απώλεια-βάρους-ο-κανόνας-του-harvard-για-σίγ-284110
©Anna Astrup/Instagram

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην απώλεια βάρους, εκτός από την διατροφή. Αυτό επιβεβαιώνει ο Dr. Walter Willet από το Harvard School of Health, που αναφέρει σε άρθρο του πώς οι εξωτερικές συνθήκες όπως το στρες ή τα οικογενειακά προβλήματα μπορούν να σαμποτάρουν τον στόχο μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να εξετάσουμε πολλούς παράγοντες που μας οδηγούν σε κακή διατροφή, όπως επίσης και την μείωση της μυικής μάζας. “Οι μύες καίνε θερμίδες 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Όσο λιγότερη μυική μάζα έχετε, τόσο λιγότερες θερμίδες καίτε, με αποτέλεσμα να παίρνετε πιο εύκολα βάρος”, εξηγεί.

Ο κανόνας του 5% για απώλεια βάρους

Οι ειδικοί του Harvard μιλούν για τον κανόνα του 5%, που αφορά την σταδιακή απώλεια βάρους που είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Ξεκινήστε με μισό κιλό την εβδομάδα μέχρι να χάσετε το 5% του βάρους σας. Όταν πετύχετε αυτό το στόχο θέλετε το επομενο 5% με βάση το νέο σας βάρος. “Ο στόχος είναι να βρείτε ένα τρόπο να τρώτε υγιεινά και να τον διατηρήσετε χωρίς να εστιάζετε στην απώλεια βάρους. Η σταδιακή απώλεια άλλωστε είναι αυτή που έχει διάρκεια, σε αντίθεση με τις δραστικές απώλειες κιλών που προκύπτουν από εξαντλητικές δίαιτες. Σύμφωνα με τον κανόνα του Harvard, αν για παράδειγμα το βάρος σας είναι 80 κιλά, βάλτε στόχο να χάσετε το ανώτερο 4. Στην συνέχεια όταν το καταφέρετε θα θέσετε ένα νέο στόχο”, εξηγεί ο Andrea Vázquez , διατροφολόγος και φαρμακοποιός του Marta Masi group.

Απώλεια βάρους: Ο κανόνας του Harvard για σίγουρα αποτελέσματα-1
©Anna Astrup

Οι 5 συμβουλές των διατροφολόγων

Οι επιστήμονες του Harvard μας προτείνουν να τρώμε συνειδητά χωρίς να βλέπουμε τηλεόραση, να τοποθετούμε την τροφή μας σε μικρά πιάτα, να αποφεύγουμε ανθυγιεινούς υδατάνθρακες και ροφήματα με ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα:

Όχι στα αναψυκτικά, ακόμα και στα light ή zero προϊόντα. Τα γλυκαντικά αυξάνουν την ινσουλίνη και δημιουργούν την επιθυμία να τρώμε περισσότερο, ενώ μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα προκαλώντας φλεγμονή. Επίσης δεν δημιουργούν κορεσμό.

Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματα. Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και μη επεξεργασμένες, είναι θρεπτικές και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Μπορούν επίσης να μαγειρευτούν στο φούρνο ή τον ατμό με υγιεινό τρόπο. Για δείπνο είναι καλύτερο να επιλέγετε λευκό ψάρι, αυγά με λαχανικά ή τόφου.

Η ρουτίνα ύπνου βoηθά στην απώλεια βάρους, καθώς ενώ κοιμόμαστε, οι ορμόνες που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας ρυθμίζονται.

Ψωμί μόνο το πρωί. Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσετε το ψωμί από την διατροφή σας, είναι καλύτερο όμως να το καταναλώνετε το πρωί και να επιλέγετε ολικής άλεσης καθώς είναι πιο θρεπτικό και χορταστικό. Για ένα ισορροπημένο πρωινό επιλέξτε ψωμί με αυγά και ένα κομμάτι φρούτο.

Δύο λίτρα νερό την ημέρα, ειδικά μετά τις διακοπές, για να αποκαταστήσετε την απώλεια υγεασίας στον οργανισμό. Η πρόσληψη βάρους συνδέεται και με την κατακράτηση υγρών. Μετά το δείπνο σας μπορείτε να καταναλώσετε επίσης αντιφλεγμονώδη ροφήματα όπως χαμομήλι.

Διαβάστε επίσης | Λιπαρά μαλλιά: 4 εύκολα τρικ για να δείχνουν λαμπερά και καθαρά