η-απλή-τεχνική-για-να-μειώσετε-το-στρες-285591
©@ roos

Στο βιβλίο τους “Objectif No Stress: toutes les clés pour prendre soin de sa santé sociale” (Ed. Flammarion), ο ειδικός σε θέματα ευεξίας και δάσκαλος γιόγκα Lev Rosen και η κλινική ψυχολόγος Myriam Paperman καταγράφουν μια σειρά από πρακτικές, ένα είδος «εργαλειοθήκης» για να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία σε καθημερινή βάση. Μεταξύ αυτών ανακαλύψαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνική που εστιάζει στο να μας βοηθήσει να διαχειριζόμαστε τις πολύ έντονες στιγμές στρες. Αυτή η τεχνική είναι το anchoring.

Τι είναι το anchoring

Το άγχος είναι μια αντίδραση που εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος ορίζει κάτι ως απειλή και το anchoring είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος αντιμετώπισής του που βασίζεται στην αποδέσμευση από τον συναισθηματικό πόνο (θυμό, θλίψη, εθισμούς). Οι τεχνικές anchoring επιτρέπουν στο σώμα να ηρεμήσει και να στείλει το μήνυμα ότι η απειλή έχει τελειώσει, γράφουν οι συγγραφείς. Σας επιτρέπουν να αποστασιοποιηθείτε από τον πόνο, να πάρετε λίγο χρόνο, να κάνετε ένα βήμα πίσω πριν αντιδράσετε και να παραμείνετε ασφαλείς.

Η απλή τεχνική για να μειώσετε το στρες μέσα σε λίγα λεπτά-1
©unsplash

Πρακτικές λύσεις του anchoring

– Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό, πρώτα ζεστό και μετά κρύο. Κάντε εναλλαγές και παρατηρήστε την αίσθηση του νερού πάνω τους, τους πάλμούς και την αντίδραση στην αλλαγή θερμοκρασίας.

– Αγγίξτε ένα αντικείμενο του οποίου η υφή σας αρέσει, για παράδειγμα κάτι μαλακό.

– Φάτε ή πιείτε κάτι που σας αρέσει.

– Κάντε μια βόλτα σε κάποιο κοντινό πάρκο.

– Κάντε μερικές χαλαρές διατάσεις.

– Αναπνεύστε αργά και βαθιά, παρατείνοντας την εκπνοή μέχρι να συσπαστεί το στομάχι. Σημείωση, η αναπνοή είναι αποτελεσματική όταν τα επίπεδα άγχους δεν είναι πολύ υψηλά.

Πώς να κρατήσετε απασχολημένο το μυαλό σας

– Περιγράψτε όλα τα βήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας δραστηριότητας που γνωρίζετε καλά (ένα χορευτικό, μια συνταγή κ.λπ.).

– Επιλέξτε μια φωτογραφία ή έναν πίνακα ζωγραφικής και κοιτάξτε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια βγάλτε την εικόνα από το οπτικό σας πεδίο και προσπαθήστε να την αναπαραστήσετε στη φαντασία σας με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

– Η τεχνική 5-4-3-2-1 : Βρείτε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε γύρω σας. Στη συνέχεια βρείτε 4 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, μετά 3 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, μετά 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε, μετά ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε.

Διαβάστε επίσης | Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε το πρωί για επίπεδη κοιλιά

MHT