απώλεια-βάρους-με-περπάτημα-είναι-εφι-289230
©Getty Images

Walking diet: Πώς να συνδυάσετε την εύκολη κίνηση με την υγιεινή διατροφή

Ας καταρρίψουμε έναν μύθο: για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεστε απαραιτήτως εντατικές συνεδρίες γυμναστικής που απαιτούν τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Επίσης επειδή, εάν δεν είμαστε ήδη εκπαιδευμένοι, δεν θα μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε ή να τις ακολουθήσουμε με συνέπεια, και αυτό θα μπορούσε να είναι απογοητευτικό και να οδηγήσει σε εγκατάλειψη.

Για να μπορέσετε να χάσετε βάρος αρκεί να κάνετε τις πιο απλές και αυθόρμητες κινήσεις, δηλαδή το περπάτημα. Αυτό υποστηρίζεται από τη walking diet, έναν τρόπο ζωής που βασίζεται ακριβώς στη συνέργεια μεταξύ αυτής της καλής συνήθειας και μιας υγιεινής διατροφής, για να μάθουμε να κάνουμε τις πιο σωστές δυνατές επιλογές, αλλά κυρίως πιο εύκολες, που δεν απαιτούν προσπάθεια ή δέσμευση.

Απώλεια βάρους με περπάτημα: Είναι εφικτό;-1
©Unsplash

Αλλά αν το περπάτημα είναι καλό για εσάς και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, η κατανόηση του πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο, πόσες φορές την εβδομάδα, ποια είναι η σωστή διάρκεια του περπατήματος και επίσης η ταχύτητα που πρέπει να διατηρήσετε, είναι βασικά στοιχεία για να μπορέσετε να αποκομίσετε το καλύτερο από αυτή τη φυσική δραστηριότητα.

Η walking diet αναπτύχθηκε από την Dr. Sara Cordara και τη Dr. Laura Avalle, διατροφολόγοι, συγγραφείς του βιβλίου από το οποίο πήρε το όνομά της, The Walking Diet,Γυμναστική και ευεξία, βήμα προς βήμα.

Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα διατροφής που συνδυάζεται με το περπάτημα και στο πώς θα πρέπει να είναι αυτή για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Το Fitwalking, ένα άθλημα κατάλληλο για όλους

Το Fitwalking – γρήγορο περπάτημα – είναι μια προπόνηση που εκτιμάται ιδιαίτερα από πολλούς, γιατί σας επιτρέπει να κινήσετε ολόκληρο το σώμα με απλό και άμεσο τρόπο. Είναι επίσης κατάλληλο για αρχάριους, μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και είναι ένα άθλημα προοδευτικής έντασης, εντάσσοντάς το σε ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης που βελτιώνει σταδιακά την απόδοση, όσον αφορά την ταχύτητα και τα διανυόμενα χιλιόμετρα. Επίσης, δεν έχει αντενδείξεις, με την προϋπόθεση να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα.

Απώλεια βάρους με περπάτημα: Είναι εφικτό;-2
©Unsplash

Πώς λειτουργεί η walking diet;

Ο τρόπος ζωής που συνδυάζει το περπάτημα και τη διατροφή, που αναπτύχθηκε από τους διατροφολόγους Avalle και Cordara, έχει ορισμένους κανόνες, οι οποίοι, αν και απλοί, καθορίζουν την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων, δηλαδή την απώλεια βάρους και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινά έτσι: η διάρκεια της βόλτας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά, για να επαναλαμβάνεται 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα. Καθώς η προπόνηση συνεχίζεται, αν είστε πιο fit και έχετε περισσότερη αντοχή, μπορείτε να την αυξήσετε σε 1 ώρα περπάτημα, για να επαναλαμβάνεται 5 ημέρες την εβδομάδα.

Το βασικό στοιχείο αυτού του είδους περπατήματος είναι η ταχύτητα: ο ρυθμός πρέπει να είναι γρήγορος. Επομένως, δεν πρόκειται για μια χαλαρωτική βόλτα στο πράσινο, αλλά για μια γρήγορη και διαρκή πορεία, που σας επιτρέπει να διανύσετε 3 χλμ. σε 30 λεπτά.

