Σιτάρι ολικής αλέσεως, σίκαλη και άλλα πολλά, τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα του ψωμιού (σε όλες τις παραλλαγές του, και ιδιαίτερα του σπιτικού) έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που εξακολουθεί να αμφισβητείται λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας.
«Η Ισπανία είναι μια χώρα όπου το ψωμί είναι πολύ σημαντικό, από το πρωινό μέχρι το δείπνο, και φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε χωρίς ψωμί. Υπό αυτή την έννοια, η μείωση της κατανάλωσής του και η εκμάθηση της παρασκευής ορισμένων τροφών χωρίς αυτ,ό είναι μια εκπληκτική εναλλακτική όταν θέλετε να χάσετε βάρος», εξηγεί η Dr. María José Crispín, διατροφολόγος στην Clínica Menorca.
Οι θερμίδες
Μάλιστα λέγεται ότι η πρώτη τροφή που πρέπει να εγκαταλείψουμε από τη διατροφή μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, είναι το ψωμί, αλλά σύμφωνα με την ειδικό “πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο και αρκεί να το ελαττώσουμε”. Τρώγοντας λιγότερη ποσότητα, πιθανότατα έχουμε την ευχάριστη αίσθηση ότι τρώμε ψωμί, αλλά χάνουμε βάρος». Κατά τη γνώμη της, η δαιμονοποίηση του ψωμιού είναι απλή αριθμητική υπόθεση: «Μισό καρβέλι ψωμί έχει 300 θερμίδες και αν το τρώμε κάθε μέρα αντιπροσωπεύει 9.000 θερμίδες το μήνα και αυτό αντιστοιχεί σε ένα κιλό λίπους το μήνα. Αν το βγάλουμε από τη διατροφή μας, έχουμε ένα κιλό λίπος λιγότερο, 12 κιλά το χρόνο. Αν κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση ψωμιού για απώλεια βάρους».