απώλεια-λίπους-οι-3-κανόνες-των-διατροφ-285169
©Unsplash

Η συγκέντρωση λίπους στο σώμα, μάς οδηγεί συχνά σε εξαντλητικές δίαιτες που σπάνια λειτουργούν και σίγουρα επηρεάζουν την αντοχή και την ψυχολογία. Το λίπος είναι ένδειξη υγείας όπως εξηγεί η María Pastor, health biologist and nutritionist, ένας σύμμαχός μας με κυτταρικές, μεταβολικές και ορμονικές λειτουργίες. Είναι ένας ιστός, ο λιπώδης ιστός συγκεκριμένα, με λιποκύτταρα που έχουν τη λειτουργία να αποθηκεύουν λίπος. Αυτό το λίπος είναι μέρος του ήπατος, των μυών, του αναπαραγωγικού και του νευρικού συστήματος. Αρκεί να γνωρίζετε πως ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 60% από λίπος.

Γιατί λοιπόν συσσωρεύεται και σε άλλα μέρη του σώματος;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως πέρα από τα φυσιολογικά όρια, υπάρχει και το έξτρα λίπος που έχει αρνητικές ιδιότητες για την υγεία μας. Από το λίπος που υπάρχει στο σώμα, το πρώτο κομμάτι καταλήγει στα όργανα καθώς από αυτό εξαρτάται η επιβίωσή μας και το υπόλοιπο αποθηκεύεται. Οι γυναίκες έχουν την τάση να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος από τους άντρες, ενώ την περίοδο της εμμηνόπαυσης το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν είναι λύση να θεωρούμαι το λίπος εχθρό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε κάποιες τεχνικές για να περιορίσουμε την συσσώρευση λίπους. Αρκεί να καταλάβουμε πως λειτουργεί και να ακολουθήσουμε αυτούς τους τρεις βασικούς κανόνες

-Χαμηλή μείωση των θερμίδων

-Κατανάλωση πρωτεΐνης

-Ενδυνάμωση

View this post on Instagram

A post shared by Anna Astrup (@annaastrup)

Σωστή διατροφή για την καύση του λίπους

Τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την σιλουέτα και το πώς μεταβολίζουμε τις θερμίδες, ενώ και οι συνήθειές μας είναι εξίσου σημαντικές. Φυσικά κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και χρειάζεται ατομική αντιμετώπιση. Αυτά τα σημεία όμως αποτελούν μια καλή εκκίνηση.

Κατανάλωση λαχανικών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών για μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Προσθέστε στην καθημερινότητά σας ψάρι, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για να σας εφοδιάζουν με ενέργεια, δεν πρέπει όμως να αποτελούν το κύριο γεύμα σας.

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, το αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές.

Απώλεια λίπους: Οι 3 κανόνες των διατροφολόγων που λειτουργούν πάντα-1
©Unsplash

Μην φτάνετε στο σημείο να πεινάτε πολύ γιατί έτσι τρώτε πολύ περισσότερο. Αν τρώτε τρία γεύματα κατά μέσο όρο, όλα θα πρέπει να περιλαμβάνουμ 1.25 με 1.5 γραμμάτια πρωτεΐνης/ ανά κιλό, ανάλογα με το βάρος σας. Αυτό σημαίνει πως αν ζυγίζετε 60 κιλά, το ιδανικό είναι να καταναλώνετε μεταξύ 75 και 90 γραμμαρίων την ημέρα. Δώστε προτεραιότητα στο λευκό κρέας, τα αυγά και το ψάρι. Επίσης σε όσπρια.

Αποφύγετε το αλκοόλ.

Μην έχετε ενοχές όταν τρώτε, ο υπερβολικός έλεγχος καταλήγει στην απώλεια του ελέγχου.

Καταναλώνετε κυρίως λαχανικά και φρούτα εποχής.

Περιορισμός θερμίδων

Για να χάσετε λίπος η σωστή μέθοδος είναι να μειώσετε την ποσότητα τροφής και να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεΐνης. Μην οδηγηθείτε όμως σε δραστικές αλλαγές που μπορεί να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό σας. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Απώλεια λίπους: Οι 3 κανόνες των διατροφολόγων που λειτουργούν πάντα-2
©Unsplash

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Το τρίτο βήμα για να χάσετε λίπος είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, με βάρη, λάστιχα ή με το βάρος του σώματός σας. Η ενδυνάμωση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει την μυική μάζα, ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την ορμονική λειτουργία.

Η ενδυνάμωση είναι γνωστό πως αυξάνει την μυική μάζα. Η καρδιοαγγειακή προπόνηση καίει θερμίδες κατά την διάρκεια της άσκησης, ενώ η ενδυνάμωση έως και 72 ώρες μετά καθώς το σώμα χρεάζεται έξτρα οξυγόνο για να αποκαταστήσει την λειτουργία του, εξηγεί η Chiara Marongiu, personal trainer και holistic coach.

Διαβάστε επίσης | Η σωστή ώρα που πρέπει να καταναλώνετε πρωινό για απώλεια βάρους