Υπάρχει μια τροφή που ίσως να μη σας περνάει από το μυαλό, όχι μόνο πλούσια σε προβιοτικά αλλά και ωφέλιμη για την υγεία του εντέρου, αλλά επιταχύνει τον μεταβολισμό και έχει πολλά ακόμη οφέλη τόσο για το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και για τη φροντίδα του δέρματος.
Πρόκειται για το κεφίρ, ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, για το οποίο οι διατροφολόγοι μιλούν όλο και περισσότερο τόσο για τις θρεπτικές και πεπτικές του ιδιότητες όσο και για την ευελιξία του που επιτρέπει να λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων, όπως στο πρωινό, ως επιδόρπιο, ακόμη και στο βραδινό. Η φαρμακοποιός και διατροφολόγος Paula Martín Clares λέει στο βιβλίο της About her The health of your skin is in what you eat (Ed. Zenith) ότι το κεφίρ « περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες A, D και B ” .
Και μεταξύ των πλεονεκτημάτων του για το δέρμα –είναι από τις τροφές που, σύμφωνα με την ειδικό, βελτιώνουν την ψωρίαση–η διατροφολόγος επιβεβαιώνει ότι βοηθάει στον μεταβολισμό, στη ρύθμιση των πεπτικών διεργασιών και στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και τα λιπίδια του αίματος. «Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι χαμηλή σε θερμίδες, επομένως είναι τέλειο όταν θέλετε να χάσετε βάρος», εξηγεί.
Από την πλευρά της, η διατροφολόγος και φαρμακοποιός Marián García (γνωστή και ως Boticaria García), έχει επίσης μιλήσει για αυτό το φαγητό. «Στο κεφίρ, η ζύμωση παράγεται από μαγιά και βακτήρια. Είναι εξαιρετικό για το έντερο», λέει, συγκρίνοντας το με φυσικό γιαούρτι, το οποίο συνιστάται επίσης ιδιαίτερα για την υγεία του εντέρου.