά τις αισθήσεις μας και μας απογειώνει από τον πρωινό λήθαργο», λέει ο Dr.Hartman. Δεν είναι τόσο ασήμαντο όσο νομίζετε: οι επιστήμονες λένε ότι η συμμετοχή σε καθημερινές τελετουργίες (όπως πίνοντας έναν πρωινό καπουτσίνο ενώ διαβάζετε την εφημερίδα) μπορεί να μειώσει το άγχος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή εισπνοή του αναγνωρίσιμου αρώματος του καφέ μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι, ζωηροί και θετικοί. «Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί πράγματι να έχει οφέλη για την υγεία», λέει ο Dr. Hartman.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-4
©Instagram/Anna Felicia Wedin

Ποιο είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί;

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τις αρχές τροφίμων των ΗΠΑ, αυτό το όριο είναι 400 mg καφέ, ή περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ, την ημέρα. Αυτή είναι η μέγιστη ποσότητα καφέ που συνιστάται να καταναλώνετε την ημέρα για να αποφύγετε παρενέργειες, αλλά δεν είναι κανόνας: η ποσότητα καφέ που είναι κατάλληλη για εσάς εξαρτάται από τον μεταβολισμό σας, τη γενική σας υγεία και την ευαισθησία σας στην καφεΐνη. «Πραγματικά διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει η Kylene Bogden. «Δεν μπορούν όλοι να αφομοιώσουν και να μεταβολίσουν την καφεΐνη αποτελεσματικά».

Εάν γενικά έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, είναι καλύτερο να αποφύγετε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά ή απλώς να πίνετε καφέ στην αρχή της ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έως και έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα να αποκοιμηθείτε. «Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές ύπνου ή οι έγκυες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ», λέει ο Michael Hartman. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με καρδιακά προβλήματα ή διατροφικές ελλείψεις: «η κατάποση περισσότερων από τεσσάρων έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 έως 600 mg καφεΐνης, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα της υψηλής αρτηριακής πίεσης». προειδοποιεί ο Dr.Hartman . «Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καταγμάτων των οστών, ιδιαίτερα εάν η πρόσληψη ασβεστίου είναι ανεπαρκής». Ακόμα κι αν είστε καλά στην υγεία σας, απαιτείται προσοχή. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ κυμαίνονται από αυξημένο άγχος έως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, εκτός από κάποια ανησυχία, επομένως είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τα όρια σας. Για μένα, δύο φλιτζάνια καφέ είναι το μέγιστο, πέρα από αυτό. «Αυτό το αίσθημα σφιξίματος προκαλείται συνήθως από φλεγμονή», λέει ο Dr.Hartman. «Προκύπτει από μια απότομη αύξηση της κορτιζόλης και της ινσουλίνης που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες». Επομένως, οι παρενέργειες θα ήταν αρκετές για να σας κάνουν να αναθεωρήσετε το απογευματινό διάλειμμα για καφέ ή τουλάχιστον να αντικαταστήσετε μέρος της πρόσληψης καφεΐνης με ένα καλό τσάι από βότανα.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-5
©Instagram/Emitaz

Πώς να αποφύγετε τις παρενέργειες της καφεΐνης;

Αν κατά λάθος καταναλώσατε καπουτσίνο, εσπρέσο, lattes, μαύρο τσάι, matcha ή ενεργειακά ποτά (όλα περιέχουν καφεΐνη), όλα δεν χάνονται. Είναι αλήθεια ότι η κορτιζόλη και η ινσουλίνη μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να σταθεροποιηθούν, αλλά είναι πιθανό να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες. Για να το κάνετε αυτό, πίνετε άφθονο νερό. Εάν έχετε στομαχικές διαταραχές, ή χειρότερα, πρόβλημα στο έντερο, ενυδατωθείτε για να εξουδετερώσετε τις διουρητικές επιδράσεις του καφέ πίνοντας ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως το νερό καρύδας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν προσθέτετε άθελα σας καφεΐνη στο μείγμα: οι μπάρες πρωτεΐνης, η σοκολάτα, ακόμη και ορισμένα δημητριακά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης, οπότε αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τις ετικέτες στα σνακ σας ή, καλύτερα, και πάλι, επιμείνετε σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν επίσης ενυδατική δράση.

Μήπως πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ;-6
©Instagram/Leonie Hanne

Για να ηρεμήσετε τα τρέμουλα που προκαλούνται από την καφεΐνη, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές τεχνικές ενσυνειδητότητας που είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικές, όπως η σοφολογία, ο διαλογισμός και η οπτικοποίηση, που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπραϋντική διάθεση, ανακουφίζουν από το άγχος και ηρεμούν μετά από μια περίοδο αϋπνίας. Μην παραμελείτε ούτε τα θεραπευτικά οφέλη μιας βόλτας: ο στόχος είναι να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και να χαλαρώσετε, όχι να σας δώσει ενέργεια. Κάντε μια βόλτα σε μια περιοχή που περιβάλλεται από δέντρα, φυτά ή νερό. Το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Διαβάστε επίσης | Μήπως δεν μασάτε καλά την τροφή σας;