ντους-το-απλό-τρικ-που-ενισχύει-την-ευε-291395
©unsplash

Δεν χρειάζεται να είστε wellness expert για να έχετε ακουστά τον Wim Hof (γνωστό και ως Iceman) ή να γνωρίζετε πως η κρυοθεραπεία έχει τρομερά ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. Από την ανακούφιση του στρες και της κατάθλιψης, στη βελτίωση του ύπνου, του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού, είναι γνωστό πως το κρύο νερό μπορεί να κάνει θαύματα στον οργανισμό, για αυτό και αποτελεί ένα από τα πρώτα τρικ των ειδικών για ενίσχυση της ψυχολογίας.

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως η έκθεση στο κρύο νερό αλλάζει εντελώς τη νευροχημική (ντοπαμίνη- και άλλες κατεχολαμίνες) κατάσταση του εγκεφάλου και του σώματος, κάνοντας τον οργανισμό να λειτουργεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Η αδρεναλίνη, η νορεπινεφρίνη και άλλες ορμόνες που εκκρίνονται είναι αυτές που μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο συγκεντρωμένοι, ενεργητικοί και προσεκτικοί και συνεπώς δημιουργούν στο σώμα μια αίσθηση ευφορίας.

Παρόλα αυτά, τόσο το χειμερινό κολύμπι, όσο και το ice therapy δεν είναι κάτι που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι. Και εκεί είναι που ειδικοί έρχονται να μας συστήσουν τις εναλλαγές θερμοκρασίας στο ντους, ένα τρικ ευεξίας που προσφέρει στον οργανισμό αντίστοιχα οφέλη με την κρυοθεραπεία αλλά δεν προκαλεί την ίδια δυσφορία.

Ντους: Το απλό τρικ που ενισχύει την ευεξία σε 5 λεπτά-1
©unsplash

Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ γρήγορες και σύντομες εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού κατά τη διάρκεια του πρωινού ντους. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα προετοιμάζεται πιο ομαλά για τις αντιθέσεις, όπως και ο εγκέφαλος, αφού γνωρίζει πως μετά από το κρύο θα ακολουθήσει το ζεστό. Αρχικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ζεστό μπάνιο και να μειώνετε σταδιακά τη θερμοκρασία φτάνοντας στο κρύο νερό. Οι εναλλαγές μπορούν να αρχίσουν από 15 δευτερόλεπτα και να αυξάνονται (μέχρι 60) ανάλογα με την αντοχή σας.

To αποτέλεσμα είναι ένα πιο καθαρό και διαυγές μυαλό, καθώς και αυξημένη ενεργητικότητα. Ειδικά αν κάνετε τη γυμναστική σας το πρωί, ένα τέτοιου είδους μπάνιο θα βοηθήσει να απολαύσετε στο έπακρο τα οφέλη της και να αντιμετωπίσετε την ημέρα με όσο το δυνατόν λιγότερο στρες.

Διαβάστε επίσης | Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα σύμφωνα με τους ειδικούς;

MHT