fileps-scrapbook-to-anthos-της-μόδας-βρίσκεται-στην-φλ-279849

Αν οι συλλογές των μεγάλων επωνυμιών μόδας πέρασαν σταδιακά σε μια πιο «ήσυχη» και πιο μινιμαλιστική μορφή, μετά την σαρωτική πανδημία, οι δημιουργίες των νεαρών φοιτητών της Polimoda είναι ενοχλητικά δημιουργικές και σε απόσταση από την τάση ανωνυμίας που φαίνεται να επηρεάζει την παγκόσμια βιομηχανία.

“Πόσο όμορφα είναι εδώ” σκέφτομαι καθώς κατεβαίνω από το τρένο στο σταθμό της Firenze Santa Maria Novella επιταχύνοντας το βήμα μου ψάχνοντας ταξί να με πάει στο ξενοδοχείο. Όμως μάταια!  O Ιούνιος είναι για τη Φλωρεντία πραγματικά έντονος μήνας κατά τον οποίο ολόκληρη η βιομηχανία της μόδας συγκεντρώνεται στην ιστορική πόλη για ζήσει τέσσερις μέρες αφιερωμένες στις ανδρικές συλλογές ρούχων και αξεσουάρ σε συνδυασμό με μαγευτικά παρτυ και events στα πιο απίστευτα μέρη, μόλις μια ανάσα πριν πριν την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου!

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-1
©courtesy of Polimoda © 2023
1/7
Native Share

Φαινομενικά τουλάχιστον, για όσους επισκέπτονται την ιστορική πόλη εκείνη την περίοδο, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την εμπορική έκθεση που είναι ευρέως γνωστή ως Pitti Uomo και αφορά μια εμπειρία που επαναλαμβάνεται αντίστοιχα κάθε Ιανουάριο.  Ο άλλοτε ανδρικός προορισμός που ανέκαθεν αποτελούσε σημείο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και αλληλοθαυμασμού (ο οποίος προκύπτει μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές των επισκεπτών της), φέτος συγκέντρωσε 17000 επισκέπτες, νούμερο που καταγράφηκε ως νέο ρεκόρ.

Η πληθώρα ανδρών που μοστράρει έναν ευρύ συνδυασμό στυλ,  συνηθίζουν να  παρελαύνουν από νωρίς το πρωί σε κάθε δρόμο και στενό υπενθυμίζοντας σε όλους τη δύναμη του φαίνεσθαι. Πέρα από το άψογο tailoring, που είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της όλης εμπειρίας,  η όλη εικόνα περιλαμβάνει επίσης τις εκλεκτικές επιρροές που φιλτράρονται σύμφωνα με τον καλεσμένο σχεδιαστή της διοργάνωσης Pitti που κάθε σεζόν αντικαθίσταται από κάποιον άλλο.  Έχω την άποψη ότι εν μέρει η φετινή επιτυχία οφείλεται στο καινούργιο εργοστάσιο που εγκαινίασε εκείνες τις μέρες ο Fendi, χώρος που ο οίκος επέλεξε να παρουσιάσει την ανδρική συλλογή για το επόμενο καλοκαίρι σε συνδυασμό με το παρθενικό σόου του Eli Russell Linnetz που προστέθηκε στο φετινό πρόγραμμα των event.

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-2
©courtesy of Polimoda © 2023
2/7
Native Share

Στην ίδια λίστα ήταν και η παρουσίαση των 25 συλλογών μόδας  που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του 3ου και 4ου έτους στο μάθημα Fashion Design και της κατηγορίας Masters in Collection Design & Creative Direction, της θρυλικης σχολης Polimoda.  Η ετήσια επίδειξη μόδας για το 2023 έφερε τον τίτλο Anthos και έλαβε χώρα στο επιβλητικό κτίριο Manifattura Tabacchi, ένα ανακαινισμένο εργοστάσιο καπνού που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Pier Luigi Nervi, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα-εργαστήριο της σχολής.

Έπειτα από ένα σύντομο κοκτέιλ γνωριμίας, γύρω στη μία το μεσημέρι εισήλθαμε στην αίθουσα της επίδειξης και οδηγηθήκαμε στις θέσεις μας που ήταν τρεις σειρές από λευκούς πάγκους τοποθετημένους κατά μήκος της αίθουσας.  Η αγωνία στα μάτια των καλεσμένων ήταν εμφανής με τους περισσότερους από αυτούς να είναι οι γονείς των νέων δημιουργών με καταγωγή απο 18 διαφορετικές χώρες της υφηλίου.

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-3
©courtesy of Polimoda © 2023
3/7
Native Share

Στα αριστερά μου κάθεται ο Massimiliano Giornetti, ο διευθυντής της σχολής ο οποίος περιμένει σιωπηλός να ξεκινήσει η παρουσίαση.  Στα δεξιά μου, η Suzy Menkes με τη συνεργάτιδά της Νatasha Cowan, η Linda Loppa, o Ed Westick με την  Amy Jackson…

Για την φετινή παρουσίαση, πέρα από τους ίδιους τους μαθητές, εργάστηκαν επίσης οι Caroline Issa, σε συνεργασία με τον Diego Dolcini (ο οποίος κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς έχει το ρόλο του μέντορα αξεσουάρ και υποδημάτων), ο στυλίστας μόδας Serge Girardi και ο πασίγνωστος μουσικός παραγωγός Frédéric Sanchez.

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-4
©courtesy of Polimoda © 2023
4/7
Native Share

Με την εμφάνιση του πρώτου look στην πασαρέλα καθίσταται πλέον  ξεκάθαρη η μετάβαση της Polimoda στην καινούργια εποχή της που απαρτίζεται πρωτίστως από έντονα χρώματα, αισιοδοξία και μεγάλες δόσεις ωριμότητας. “Ο κάθε νέος που φτάνει στη Φλωρεντία για να σπουδάσει στην Polimoda, έχει φιλοδοξίες που είναι εντελώς προσωπικές καθώς προέρχεται από διαφορετικό υπόβαθρο και  κουλτούρα.” ” μου λεει ο Giornetti .

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-5
©courtesy of Polimoda © 2023
5/7
Native Share

Η κατάκτηση της αισθητικής ανεξαρτησίας ενός νέου ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδες στοιχειο πάνω στο οποιο επενδύουμε. Το σχολείο πρέπει να εμπνέει δημιουργική ελευθερία μέσα από  συνεχη διαλογο μεταξύ μαθητών,  καθηγητών και επαγγελματιών του χώρου. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι η ενίσχυση του κάθε ταλέντου μέσα από μια γλώσσα που είναι κοινώς κατανοητή. Η μόδα σήμερα βρίσκεται σε κομβικό σημείο! Χρειάζεται να αλλάξει τον μηχανισμό της ο οποίος μέσα από το μάρκετινγκ ωθεί τους σχεδιαστές να ανακυκλώνουν επιτυχημένες ιδέες που ανήκουν σε άλλους.”

Η κάθε συλλογή αποτελεί ένα προσωπικό μήνυμα που συνδέεται με την ταυτότητα του κάθε μαθητή και εγείρει διαφορετικά  ερωτήματα γύρω από το σώμα, τη διαφορετικότητα αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ιδέες τους τείνουν να είναι εξωστρεφείς ενώ το γνώριμο περίγραμμα του ανθρώπινου σώματος μεταβάλλεται μέσα από δεκάδες ιδέες που πηγάζουν μέσα από την έννοια της υπερβολής ή ακόμα και της παραμόρφωσης.  Η ιδέα ενός μοναδικού σωματότυπου καταρρίπτεται.

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-6
©courtesy of Polimoda © 2023
6/7
Native Share

“Ο τίτλος Anthos είναι απόλυτα ακριβής”, σχολιάζω. “Είναι πράγματι, Filep! Μεταφορικά μιλώντας, έπειτα  από τέσσερα χρόνια ενδοσκόπησης, οι μαθητές είναι έτοιμοι να ανθίσουν. Τους δειξαμε πως να προσεγγίσουν τη μόδα ως γλώσσα και όχι ως ένδυμα! Κάθε νέα σεζόν αφορά ένα ακόμα κεφάλαιο έτοιμο να προστεθεί στο προηγούμενο που έχει μόλις τελειώσει. Μέσα από τον πειραματισμό θα ανακαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, την αισθητική και θα κατανοήσουν την αξία της επιτυχίας μέσα από την αποτυχία.”

Παρόμοια άποψη έχει και η Eva Zimmerman, η συντονίστρια του  Business Department της σχολής “Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τον κάθε ένα ξεχωριστά μέσα από ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ανάπτυξη και όχι το αντίθετο. Η Polimoda επεκτάθηκε πρόσφατα, παρέχοντας περισσότερο χώρο για εξερεύνηση και αυτό-ανάπτυξη. Η εκπαίδευση απαιτεί μια ανοιχτή προσέγγιση, ενώ εστιάζει στη σημασία των τεχνών και της διατήρησης τους καθώς και την ουσία της καινοτομίας. Ένα από τα πιο σημαντικά μας επιτεύγματα είναι το γεγονός ότι μαθητές μπορούν να αμφισβητήσουν ο ένας τον άλλον εξερευνώντας τις διαφορές τους”, καταλήγει.

Filep’s Scrapbook: To “anthos” της μόδας βρίσκεται στην Φλωρεντία-7
©courtesy of Polimoda © 2023
7/7
Native Share

Κατά την φετινή διοργάνωση παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες συλλογές

Rahel Ercolini (Αιθιοπία), Marija Yankovich (Σερβία), Amina Vanneling (Σουηδία), Rachel Tay Za (Μιανμάρ), Danielle Smith (Νότια Αφρική), Abygail Nathale Smith (Ιαμαϊκή), Filipe Daniel Silva Mota Cerejo (Πορτογαλία), Keziah Hyacinth Ottman (Ιρλανδία), Chia-Ying Lin (Ταϊβάν), Alisa Kosiborod (Ρωσία), Iman Zubair Fazal (ΗΠΑ), Fernanda Castro (Περού), Charles Cote, Olivia Doose & Haigann Fevier-President (Καναδάς), Siying Chen, Xiaodan Liao & Mingze Sun (Κινα), Carola Emma Gali (Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), Anna Casalini, Eleonora Federico, Giorgia Giannotta, Giulia Mauro, Giovanna Miali & Gabriele Venturi (Ιταλία).

#POLIMODA #fashionshow #florence #filepmotwary #exclusive

MHT