μήπως-δεν-μασάτε-αρκετά-την-τροφή-σας-298728
©Gabrielle Caunesil/Instagram

Μασάτε αρκετά την τροφή σας; Συνήθως τρώμε πολύ γρήγορα αλλά οι ειδικοί μας εξηγούν τους λόγους που πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες.

Όταν μια φίλη επέστρεψε από το Lanserhof, ένα από τα πιο δημοφιλή well-being retreats στην Ευρώπη, την ρώτησα όλες τις λεπτομέρειες για τα gourmet veagn γεύματα. Μου είπε ιστορίες για ορειβασία σε μεσαιωνικές πόλεις, sauna με διαλογισμό αλλά και μια ακόμα συνήθεια που απέκτησε φεύγοντας από εκεί: το να μασά την τροφή της περισσότερες από 30 φορές. Ακολούθησε αυτή την τεχνική κατά την διάρκεια κάθε γεύματος, μασούσε κάθε φύλλο μαρουλιού, ή μπουκιές από κουνουπίδι με κουρκουμά ή και οργανικά παντζάρια. Κάθε γεύμα διαρκούσε αρκετή ώρα.

Δεν μασάμε σωστά

Μπορεί ο κανόνας του Lanserhof να μας φαίνεται extreme, αν όμως στραφούμε στην επιστήμη θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει βάση. Όταν μασάμε καλά την τροφή μας, διασπάται φυσικά και χημικά, καθώς το σάλιο περιέχει ένζυμα που ξεκινούν την διαδικασία διάσπασης πριν το φαγητό φτάσει στο στομάχι, το οποίο με την σειρά του ευνοεί την καλύτερη πέψη και το πιο δυνατό ανοσοποιητικό.

Μήπως δεν μασάτε αρκετά την τροφή σας;-1
©Gabrielle Caunesil/Instagram

Από περιέργεια ξεκίνησα να μετράω τις φορές που μασάω την τροφή μου. Μια πίκλα: δύο φορές. Ένα κομμάτι κοτόπουλο: τρεις με πέντε φορές. Σαλάτα με σπανάκι: δύο φορές. Ζυμαρικά με τυρί: σχεδόν καμία. Παρατήρησα επίσης πως όταν κάνω κάτι ακόμα ενώ τρώω (να βλέπω τηλεόραση, να σκρολάρω στο Instagram και να απαντώ σε emails), όχι μόνο δεν μασούσα αλλά δεν ένιωθα καν τις γεύσεις στο στόμα μου, απλά έτρωγα μηχανικά.

Στο εβδομαδιαίο editorial meeting της Vogue ανέφερα πως σχεδιάζω να αλλάξω τον τρόπο που τρώω. Τώρα πλέον καταλαβαίνω πως πρέπει να συγκεντρώνομαι στο φαγητό μου και όχι να απασχολούμαι με άλλες δραστηριότητες.

Οι συμβουλές των ειδικών

Ο Michael J. Wei, οδοντίατρος στο Manhattan, συμφωνεί με τις συμβουλές του Lanserhof και προχωρά ακόμα παρακάτω. “Για την καλή στοματική υγεία μας, θα πρέπει να μασάμε την τροφή μας 30 με 50 φορές, ανάλογα με την υφή και τον τύπο του φαγητού”, εξηγεί. Όσο πιο σκληρό το φαγητό (κρέας για παράδειγμα), τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται, αρκεί να γίνεται με προσοχή χωρίς να πιέζετε τους μυς του προσώπου. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του και μασούσα αργά και σταθερά με τα πίσω δόντια κάνοντας μικρές κινήσεις.

Μπορεί το 30 να φαίνεται ανέφικτο για να γίνει μέρος της καθημερινότητας, ωστόσο μπορούμε απλά να ξεκινήσουμε βάζοντας στόχο τις 15 φορές και ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι να τρώτε συνειδητά.

Διαβάστε επίσης | 5 απαραίτητα βήματα φροντίδας για την υγεία της επιδερμίδας

MHT