Απώλεια βάρους με περπάτημα: Είναι εφικτό;-3
©Unsplash

Επίδραση του γρήγορου περπατήματος

Το γρήγορο περπάτημα με σταθερό ρυθμό, η επανάληψη αυτής της δραστηριότητας μέσα σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βοηθά στην αποθήκευση του συσσωρευμένου λίπους, καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα, οξυγονώνει τους ιστούς, το μυοσκελετικό και τις αρθρώσεις και τέλος τονώνει τον μεταβολισμό. Ο νους επωφελείται επίσης, χάρη στη μεγαλύτερη παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

5 σημαντικές συμβουλές

Η κατάλληλη ώρα

Πότε είναι η ιδανική ώρα για προπόνηση είναι η ερώτηση που έχει θέσει ο καθένας στον εαυτό του τουλάχιστον μία φορά. Για γρήγορο περπάτημα, το ιδανικό είναι νωρίς το πρωί, όταν μπορεί να καίει περισσότερο λίπος στην ορμονική κορύφωση της κορτιζόλης. Φυσικά, αν δεν έχετε τη δυνατότητα, οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα είναι μια χαρά. Αλλά αν συνηθίσετε να το κάνετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε, θα σας φτιάξει τη μέρα.

Γεμάτο ή άδειο στομάχι

Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να τρώνε ένα ελαφρύ πρωινό πριν τη σωματική δραστηριότητα το πρωί, και εκείνοι που φεύγουν από το σπίτι με άδειο στομάχι. Το ιδανικό είναι σίγουρα η τελευταία επιλογή. Το να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα το πρωί με άδειο στομάχι αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ακολουθώντας ένα ακριβές, λεπτομερές πρόγραμμα που βασίζεται στην πρόκληση και τη βελτίωση είναι η μόνη μέθοδος για να μετατρέψετε έναν απλό περίπατο σε φυσική προπόνηση με στόχους.

Ακούστε το σώμα σας

Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό, πόσο μάλλον εναντίον του εαυτού σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αντιδρά το σώμα στη σωματική δραστηριότητα και είναι απαραίτητο να αυξήσουμε σταδιακά την ένταση και την ταχύτητα, χωρίς να το παρακάνουμε.

Άνετα παπούτσια

Είναι το πιο σημαντικό – και επίσης το μοναδικό – εργαλείο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε όταν θέλετε να ξεκινήσετε να περπατάτε στα σπορ, ώστε να μην προκαλούν τραύματα στους αστραγάλους, τα γόνατα και την πλάτη. Υπάρχουν συγκεκριμένα παπούτσια γυμναστικής, που δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά για τρέξιμο.

Δίαιτα που συνδυάζεται με περπάτημα για απώλεια βάρους

Παρά τα μεγάλα οφέλη του περπατήματος, δεν αρκεί μόνο αυτό. Οι διατροφολόγοι του The Walking Diet υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείτε επίσης μια σωστή διατροφή, η οποία τις πρώτες μέρες έχει πιο περιορισμένο θερμιδικό καθεστώς και στη συνέχεια μετατρέπεται σε έναν υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής, δηλαδή εύκολο να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς τον κίνδυνο εγκατάλειψης της δίαιτας μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Απώλεια βάρους με περπάτημα: Είναι εφικτό;-4
©Unsplash

Η διατροφή

Η δίαιτα που προτείνουν οι Drs Avalle και Cordara χωρίζεται σε 4 φάσεις:

Φάση detox

Είναι η πιο περιοριστική φάση, αλλά διαρκεί μόνο 3 ημέρες, κατά την οποία ο στόχος είναι να μην υπερφορτωθεί το ήπαρ και τα νεφρά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 ημερών ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες, τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες και λαχανικά σε όλα τα γεύματα.

Φάση επανεκπεύδευσης

Η διάρκεια αυτής της φάσης είναι 7 ημέρες, κατά την οποία εισάγονται δημητριακά, όσπρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φάση συντήρησης

Σε αυτή τη φάση επανεισάγονται όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά τα οποία, τα λαμβάνετε στις σωστές ποσότητες με βάση τις ανάγκες σας, που αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής.

Είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να το συνδυάσετε με σωματική προπόνηση, με τη μορφή ενός γρήγορου περπατήματος, χωρίς υπερβολική προσπάθεια και χωρίς τον κίνδυνο να τα παρατήσετε.

Διαβάστε επίσης | 10 αρώματα που μυρίζουν φθινόπωρο

MHT