ντους-το-πρωί-ή-το-βράδυ-οι-συμβουλές-τ-290363
©Unsplash

Η ιδανική ώρα που πρέπει να κάνουμε ντους

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, όπως δεν υπάρχει και λάθος απάντηση, συχνά η άνεση και η προσαρμογή στην καθημερινότητα, είναι αυτό που καθοδηγεί περισσότερο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας.

Nτους το πρωί 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το πρωινό ντους είναι ζωτικής σημασίας, ένα είδος πρώτου καφέ, απαραίτητο για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου, την αφύπνιση των μυών και την έναρξη της ημέρας. Το να νιώθετε το νερό να κυλά και να χαϊδεύει το δέρμα σας, σάς βοηθά να δημιουργήσετε μια στιγμή σύνδεσης με το σώμα σας, μια στιγμή οικείας και προσωπικής συνομιλίας με τον εαυτό σας, πριν μπείτε στον ξέφρενο κόσμο της δουλειάς. Το ντους είναι μια χειρονομία αγάπης και σεβασμού και συχνά, αν γίνει το πρωί, αντιπροσωπεύει για πολλούς την αρχή της ημέρας, ένα σταθερό σημείο από το οποίο μπορούν να αφοσιωθούν στη φροντίδα του εαυτού τους και της εμφάνισης τους. Νιώθοντας καθαροί και φρέσκοι, θα ενθαρρυνθούμε περισσότερο να αφιερώσουμε χρόνο στα μαλλιά, το μακιγιάζ και τα ρούχα που θα φορέσουμε, ώστε να φύγουμε από το σπίτι ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση.

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Οι συμβουλές των skin experts-1
©Unsplash

Το να κάνετε ένα κρύο ντους είναι καλό για εσάς

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της θερμοκρασίας του νερού: τελειώνοντας το ντους με 30 δευτερόλεπτα κρύο νερό (οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς), καθώς και συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, κυκλοφορικού και πεπτικού συστήματος. Για μερικούς ανθρώπους, το ντους το πρωί είναι σχεδόν υποχρεωτικό: «Early birds» που αγαπούν τη φυσική κατάσταση, για παράδειγμα, των οποίων το ξύπνημα το πρωί δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως και το πλύσιμο μετά την προπόνηση και πριν πάνε στη δουλειά. Αυτή η κατηγορία ατόμων ίσως θα δυσκολευόταν να εγκαταλείψει ανά πάσα στιγμή το τελετουργικό που τόσο περήφανα διατηρεί, φανταζόμενοι και φοβούμενοι ότι η εξάλειψη του θα διακυβεύσει όλη την ημέρα.

Ντους το βράδυ 

Το βραδινό ντους, ωστόσο, έχει διάφορα πλεονεκτήματα για τη σωματική και ψυχική υγεία που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται συνεχώς σε εξωτερικούς παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα, όπως βρωμιά, σκόνη και αιθαλομίχλη, που τα μαλλιά θα μπορούσαν να μαζέψουν ειδικά από τη γύρη και τον ιδρώτα. Το να μην πλένεστε μόλις φτάσετε στο σπίτι, πριν πάτε για ύπνο, σημαίνει να τα φέρετε όλα αυτά απευθείας στα σεντόνια και στο μαξιλάρι, με το οποίο θα έρθουν σε επαφή τα μάτια και το στόμα σας. Η βρωμιά που δεν ξεπλένεται και δεν αποβάλλεται από το σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, καθιστώντας το ξηρό και ερεθισμένο, οδηγώντας σε αφόρητο κνησμό.

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Οι συμβουλές των skin experts-2
©Unsplash

Το πρόσωπο θα επηρεαζόταν επίσης αρνητικά, καθώς θα εκτεθεί πιο εύκολα στην εμφάνιση φλεγμονών όπως η ακμή, λόγω της υπερβολικής λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων που περιβάλλουν τη βάση της τρίχας και παράγουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που προστατεύει το δέρμα. Το να κάνετε ένα ντους το βράδυ, μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα, ανάμεσα στη δουλειά, το ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την παραλαβή των παιδιών από το σχολείο και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, βοηθά να κλείσετε ένα κεφάλαιο και να προετοιμαστείτε για το επόμενο: ανάγνωση βιβλίου, παρακολούθηση μιας ταινίας πίνοντας ένα τσάι από βότανα που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, εάν γίνει περίπου 30-45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι και κλείσετε τα μάτια σας, έχει την επίδραση ενός ισχυρού φυσικού ηρεμιστικού, βοηθώντας σας να αποκοιμηθείτε και να έχετε έναν ήρεμο ύπνο.

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Γιατί όχι 2 φορές την ημέρα;

Για να αποφύγετε την επιλογή της καλύτερης ώρας της ημέρας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εντοπίσετε τα κύρια πλεονεκτήματα, θα ήταν σκόπιμο να κάνετε δύο ντους την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ, χωρίς να χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας και τις δύο φορές. Είναι πάντα σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα 8-10 λεπτά, ώστε να διατηρήσετε το δέρμα το οποίο, εάν στερηθεί υπερβολικά το σμήγμα, θα μπορούσε να ερεθιστεί και να στεγνώσει. Ο περιορισμός της ροής του νερού και η τάση για σύντομο ντους είναι επίσης μια βέλτιστη απόφαση από την άποψη της βιωσιμότητας.

Διαβάστε επίσης | Λούσιμο με ζεστή πετσέτα: Τι προσφέρει στα μαλλιά;