πώς-θα-αυξήσετε-φυσικά-την-παραγωγή-κο-297976
©mathildegoehler/Instagram

Το κολλαγόνο είναι η βάση που υποστηρίζει την επιδερμίδα μας και εξασφαλίζει νεανική και φωτεινή όψη. “Είναι μια πρωτεΐνη. Αν πιέσεις τα μάγουλα ενός μωρού, το δέρμα του επιστρέφει προς τα πίσω, λόγω του κολλαγόνου”, εξηγεί η δερματολόγος και founder του Klira Emma Craythorne. Όσο λιγότερο κολλαγόνο έχουμε, τόσο αυξάνεται η χαλάρωση του δέρματος και τόσο πιο έντονα διακρίνονται οι πόροι και οι ρυτίδες. Αρκεί να σημειώσετε πως από τα μέσα της δεκαετίας των ’20, χάνουμε κατά μέσο όρο 1% κολλαγόνο κάθε χρόνο.

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την μείωση του κολλαγόνου, τότε και το δέρμα μας θα έχει καλύτερη όψη. Αρκεί να ακολουθήσετε κάποια στοχευμένα βήματα περιποίησης και διατροφής που προτείνουν οι experts.

Το αντηλιακό

Η πρώτη αιτία που περιορίζει το κολλαγόνο είναι η έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό και η καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη τουλάχιστον SPF30, είναι απαραίτητη τόσο για να αποτρέψουμε τον καρκίνο του δέρματος όσο και για να διατηρήσουμε τα επίπεδα κολλαγόνου.

Πώς θα αυξήσετε φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα;-1
©Unsplash

Οι βιταμίνες Α και C

Φυσικά μπορούμε και να ενισχύσουμε τα αποθέματα κολλαγόνου χρησιμοποιώντας ρετινοειδή στην ρουτίνα ομορφιάς μας. Η βιταμίνη Α λειτουργεί σαν ορμόνη που περνά το μήνυμα στους ινοβλάστες να συνεχίσουμε να παράγουν κολλαγόνο. Αν όμως η βιταμίνη Α δεν ταιριάζει στην επιδερμίδα σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την βιταμίνη C που επίσης έχει αποδειχθεί πως ενισχύει το κολλαγόνο.

Η διατροφή

Μια σωστή διατροφή αποτελεί επίσης κλειδί. “Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό για να παράγει κολλαγόνο, οπότε είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε αυτά τα στοιχεία μέσω της διατροφής σας”, εξηγεί η ειδικός αισθητικής ιατρικής Sophie Shooter. Στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα κολλαγόνου, οι δερματολόγοι όμως δεν συμφωνούν με την χρήση τους καθώς δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως έχουν δράση.

Διαβάστε επίσης / Τρώτε χωρίς να πεινάτε; 3 απλά τρικ για να περιορίσετε αυτή την συνήθεια

MHT