απώλεια-βάρους-η-σειρά-που-καταναλώνο-290155
©Anna Astrup/Instagram

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η σειρά των τροφών επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου σας. Και αυτό θα πρέπει να σας απασχολεί για πολλούς λόγους: η μείωση των επιπέδων γλυκόζης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη ενέργεια (δεν θα χρειάζεστε πλέον αυτούς τους τρεις καφέδες την ημέρα), θα ξεχνάτε το σνακ κάθε δύο ώρες και θα κοιμάστε καλύτερα. Ακόμη πιο σημαντικό, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να αποφύγει μια από τις ασθένειες που μαστίζουν: τον διαβήτη.

«Η Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής (Ensanut) 2021 δείχνει ότι 12 εκατομμύρια 400 χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση, τα νεφρά ή το δέρμα», εξήγησε ο επικεφαλής της Εσωτερικής Ιατρικής του Νοσοκομείου. Εθνικός Ομοιοπαθητικός (HNH) του Υπουργείου Υγείας, David Alejandro Vargas Gutiérrez. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. «Αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, που σημαίνει αυξημένο σάκχαρο στο αίμα που με την πάροδο του χρόνου βλάπτει σοβαρά τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία ».

Απώλεια βάρους: Η σειρά που καταναλώνουμε τα τρόφιμα έχει σημασία-1
©Anna Astrup/Instagram

Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν, καθώς ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας El País αποκάλυψε ότι σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, οι κάτοικοι μπορούν να καταναλώνουν έως και 3 λίτρα αναψυκτικών την ημέρα. Εκτός από άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η επιστήμονας Jessie Inchauspé, περισσότερο γνωστή ως Glucose Goddess και συγγραφέας βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπως το The Glucose Revolution από την Editorial Planet, βρέθηκε στο Μεξικό και μοιράστηκε μερικές από τις συμβουλές της για τη βελτίωση της υγείας μας. «Αν έχετε διαβήτη, δεν είναι θανατική ποινή. Δεν είναι κάτι για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Έχετε όλη τη δύναμη να βελτιώσετε τα πράγματα», λέει η ειδικός. «Το πραγματικό εμπόδιο είναι περισσότερο να κάνετε αλλαγές που είναι εύκολες. Και ελπίζω ότι εκεί μπορώ να συνεισφέρω λίγο δείχνοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι μια εξαντλητική και έντονη δίαιτα».

Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η αλλαγή της σειράς των τροφών από το πρωινό. Όπως εξηγεί η Jessie στο βιβλίο της, «Τα άμυλα ή τα σάκχαρα είναι τα πρώτα πράγματα που φτάνουν στο στομάχι. Εκεί διασπώνται σε μόρια γλυκόζης που φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό δημιουργεί μια ακίδα γλυκόζης ». Αυτό θα εξηγούσε γιατί πεινάμε 1 ώρα ή 2 ώρες μετά το πρωινό. «Η κορυφή της γλυκόζης γίνεται μια μεγάλη σταγόνα γλυκόζης και η σταγόνα ενεργοποιεί τις ορμόνες της πείνας», λέει στη Vogue México y Latinoamérica. Το ιδανικό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με ένα καλό πιάτο λαχανικών με πολλές φυτικές ίνες που κάνουν την απορρόφηση της γλυκόζης πιο αργή (και ισοπεδώνουν τις καμπύλες).«Τώρα, ιδανικά, ένα αλμυρό πρωινό θα σας κρατήσει χορτάτους για τέσσερις ώρες, επειδή τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες.

Απώλεια βάρους: Η σειρά που καταναλώνουμε τα τρόφιμα έχει σημασία-2
©Unsplash

Η επιστήμονας έχει αρκετές συνταγές στο βιβλίο της,«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τρως γλυκά πράγματα για πρωινό. Λατρεύετε τους χυμούς φρούτων και τα smoothies. Είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει», λέει. «Αλλά διαφορετικά, οποιοδήποτε από τα συνηθισμένα τρόφιμα, μπορείτε να τα προσαρμόσετε για πρωινό. Όποια και αν είναι η πολιτιστική σας κληρονομιά, όποια και αν είναι η χώρα σας, θα μπορέσετε να βρείτε τρόπους να την κάνετε να λειτουργήσει. Μια πολύ καλή συμβουλή που μας δίνει είναι να τρώμε για πρωινό υπολείμματα από το βραδινό.

