Είναι ένα σενάριο γνωστό σε πολλούς από εμάς: μια κακή μέρα στο γραφείο, ένας καβγάς με έναν φίλο, μια συναισθηματική απογοήτευση και αμέσως μπορεί να νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε φαγητό όπως junk food και άλλες ανθυγιεινές τροφές με λιπαρά. Ωστόσο εκτός από το ότι παραμένουμε αγχωμένοι, συνήθως νιώθουμε και ενοχές όταν ακολουθούμε αυτού του είδους τη διατροφή.
Είναι γνωστό ότι το φαγητό, και συχνά το ίδιο το junk food, μπορεί να μετατραπεί για πολλούς σαν ένα διέξοδο για την κακή ψυχολογική τους κατάσταση. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα, που καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα, έχουν πραγματικά τη δύναμη να μας βοηθήσουν να έχουμε καλή διάθεση. Η Rosemary Ferguson, διάσημη διατροφολόγος, podcaster και συγγραφέας του best seller Juice εξηγεί πώς και γιατί.

«Ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση μας χάρη στη διατροφική τους σύνθεση και τον αντίκτυπό τους στη χημεία του εγκεφάλου. Αυτές οι τροφές περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση», εξηγεί ο Ferguson.

H Vogue συγκέντρωσε τις 8 τροφές για την αποκατάσταση της καλής διάθεσης, τροφές με ιδιότητες τόνωσης της διάθεσης, τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε όχι μόνο σε περίπτωση κακής διάθεσης ή μελαγχολίας, αλλά τακτικά, εντάσσοντάς τες στη διατροφή μας.