η-τροφή-που-επιταχύνει-τον-μεταβολισμ-289442
©unsplash

Υπάρχει μια τροφή που ίσως να μη σας περνάει από το μυαλό, όχι μόνο πλούσια σε προβιοτικά αλλά και ωφέλιμη για την υγεία του εντέρου, αλλά επιταχύνει τον μεταβολισμό και έχει πολλά ακόμη οφέλη τόσο για το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και για τη φροντίδα του δέρματος.

Πρόκειται για το κεφίρ, ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, για το οποίο οι διατροφολόγοι μιλούν όλο και περισσότερο τόσο για τις θρεπτικές και πεπτικές του ιδιότητες όσο και για την ευελιξία του που επιτρέπει να λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων, όπως στο πρωινό, ως επιδόρπιο, ακόμη και στο βραδινό. Η φαρμακοποιός και διατροφολόγος Paula Martín Clares λέει στο βιβλίο της About her The health of your skin is in what you eat (Ed. Zenith) ότι το κεφίρ « περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες A, D και B ” .

Και μεταξύ των πλεονεκτημάτων του για το δέρμα –είναι από τις τροφές που, σύμφωνα με την ειδικό, βελτιώνουν την ψωρίαση–η διατροφολόγος επιβεβαιώνει ότι βοηθάει στον μεταβολισμό, στη ρύθμιση των πεπτικών διεργασιών και στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και τα λιπίδια του αίματος. «Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι χαμηλή σε θερμίδες, επομένως είναι τέλειο όταν θέλετε να χάσετε βάρος», εξηγεί.

Η τροφή που επιταχύνει τον μεταβολισμό-1
©Unsplash

Από την πλευρά της, η διατροφολόγος και φαρμακοποιός Marián García (γνωστή και ως Boticaria García), έχει επίσης μιλήσει για αυτό το φαγητό. «Στο κεφίρ, η ζύμωση παράγεται από μαγιά και βακτήρια. Είναι εξαιρετικό για το έντερο», λέει, συγκρίνοντας το με φυσικό γιαούρτι, το οποίο συνιστάται επίσης ιδιαίτερα για την υγεία του εντέρου.

Η σχέση των προβιοτικών με το βάρος και τον μεταβολισμό

Η δημοφιλής πεποίθηση συνδέει τα προβιοτικά τρόφιμα με την υγεία του εντέρου ακριβώς λόγω της παρουσίας μικροοργανισμών και βακτηρίων ευεργετικών για την εντερική χλωρίδα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό και το βάρος είναι λιγότερο γνωστός. Η Isabel Dorst, διατροφολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας καινοτομίας BIOMES, το εξηγεί ως εξής: «Το εντερικό μικροβίωμα περιλαμβάνει το σύνολο όλων των μικροοργανισμών στο έντερο μας και έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία μας, τις άμυνες μας και την ευεξία. Επίσης, σε σχέση με το βάρος, αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα εντερικά βακτήρια είναι καθοριστικά, τόσο όταν παίρνουμε βάρος όσο και όταν χάνουμε βάρος. Και όλα αυτά καθορίζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού γενικά.

Με άλλα λόγια: τα προβιοτικά βελτιώνουν την πέψη του λίπους και προάγουν την κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα, το κεφίρ είναι επίσης μια πρωτεϊνική τροφή με χορταστική δράση, η οποία επίσης προάγει την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Στην οποία προσθέτει η Martín Clares. «Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν καθορίσει ότι μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι αυξάνει την ποικιλότητα του μικροβιώματος και μειώνει τη φλεγμονή της κοιλιάς».

Η τροφή που επιταχύνει τον μεταβολισμό-2
©Unsplash

Μπορεί να ληφθεί για πρωινό

Το κεφίρ είναι ένα ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να λαμβάνεται τόσο μεταξύ των γευμάτων – το πρωί ή το απόγευμα για την καταπολέμηση της φλεγμονής που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας – όσο και στο πρωινό. Για αυτό το γεύμα, η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón συμβουλεύει να το συνοδεύσετε με σπόρους chia, κόκκινα φρούτα και στέβια. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι γυναίκες που έπαιρναν προβιοτικά σε γιαούρτι εμφάνισαν λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή που σχετίζεται με το στρες.

Πώς να επιλέξετε ένα καλό κεφίρ

Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, αλλά δεν συνιστώνται όλες εξίσου. Η Digón συμβουλεύει να εξετάσουμε «την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και με ποιον τύπο γάλακτος έχουν παρασκευαστεί.” Συνιστώ να το αγοράσετε σε εξειδικευμένα καταστήματα “, λέει. Η Boticaria García επιμένει στον χρυσό κανόνα της για την επιλογή ενός καλού γιαουρτιού ή κεφίρ: τον νόμο 3-4-3 ή, επιλέξτε αυτό που περιέχει 3% λιπαρά, 4% ζάχαρη και 3% πρωτεΐνη. Επιπλέον,η ειδικός συμβουλεύει να εναλλάσσουμε το κεφίρ με φυσικό γιαούρτι κάθε μέρα, έτσι ώστε όλη η ποικιλία των μικροοργανισμών που περιέχουν να καταλήξει να αποτελεί μέρος της μικροχλωρίδας μας.

Διαβάστε επίσης | Walking meditation: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία