πίνω-νερό-πριν-το-πρωινό-και-αυτά-είναι-286276
©Unsplash

 Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για το σώμα και την υγεία μας. Εκτός από μια απαραίτητη συνήθεια που συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, οφελεί και την υγεία του δέρματος μας σε σημαντικό βαθμό. Όλοι οι ιστοί και τα όργανα εξαρτώνται από το νερό και το να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε καλά αποτελέσματα εάν πίνετε νερό κάποια άλλη στιγμή της ημέρας – η Dr María José Crispin, από την Clínica Menorca, μας εξήγησε ήδη ότι το πραγματικά σημαντικό όταν πρόκειται για τον καθαρισμό είναι να πίνετε αρκετό όλη την μέρα. Αλλά το να το κάνω πρωινή συνήθεια με βοηθάει να ξεκινήσω καλά τη μέρα και να το έχω κάνει μέρος αυτών των καθηκόντων (αυτές που έχουν να κάνουν με το πόσιμο νερό). Επιπλέον, όπως εξηγεί η Paula Martín Clares στο βιβλίο της Η υγεία του δέρματός σας είναι αυτό που τρώτε (Επιμ. Zenith), «το νερό παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κυτταρίτιδα, καθώς είναι ένα βασικό συστατικό του σώματoς μας που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες. Όπως συνιστάται πρέπει να πίνουμε περίπου  2 λίτρα την ημέρα και έτσι θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό για την κατακράτηση υγρών.

Πίνω νερό πριν το πρωινό και αυτά είναι τα οφέλη-1
©Unsplash

Τα οφέλη της ενυδάτωσης το πρωί

Εάν γυμνάζεστε αμέσως μόλις ξυπνάτε, μπορεί να σκεφτείτε ότι το να πίνετε νερό λίγο πριν την άσκηση μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Ωστόσο, η expert σε θέματα διατροφής και φυσικής κατάστασης Vikika Costa μας εξήγησε ήδη ότι δεν χρειάζεται να επέμβει. «Είμαστε νερό, το πόσιμο νερό είναι βασικό, και ακόμη περισσότερο όταν ξυπνάμε αφού έχουμε περάσει πολλές ώρες χωρίς να πιούμε. Το σώμα πρέπει να είναι ενυδατωμένο για να λειτουργεί τέλεια», εξήγησε. Φυσικά, υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι ορισμένες προπονήσεις και ορισμένες θέσεις γιόγκα μπορεί να νιώσετε άβολα αν έχετε πιει πολλά υγρά. Αλλά αν πίνετε μόνο ένα ποτήρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να μπορείτε να ενεργοποιήσετε το σώμα και τις λειτουργίες του και να ασκηθείτε με πλήρη δυναμικότητα.

Πίνω νερό πριν το πρωινό και αυτά είναι τα οφέλη-2
©Unsplash

Νερό για βελτίωση της διάθεσης

Σε αυτή τη λίστα με τις πρωινές συνήθειες που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την ημέρα, πρέπει να συμπεριληφθεί η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού με νερό πριν το πρωινό, επειδή η σωστή πρόσληψη νερού σχετίζεται επίσης με την ψυχική ευεξία. Ο Dr Crispín επιβεβαιώνει ότι είναι απαραίτητο στοιχείο για τις φυσιολογικές διεργασίες, καθώς η ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στη διάθεση. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση του νερού με την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη συναισθηματική ευεξία. Για παράδειγμα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης επιβεβαιώνει ότι η αφυδάτωση που αντιστοιχεί στο 1-2% του σωματικού βάρους επηρεάζει αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Η επίδραση του νερού στο σώμα και η σχέση του με το βάρος

To να πίνουμε νερό με άδειο στομάχι δεν αδυνατίζει. Ωστόσο, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού την ημέρα και κάτι τέτοιο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ωφελεί δευτερευόντως την απώλεια βάρους. H Itziar Digón, για παράδειγμα, εξήγησε αυτή τη σχέση ως εξής: «Δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική βάση που να υποστηρίζει τη σύσταση ότι το πόσιμο νερό μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Αλλά είναι σαφές ότι μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη του σώματoς μας και οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά νερό είναι πιο αδύνατοι από αυτούς που δεν πίνουν. Η αίσθηση μετά την κατανάλωση υγρών επηρεάζει επίσης αυτή την απώλεια βάρους. Οι λίγες μελέτες που υπάρχουν επιβεβαιώνουν ότι χάνετε περισσότερο βάρος πίνοντας νερό παρά χωρίς να το κάνετε». Μάλιστα, ήδη μιλήσαμε για τη σύσταση του Dr. Olivier Courtin-Clarins να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό 20 λεπτά πριν το φαγητό για να ηρεμήσετε το αίσθημα της πείνας και να μην τρώτε ασυναίσθητα και υπερβολικά. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που έχουν ποσοτικοποιήσει τα οφέλη αυτής της συνήθειας όσον αφορά την απώλεια βάρους και υπόσχονται ότι κάτι τέτοιο βοηθά στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κάθε γεύματος κατά περίπου 13%. Εκτός από τα στοιχεία, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το να πίνεις νερό πριν από κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, σε βοηθά να τρως, όπως δήλωσε η διατροφολόγος Ylenia López-Llata, με πιο χαλαρό τρόπο.

Διαβάστε επίσης | 5 απλές τεχνικές για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος

MHT