για-ποιο-λόγο-πρέπει-να-κοιμόμαστε-από-279838
©Instagram/Emili Sindlev

Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά για καλύτερη ξεκούραση

Μετά τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία, ο ύπνος είναι ο τέταρτος πυλώνας της καλής υγείας. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου 2023 – στόχος της οποίας είναι να ευαισθητοποιήσει τον ρόλο που έχει η κακή ποιότητα και ποσότητα ύπνου στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία ενός ατόμου – μια έρευνα της Ipsos διερεύνησε συμπεριφορές ύπνου στην Ιταλία: το 49 % από τις γυναίκες και το 38% των ανδρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι υπέφεραν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου.

Για ποιο λόγο πρέπει να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά;-1
©Instagram/Emili Sindlev

Ένα επίπεδο ρεκόρ που εγείρει ερωτήματα στους ειδικούς, γιατί η ξεκούραση είναι το κλειδί για έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα αϋπνίας, οι επιστήμονες συνέταξαν μια λίστα με συμβουλές, όπως  το να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε smartphone και tablet 1.30 ώρα πριν πάτε για ύπνο, να αποκτήσετε μια βραδινή ρουτίνα, να αγοράσετε ένα καλό στρώμα, να δοκιμάσετε το “brain tapping”. 

Ο Ali Ramadan, φυτολόγος και ειδικός στην ολιστική ιατρική, υποστηρίζει μια πολύ απλή τεχνική (όπου προκαλεί αίσθηση στο TikTok , με 15,5 εκατομμύρια προβολές): ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θα ήταν πολύ καλύτερος για το σώμα, ειδικά για την πέψη.

Για ποιο λόγο πρέπει να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά;-2
©Matilda Djerf/Instagram

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη θέση για ξεκούραστο ύπνο

Ο Ali Ramadan είναι κατηγορηματικός: ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη στάση για να βελτιώσετε τον ύπνο σας και έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Η Vogue συγκέντρωσε όλα τα τα οφέλη σύμφωνα με τον expert.

Βελτιωμένη λεμφική παροχέτευση : η θέση στην αριστερή πλευρά βελτιώνει την κυκλοφορία των λεμφικών υγρών, προάγοντας την αποβολή και των τοξινών από το σώμα.

Καλύτερη πέψη

H βαρύτητα διευκολύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο στην αριστερή πλευρά, προάγοντας την καλή πέψη.

Ανακούφιση από καούρα και ΓΟΠΝ

Ομοίως, εάν πάσχετε από συχνή καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να ανακουφίσει αυτές τις παθήσεις. Αυτή η θέση κρατά το στομάχι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, μειώνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας την πίεση σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Αυτή η θέση είναι επομένως ιδανική για άτομα με εύθραυστη καρδιαγγειακή υγεία.

Μειώνει το ροχαλητό

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό ή τα προβλήματα υπνικής άπνοιας, κρατώντας τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς και μειώνοντας τον κίνδυνο απόφραξης και το αποτέλεσμα είναι ότι το ροχαλητό είναι λιγότερο συχνό και η αναπνοή βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυξημένη άνεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συχνά συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο και τη μήτρα και ειδικότερα, μειώνει την πίεση στο συκώτι.

Επομένως, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι μια συνήθεια που φέρνει μια σειρά από οφέλη στον οργανισμό, τα οποία είναι εύκολο να εισαχθούν στη ρουτίνα του ύπνου σας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι επίσης μια θέση που προάγει την υγεία, καθώς βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης και προωθεί την καλή αναπνοή.

Διαβάστε επίσης | Οι τροφές που πρέπει να τρώμε για καλύτερη ψυχολογία

MHT