πόσα-φλιτζάνια-καφέ-μπορούμε-να-πίνου-290867
©Instagram@Luna Isabella

Πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε την ημέρα; Και πόσα φλιτζάνια είναι πάρα πολλά; Τι θα συμβεί αν πιούμε ένα φλιτζάνι παραπάνω;

Για πολλούς από εμάς, ο καφές σηματοδοτεί το ξεκίνημα της ημέρας καλύτερα από τους δείκτες του ρολογιού. Υπάρχει ο καφές νωρίς το πρωί που ετοιμάζουμε και είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν αντιμετωπίσουμε τον κόσμο, ο καφές (σε συνδυασμό με ένα κρουασάν) που απολαμβάνουμε στο μπαρ πριν μπούμε στο γραφείο, ο καφές το μεσημέρι και αυτός μετά το μεσημεριανό γεύμα που μας δίνει ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα. Και μετά ο καφές με έναν φίλο, ο βραδινός για να χωνέψουμε και ούτω καθεξής. Αν υπάρχει μηχανή εσπρέσο στο γραφείο, χάνεται το μέτρημα. Και εδώ δημιουργείται η αμφιβολία: πόσος καφές είναι πολύς καφές; Πόσους καφέδες μπορούμε να πιούμε για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας και πότε υπάρχει ο κίνδυνος ένα φλιτζάνι παραπάνω να βλάψει την υγεία μας; Ρωτήσαμε τον Dr. Christian Engelbert, γιατρό που ασχολείται με τη φυσιοπαθητική και την ολοκληρωμένη ιατρική, με έδρα το Βερολίνο.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-1
©Instagram@Emitaz

Πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;

Η καφεΐνη, η ουσία της οικογένειας των αλκαλοειδών που περιέχεται στον καφέ, είναι ένα από τα παλαιότερα διεγερτικά της ανθρωπότητας. Λόγω της επίδρασης της στην καρδιά και το κυκλοφορικό, όταν μιλάμε για τον αριθμό των καφέδων την ημέρα, εστιάζουμε κυρίως στις επιδράσεις της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Εάν είστε καλά στην υγεία σας, 4-5 καφέδες που κατανέμονται μέσα στην ημέρα είναι εντάξει, αλλά ο καθένας έχει διαφορετική ανεκτικότητα. Ο καφές επηρεάζει την αρτηριακή πίεση: μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 10-20 mmHg λίγο μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ είναι φυσιολογική. Σε άτομα που πίνουν τακτικά καφέ, η επίδραση της αύξησης της αρτηριακής πίεσης εξαφανίζεται μετά από περίπου 2 εβδομάδες. Ακόμη και όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να πίνουν καφέ. Επιπλέον, σε υγιείς ανθρώπους, ο καφές έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς: τρεις μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει όφελος στη λειτουργία της καρδιάς όταν πίνουμε καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-2
©Instagram@Claire Rose

Τι θα συμβεί αν πίνουμε πολύ καφέ;

Η ανεκτικότητα του καφέ ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, οι παθολογίες που μπορεί να προκύψουν μπορούν να χωριστούν με αυτόν τον τρόπο.

Εάν έχουμε δυσανεξία στον καφέ, μπορεί να έχουμε αυτές τις παρενέργειες:

Καρδιακή αρρυθμία Ιδρώτας Πονοκέφαλος Πόνος στομάχου Ανησυχία Ταχυκαρδία

Ωστόσο, εάν πίνουμε πολύ καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνέπειες:

Καρδιακή αρρυθμία Ταχυκαρδία

Πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ;

Η μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα ροφήματα με βάση τον καφέ ποικίλλει ανάλογα με την παρασκευή, το ψήσιμο και την ποιότητα του καφέ που χρησιμοποιείται.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-3

Καφές εσπρέσο (ένα φλιτζάνι): 50/80 mg Καφές παρασκευασμένος με μόκα (ένα φλιτζάνι): 100/120 mg Αmericano (ένα μεγάλο φλιτζάνι): 100/120 mg Καπουτσίνο (ένα μέτριο φλιτζάνι): 70/80 mg (ο μέσος καπουτσίνο από ορισμένες μεγάλες αλυσίδες μπορεί να περιέχει 200 έως 350 mg)

«Έως 200 mg καφεΐνης σε μία δόση δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας», λέει ο Dr. Ένγκελμπερτ. Γενικά, εάν είστε καλά στην υγεία σας, η ανεκτή ημερήσια δόση καφεΐνης είναι 300-400 mg (αλλά το τσάι, τα ποτά με καφεΐνη, τα ενεργειακά ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη θα πρέπει επίσης να θεωρούνται σαν τη σοκολάτα). Επίσης επειδή, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ο καφές μπορεί να αποφέρει διάφορα οφέλη.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-4
©@Hanna Shonberg

Τα οφέλη του καφέ

Διευκολύνει την πέψη Διεγείρει το βασικό μεταβολισμό και μπορεί να είναι χρήσιμο για τον έλεγχο του βάρους (αλλά μόνο εάν πίνεται πικρός, χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη κρέμας). Αυξάνει τη συγκέντρωση Διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δίνοντας μια αίσθηση ευεξίας Ενισχύει την αθλητική απόδοση των αθλητών Χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς και να αποτρέψει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-5
©Instagram@Mara Lafotan

Αντενδείξεις Μειώνει την αφομοίωση του σιδήρου και του ασβεστίου και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία και την οστεοπόρωση, ειδικά αν πίνεται με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει στομαχικό οξύ και οισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί να προκαλέσει τρόμο, άγχος και αϋπνία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η κατανάλωση περισσότερων από 6 καφέδων την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η συμβουλή του γιατρού για καλύτερη ανοχή στον καφέ Ο Dr. Ένγκελμπερτ συνιστά να πίνετε ένα ποτήρι νερό μετά τον καφέ, όπως είναι παράδοση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αυτή η καλή συνήθεια θα βοηθούσε στην αραίωση της επίδρασης του καφέ στο στομάχι και θα σας κρατούσε ενυδατωμένους.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-6
©Unsplash

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σώματος

Όσον αφορά τον καφέ (όπως και με το κόκκινο κρασί) το μυστικό βρίσκεται στη δοσολογία: όταν καταναλώνεται σωστά βελτιώνει τη ζωή μας, όταν τον ξεπερνάμε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν είστε καλά στην υγεία σας, μην εγκαταλείψετε τον αγαπημένο σας καφέ, αλλά παρακολουθήστε πόσους καταναλώνετε την ημέρα και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σώματος σας, τις οποίες πρέπει πάντα να ακούτε. Και πάνω από όλα, συνδυάστε τη (μέτρια) κατανάλωση καφέ με μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα και εποχιακά τρόφιμα και με τακτική σωματική άσκηση, για να παραμείνετε σε φόρμα.

Πόσα φλιτζάνια καφέ μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;-7
©Unsplash

Διαβάστε επίσης | Ο κανόνας του 1′ που βελτιώνει την ψυχική υγεία