Δεύτερον, στη σωστή σειρά των τροφών, θα υπήρχαν πρωτεΐνες και λίπη και, τέλος, και αυτό είναι το κλειδί, οι υδατάνθρακες. «Όσο πιο αργά φιλτράρει η γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός μας, τόσο πιο επίπεδες θα είναι οι καμπύλες γλυκόζης μας και τόσο καλύτερα θα νιώθουμε», γράφει στο βιβλίο του. Πρόκειται για την «αποδόμηση» του φαγητού όσο πιο συχνά μπορείτε. Ξεκινήστε με ένα πιάτο κολοκύθας και μετά φάτε τα ζυμαρικά ή ξεκινήστε με μια σαλάτα, μετά το κρέας και τελειώστε με λίγο ρύζι, χωρίς να τα ανακατέψετε όλα. «Όταν τρώμε με τη σωστή σειρά, το πάγκρεας μας παράγει λιγότερη ινσουλίνη», λέει.

Απώλεια βάρους: Η σειρά που καταναλώνουμε τα τρόφιμα έχει σημασία-3
©Unsplash

Μπορεί να σκέφτεστε ότι τρώω με λάθος σειρά εδώ και χρόνια. Μην ανησυχείτε έχουμε βρεθεί όλοι εκεί. «Το μόνο πράγμα που δεν είναι αναστρέψιμο είναι εάν κάποιος έχει διαβήτη τύπου δύο και κάποια από τα κύτταρα του παγκρέατος έχουν καταστραφεί για πάντα. Για να φτάσετε σε αυτό το σημείο πρέπει να είστε διαβητικός για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει. Εάν στην περίπτωση σας αισθάνεστε κουρασμένοι, με ημικρανίες, αϋπνία και ανεξέλεγκτη λαχτάρα, αυτές οι μικρές προσαρμογές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν. «Τα μιτοχόνδριά σας θα αναγεννηθούν, η φλεγμονή θα μειωθεί. Είναι πολύ ωραίο γιατί όλο αυτό είναι αναστρέψιμο», εκφράζει. «Αυτά τα συμπτώματα δυσφορίας είναι μηνύματα. Συχνά, όταν έχουμε αυτά τα συμπτώματα, τείνουμε να τα καταπιέζουμε, νιώθουμε ενοχές, ντροπή και πρέπει να αλλάξουμε αυτή την αφήγηση και να γίνουμε περίεργοι. Τι θα γινόταν αν αυτό ήταν το σώμα σας που προσπαθούσε να σας μιλήσει; Αυτό αλλάζει εντελώς τη σχέση σας με τον εαυτό σας».

Ένα άλλο όφελος από το να τρώτε με τη σωστή σειρά είναι η απώλεια βάρους, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε περιοριστικές δίαιτες. Αν και πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες για να χάσετε βάρος: «Όταν τρώτε τα σωστά πράγματα και διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης σας σταθερά, το σώμα σας θα χάσει λίπος φυσικά», εξηγεί. Για το δεύτερο βιβλίο της, η επιστήμονας έκανε μια μελέτη με 3.000 άτομα για τέσσερις εβδομάδες που έκαναν τη μέθοδο της. «Το 41% από αυτούς έχασαν βάρος σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες χωρίς να μετρούν θερμίδες, χωρίς να είναι περιοριστικοί. Έτσι, όταν δουλεύουμε μαζί με το σώμα μας, φυσιολογικά φτάνει στο ιδανικό του βάρος», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Τα 3 κουρέματα που κάνουν τώρα τα supermodels

MHT