αϋπνία-η-απλή-μικρή-συνήθεια-για-να-αντ-297382
©Josephine Skriver/Instagram

Είμαστε ένας κόσμος που κατακλύζεται από αϋπνία, με έρευνα που διεξήχθη φέτος να δείχνει ότι το 39 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν υποστεί κάποια μορφή διαταραχής ύπνου τους τελευταίους 12 μήνες. Στην Ιταλία, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 43%. Εάν έχετε βιώσει ποτέ έναν κακό ύπνο, θα ξέρετε ότι δεν είναι μόνο η κόλαση τις ώρες του λυκόφωτος, αλλά και η επόμενη μέρα μπορεί να είναι ένας μεγάλος αγώνας. Είτε νιώθετε νωθρότητα, είτε υποφέρετε από στρες, είναι αδύνατο να ευδοκιμήσετε όταν τα επίπεδα ύπνου σας είναι χαμηλά.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ μπορεί να έχει την απάντηση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η καρδιοαγγειακή άσκηση 20 λεπτών μέτριας έντασης (ποδηλασία, σε αυτήν την περίπτωση) μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση την επόμενη μέρα μετά από μια άγρυπνη νύχτα πριν. «Γνωρίζουμε από υπάρχουσες έρευνες ότι η άσκηση βελτιώνει ή διατηρεί τη γνωστική μας απόδοση», λέει ο Dr Joe Costello, από τη Σχολή Αθλητισμού, Υγείας & Επιστήμης Άσκησης του πανεπιστημίου, «αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προτείνει ότι βελτιώνει επίσης τη γνωστική απόδοση μετά από πλήρη και μερική στέρηση ύπνου».

Αϋπνία: Η απλή μικρή συνήθεια για να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα-1
©Instagram/Anna Felicia Wedin

Αν και ήταν μια μικρή μελέτη, που εξέτασε 24 συμμετέχοντες, τα ευρήματα εξακολουθούν να προσφέρουν ελπίδα σε όσους μάχονται με τις πολλές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποτυχία να κοιμηθούν αρκετά τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Είτε είστε νέος γονέας είτε έχετε μακροχρόνια αϋπνία, πιστεύεται ότι ο ιδρώτας μπορεί να αλλάξει την ποσότητα των «ρυθμιστικών ορμονών του εγκεφάλου» που παράγουμε, καθώς και να βοηθήσει στην εγκεφαλική ροή αίματος, στη διέγερση και στα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι η γνωστική μας ικανότητα – συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής κατάστασης, της προσοχής και της κρίσης μας – δεν χρειάζεται να υποφέρει.

Αϋπνία: Η απλή μικρή συνήθεια για να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα-2
©Instagram/Chiara Ferragni

Πώς μοιάζουν πραγματικά 20 λεπτά μέτριας έντασης καρδιαγγειακής άσκησης; Η μελέτη είχε τους συμμετέχοντες να κάνουν κύκλο για το πείραμα, αλλά και άλλες καλές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορία, κολύμπι, χορό, γρήγορο περπάτημα ή και αερόμπικ στο νερό.

Μια επιτυχημένη προπόνηση είναι περίπου 20 λεπτά. Εκτός από τη βοήθεια στη γνωστική απόδοση, μια άλλη μελέτη του British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορεί να είναι αρκετή για να εξουδετερώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός καθιστικού τρόπου ζωής στη σωματική και ψυχική υγεία. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι 20 λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεστε – δώστε προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης | Πώς να χάσετε το κοιλιακό λίπος: Η διατροφή και οι τοπ ασκήσεις

MHT