διαλειμματική-νηστεία-γιατί-είναι-πι-279911
©unsplash

Ο όρος «διαλειμματική νηστεία» είναι πια αρκετά διαδεδομένος. Είτε πρόκειται για τη μέθοδο 16/8 (αφαγία για διάστημα 16 ωρών, και φαγητό μέσα στις υπόλοιπες οκτώ), είτε για την 5/2 (μείωση των θερμίδων σε περίπου 500 για δύο ημέρες της εβδομάδας και κανονική διατροφή τις υπόλοιπες πέντε), το fasting, όπως συνηθίζουμε να το ακούμε, είναι πλέον ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και συνεπώς δημοφιλείς τρόπους για να χάσει κανείς βάρος, να ενισχύσει το πεπτικό του σύστημα και να αισθανθεί πιο ενεργητικός και υγιής.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν να το δοκιμάσετε τουλάχιστον μια φορά;

Η άμεση απώλεια βάρους

Σύμφωνα με την Rhian Stephenson, διατροφολόγο, φυσιοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της επιτυχημένης εταιρείας Artah, το fasting είναι μια πολύ πιο γρήγορη μέθοδος για την καύση λίπους σε σχέση με τον κλασικό θερμιδικό περιορισμό, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα θερμίδων παράλληλα με τη λήψη βιταμινών και μετάλλων για την αναπλήρωση των διατροφικών τους αναγκών. Δεδομένου πως το σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται άλλωστε, η παρατεταμένη μείωση θερμίδων έχει την τάση να μην οδηγεί πουθενά, αφού οι ορμονικοί μεσολαβητές της πείνας αυξάνονται και μαζί τους και λιγούρες.

Διαλειμματική νηστεία: Γιατί είναι πιο αποτελεσματική από την μείωση των θερμίδων;-1
©unsplash

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, καμία μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για την υγεία μας αν δεν περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγρά. Ακόμη και στο fasting δηλαδή, οι τροφές που καταναλώνονται είναι πολύ συγκεκριμένες και γεμάτες διατροφική αξία.

Η ευεξία

Κάτι που έχει αποδειχθεί είναι πως η διαλειμματική νηστεία ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και τη συνολική υγεία του, όπως  επισημαίνει η Stephenson. «Παράλληλα, επιτρέπει την απαραίτητη πεπτική ανάπαυση που χρειάζονται τα μικρόβιά μας για να αποκατασταθούν και να παραμείνουν μη βλαβερά, βοηθά στη μείωση της συνολικής έκθεσης στην ινσουλίνη στο σώμα και επιτρέπει επίσης σε μια σειρά φυσιολογικών διεργασιών να λειτουργούν πιο ομαλά», ολοκληρώνει η ειδικός.

Διαλειμματική νηστεία: Γιατί είναι πιο αποτελεσματική από την μείωση των θερμίδων;-2
©unsplash

Η αίσθηση ενεργητικότητας

Εκτός από άμεση αλλαγή στο σώμα και τα κιλά σας, η διαλειμματική διατροφή θα βοηθήσει να δείτε και αλλαγή στη διάθεσή σας. Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται η τροφή στο fasting βοηθά τα κύτταρα να σηματοδοτήσουν την έναρξη διαδικασιών κυτταρικής επανόρθωσης, γεγονός που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζει την ενεργητικότητα και τη δύναμη του σώματος.

Διαβάστε επίσης | Για ποιο λόγο πρέπει να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά;