το-πρωινό-της-amal-clooney-ενεργοποιεί-τον-μεταβ-285529
©Getty Images

Όπως είναι γνωστό τα φύκια αποτελούν για καιρό ένα πολλά υποσχόμενo superfood. Πλούσια σε μέταλλα και φυτικές ίνες, νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες, αποτελούν τη βάση της ασιατικής κουζίνας για χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα της ιαπωνικής κουζίνας, αλλά και της διατροφής πολλών πληθυσμών όπως σε ορισμένες παράκτιες περιοχές του Καναδά, για παράδειγμα. Έφτασαν στην Ευρώπη δειλά δειλά, με το κύμα δημοτικότητας της ασιατικής κουζίνας, στη μορφή σούσι wraps. Αλλά όπως μας προτείνει η Amal Clooney, ήρθε η ώρα να τα ανακαλύψουμε ξανά και να τα εντάξουμε μόνιμα στη διατροφή μας, ίσως ακόμη και στο πρωινό.

Το πρωινό της Amal Clooney ενεργοποιεί τον μεταβολισμό-1
©Unsplash

Η σούπα με φύκια της Αμάλ Κλούνεϊ

Η Amal Clooney δεν δίνει πολλές συνεντεύξεις, αλλά μίλησε κάποτε στη Vogue για τις διατροφικές της συνήθειες και την Ιταλίδα μαγείρισσα Viviana Frizzi, η οποία μαγειρεύει γεύματα για εκείνη και τον σύζυγό της κάθε μέρα στο σπίτι τους στο Sonning. Μεταξύ των γαστρονομικών επιλογών της είναι το αβοκάντο, ένα πρωινό με βραστά αυγά και σούπα με φύκια, που μπορεί να ακούγεται κάπως ασυνήθιστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ συνηθισμένο στην Ασία.

Το πρωινό της Amal Clooney ενεργοποιεί τον μεταβολισμό-2
©Unsplash

Συνταγή για σούπα με φύκια

Συστατικά:

20 γραμμάρια 2 ειδών φυκιών (wakame, nori, dulse κ.λπ.) 2 κοτσάνια σέλινο

Για το ζωμό:

2 αγγουράκια 6 κοτσάνια σέλινο 1 κίτρινη πιπεριά 1 μήλο 1 λάιμ 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ λίγο πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε τα φίκια σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Ετοιμάζετε το ζωμό τοποθετώντας το σέλινο, το μήλο, το αγγούρι και την πιπεριά σε έναν αποχυμωτή για να βγάλετε το ζουμί, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε τα φύκια και τα κοτσάνια του σέλινου σε κομμάτια και βάλτε τα στον ζωμό.

Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα φύκια στη διατροφή μας;

«Τα φύκια τα έχουν όλα διατροφικά: είναι πλούσια σε ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, κολλαγόνο, αμινοξέα και φυτικές ίνες», λέει η Karen Cummings-Palmer, μια ολοκληρωμένη coach υγείας και διατροφής που αναπτύσσει προγράμματα για ιδιώτες πελάτες και μεγάλες εταιρείες.

Αυτά τα θαλάσσια λαχανικά από τα οποία τρέφεται η θαλάσσια πανίδα, ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία των ωκεανών (καταπολεμούν την οξίνιση του νερού, αποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών και καθαρίζουν τη θάλασσα), είναι στην πραγματικότητα πραγματικές υπερτροφές, ωφέλιμες για την υγεία και την ομορφιά μας (περιέχουν πολύ περισσότερες πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τα λαχανικά). Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα βρύα της θάλασσας είναι ένα από τα συστατικά του smoothie ομορφιάς Strawberry Skin Glaze της Hailey Bieber. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαζεύετε όλα τα φύκια που εντοπίζετε κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία. Δεν είναι όλα βρώσιμα:

Το πρωινό της Amal Clooney ενεργοποιεί τον μεταβολισμό-3
©Unsplash

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φύκια;

«Ενσωματώστε τα φύκια στη διατροφή σας σε μια εποχή που σας επιτρέπει να τα καταναλώνετε τακτικά», λέει η Karen Cummings-Palmer. «Προσθέστε νιφάδες φυκιών σε ένα smoothie δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ή φτιάξτε μόνοι σας ένα υγιεινό σνακ ανακατεύοντας τα φύλλα φυκιών με λίγο σησαμέλαιο, πασπαλίζοντάς τα με αλάτι και ψήστε τα σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά».

Ποια είναι τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης φυκιών;

Βελτιώνουν την επιδερμίδα, την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος. «Τα θαλάσσια φύκια είναι πλούσια σε κολλαγόνο που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του και σε βιταμίνη C που προάγει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου», επιβεβαιώνει η διατροφολόγος. Είναι επίσης πλούσια σε υγραντικές ουσίες, οι οποίες ενυδατώνουν το δέρμα και βελτιώνουν την ικανότητα τους να συγκρατούν την υγρασία, καθιστώντας τα έναν ισχυρό σύμμαχο ομορφιάς.

Προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών. «Τα οφέλη ομορφιάς από τα φύκια είναι συνολικά: προάγουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών», λέει η Karen Cummings-Palmer. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φύκια έχουν υψηλότερο από το κανονικό ρυθμό αναγέννησης.

Το πρωινό της Amal Clooney ενεργοποιεί τον μεταβολισμό-4
©Unsplash

Υποστηρίζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. «Τα φύκια είναι πλούσια σε ωμέγα 3, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των γνωστικών λειτουργιών, και σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες», εξηγεί η ειδικός.

Προάγουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. “Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το μεταβολισμό, και την υγιή ανάπτυξη του σώματος. Ενώ πολλά τρόφιμα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη ιωδίου, τα φύκια έχουν την ικανότητα να συσσωρεύουν ιώδιο από το θαλασσινό νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη του ο θυρεοειδής αδένας», επιβεβαιώνει η διατροφολόγος.

Προάγουν την υγεία του εντέρου. «Πλούσια σε πολυσακχαρίτες που προάγουν τα καλά βακτήρια, τα φύκια είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος», λέει η Karen Cummings-Palmer. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τα ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους. Με λίγα λόγια, μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα περιττά κιλά.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. «Πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είτε δημιουργείτε μια δροσερή, λεμονάτη σαλάτα με φύκια wakame, αγγούρι και κουμ κουάτ, είτε προσθέτετε φύκια nori στο τηγάνι σας, είναι μια ανθεκτική και σχετικά φθηνή υπερτροφή. Η δημοτικότητα και η διανομή τους αυξάνεται συνεχώς », καταλήγει η διατροφολόγος.

Το πρωινό της Amal Clooney ενεργοποιεί τον μεταβολισμό-5
©Unsplash

Αντενδείξεις

Η κατανάλωση φυκιών δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.

Η μεγάλη κατανάλωση φυκιών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος.

Οι πιο κοινές ποικιλίες βρώσιμων φυκιών στην κουζίνα

Nori: ένα από τα πιο υγιεινά και πιο γνωστά (είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο σούσι), αυτό το φύκι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, την οποία χρειάζονται οι χορτοφάγοι και οι vegan, καθώς και σίδηρος, φώσφορος και βιταμίνη Α. Προσθέστε το προαιρετικά ψητό, σε ομελέτες, σαλάτες ή πουρέ πατάτας.

Wakame: Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και βιταμίνη Β12, αυτό το σαρκώδες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φύκια χαμηλών θερμίδων είναι τέλειο για να αρωματίσετε σούπες και μαγειρευτά τύπου miso. Είναι επίσης νόστιμο σε σαλάτα, με φρυγανισμένο σουσάμι και σησαμέλαιο.

Kombu: σαρκώδες και τραγανό, αυτό το φύκι πλούσιο σε ιώδιο χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα για την παρασκευή ζωμού Dashi. Στη μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά σε λαζάνια ή να πασπαλιστεί σε σούπες και σαλάτες.

Hijiki: πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία και λιγότερο γνωστό εδώ, αυτό το άγριο φύκι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα είναι νόστιμο όταν τρώγεται, όπως σε μια τυπική ιαπωνική συνταγή, με edamame (σόγια), σοταρισμένα καρότα και tofu, όλα καρυκευμένα με σάλτσα σόγιας. Προσοχή όμως, το hijiki περιέχει ανόργανο αρσενικό και επομένως πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές δόσεις.

Πώς να εντάξουμε τα φύκια στη διατροφή μας;

Δεν είναι μόνο στο σούσι,τα φύκια μπορούν να βρουν τη θέση τους στις κουζίνες μας. Χρησιμοποιήστε τα, όπως η Amal Clooney, σε σούπες miso ή σούπες με όσπρια, όπως ρεβίθια και τζίντζερ. Πασπαλίστε μια κουταλιά νιφάδες φυκιών σε σαλάτες και πιάτα με ζυμαρικά, ρύζι, ή κινόα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μεζούρα σε πρωινά smoothies για τόνωση της ενέργειας. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού με σκόνη σπιρουλίνας σε smoothie φράουλας-μπανάνας και η θρεπτική αξία του θα είναι τεράστια.

Διαβάστε επίσης | Η σωστή ώρα που πρέπει να καταναλώνετε πρωινό για απώλεια βάρους