Σε ένα από τα ντοκιμαντέρ της σειράς που δημιούργησε για το Netflix, “Blue Zones: The secrets of longevity”, ο συγγραφέας και coach μακροζωίας, Dan Buettner, εξερευνά πώς οι κάτοικοι του ελληνικού νησιού της Ικαρίας καταναλώνουν συστηματικά ακατέργαστο μέλι αντί για ζάχαρη. «Όταν σκέφτομαι κάτι γλυκό, μου έρχεται στο μυαλό το μέλι, ιδανικά αυτό της Ικαρίας», λέει ο Buettner, αναφερόμενος στο μη παστεριωμένο μέλι, το οποίο διατηρεί τις ιδιότητές του αναλλοίωτες και έχει κάνει την Ικαρία γνωστή για τη διάρκεια ζωής των κατοίκων της.
Σύμφωνα με την Paz Torralba, διευθύντρια του The Beauty Concept, ενός κέντρου ομορφιάς και αισθητικής ιατρικής στη Μαδρίτη, το ακατέργαστο μέλι ανακουφίζει από το άγχος και το στρες, βελτιώνει τον έμμηνο κύκλο, ρυθμίζει τις ορμονικές διεργασίες και προάγει τον καλό ύπνο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν ανεπιφύλακτα να καταναλώνεται το βράδυ, «ως φυσικό φάρμακο κατά της αϋπνίας ή, απλώς, για να χαλαρώσουμε πιο εύκολα». Η προσθήκη του σε τσάι με βάση το χαμομήλι, τη λεβάντα, την πασσιφλόρα ή τον μάραθο αποτελεί και εξαιρετική λύση στις δυσκολίες πέψης.
Ενδιαφέρον έχει πως το ακατέργαστο μέλι ήταν το μοναδικό γλυκαντικό για χιλιετίες πριν από την εμφάνιση της ζάχαρης, τον 16ο αιώνα. Αυτή η αρχαία υπερτροφή έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με την παρουσία ενζυμικών ενώσεων, καροτενοειδών, ασκορβικού οξέος και άλλων φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες έχουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Όλα αυτά σημαίνουν πως το μέλι, χάρη στη σύνθεση και τα βιοενεργά συστατικά του, ασκεί βιολογική δράση κατά ορισμένων ασθενειών, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόληψη.