η-σωστή-ώρα-που-πρέπει-να-καταναλώνετε-284680
©Anna Astrup/Instagram

Η καλύτερη ώρα για να καταναλώνετε πρωινό

Το breakfast time έχει μεταβληθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλαγών του τρόπου ζωής μας, που και οι επιστήμονες διαφωνούν τελικά για την ιδανική ώρα. Μεγαλώσαμε με τον μύθο πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, με αποτέλεσμα πολές φορές να καταλήγουμε να καταναλώνουμε ακόμα και γλυκά ή δημητριακά με ζάχαρη απλά για να μην το αποφύγουμε. Υπάρχει η μερίδα που υποστηρίζει πως η σωστή ώρα είναι πριν τις 9 το πρωί για να ελέγχουμε το βάρος μας, ενώ κάποιοι απλά το αποφεύγουν κάτι που βρίσκει τους διατροφολόγους αντίθετους καθώς αυτή η τακτική αυξάνει έντονα το αίσθημα πείνας μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με την Dr. María José Crispín, διατροφολόγος στην Clínica Menorca, “δεν υπάρχει ιδανική ώρα για να καταναλώνετε πρωινό, πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της ημέρας. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε για να προλάβετε το πρωινό σας”. “Για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι το τι καταναλώνετε για πρωινό από το πότε το καταναλώνετε”, συμβουλεύει.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Astrup (@annaastrup)

Το overnight fasting

Η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για απώλεια βάρους, από την μείωση θερμίδων σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, το πρωινό πρέπει να καταναλώνεται 12 ώρες μετά το δείπνο. Αυτό σημαίνει πως αν το δείπνο σας είναι στις 21.30 το βράδυ, το πρωινό πρέπει να καταναλώνεται στις 9.30, για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Η διατροφολόγος τονίζει την σημασία του να προσαρμόζουμε το πρωινό μας στους κιρκάδιους ρυθμούς μας, το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και την θερμοκρασία σώματος, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το σώμα μας είναι ευέλικτο και μπορεί να τρώμε πολύ πιο αργά από τις 9.30, οπότε και η ώρα του πρωινού μας μεταβάλλεται.

Αν ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα για 12 ώρες διαλειμματικής νηστείας, τότε το καλύτερο είναι να τρώτε πρωινό μόλις ξυπνήσετε παρά να το αποφύγετε. Η σωστή σειρά είναι να πιείτε πρώτα ένα τσάι ή σκέτο καφέ, στη συνέχεια να κάνετε λίγη γυμναστική και μετά να απολαύσετε ένα θρεπτικό πρωινό με αυγά ή γιαούρτι ή βρώμη με φρούτα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερες ώρες περνούν χωρίς να καταναλώνουμε θερμίδες, τόσα περισσότερα οφέλη υπάρχουν για την υγεία, τον έλεγχο του βάρους, ακόμα και για την επιδερμίδα μας. Το καλύτερο διάστημα είναι οι 12 ώρες και όχι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης | 6 ενυδατικά προϊόντα για να διατηρήσετε το μαύρισμα μετά τις διακοπές