αντιγήρανση-αυτά-τα-3-βήματα-ακολουθού-294364
©Instagram/Romy Schonberger

Για την πρόληψη της γήρανσης και τη φροντίδα του δέρματος, υπάρχουν 3 προϊόντα που χρησιμοποιούν όλοι οι δερματολόγοι κάθε πρωί. Και το κάνουν γενικά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Είναι αλήθεια ότι όταν πρόκειται για υγιές δέρμα, η διάγνωση και η εξατομίκευση της ρουτίνας skincare είναι απαραίτητη – η χρήση καλλυντικών που ταιριάζουν στους φίλους μας δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα – αλλά υπάρχουν ορισμένα βασικά που λειτουργούν τέλεια, αρκεί να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει σε κάθε τύπο δέρματος.

Οι ειδικοί πάντως προτείνουν ότι οι πιο απλές ρουτίνες είναι και οι πιο αποτελεσματικές: «Βλέπουμε ότι αν προτείνουμε πολύ περίπλοκες ρουτίνες, με πολλά βήματα, υπάρχει λιγότερη συμμόρφωση. Συνήθως αποτυγχάνουμε γιατί οι ασθενείς δεν έχουν χρόνο να κάνουν τη ρουτίνα. Όσο πιο εύκολα το κάνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνέπεια και τα αποτελέσματα θα φανούν», λέει η δερματολόγος Natalia Jiménez, από τον όμιλο Pedro Jaén και επιβεβαιώνει ότι το less is more ισχύει και στα καλλυντικά.

Ένα απαλό καθαριστικό

Η Dr. Natalia Jimenéz επιβεβαιώνει ότι το πρώτο βήμα στη ρουτίνα της είναι να χρησιμοποιεί ένα ήπιο σαπούνι, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσης από τους δερματολόγους Paloma Borregón, Paloma Cornejo και Elena Martínez. «Είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα του προϊόντος που έχουμε εφαρμόσει τη νύχτα», προσθέτει η Cornejo. Όταν επιλέγετε τον τύπο του καθαριστικού, το κλειδί είναι ότι είναι απαλό και στην περίπτωση του λιπαρού δέρματος, η Martínez συμβουλεύει ότι περιέχει σαλικυλικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε έναν από τους βασικούς πυλώνες της περιποίησης του προσώπου, τον καθαρισμό, που πρέπει να ολοκληρώνεται μια-δυο φορές την εβδομάδα, λέει η Jiménez, με ένα απολεπιστικό προσαρμοσμένο στον τύπο δέρματος.

Αντιγήρανση: Αυτά τα 3 βήματα ακολουθούν οι δερματολόγοι κάθε πρωί-1
©Instagram/Taylor Hill

Ένας αντιοξειδωτικός ορός με βιταμίνη C και φερουλικό οξύ

Η δημιουργία μιας καλής ασπίδας που προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες είναι ένας άλλος βασικός πυλώνας για την πρόληψη της γήρανσης. Για τους ειδικούς, η καλύτερη εναλλακτική είναι οι οροί με βιταμίνη C και φερουλικό οξύ λόγω της αντιοξειδωτικής τους δύναμης και της ικανότητας τους να παρέχουν φωτεινότητα στο δέρμα. Έχουμε ήδη μιλήσει εκτενώς για τα οφέλη της βιταμίνης C – «Έχει αντιοξειδωτική, αποχρωματιστική δράση και είναι συμπαράγοντας για τη σύνθεση κολλαγόνου», λέει η Cornejo. Αξίζει όμως να επισημανθούν τα οφέλη του φερουλικού οξέος αφού εκτός από το ότι ενισχύει τις ιδιότητες της βιταμίνης C, βελτιώνει τη σφριγηλότητα του δέρματος και έχει αποχρωματιστική, αντιφλεγμονώδη και ενυδατική δράση. Και παρόλο που η χρήση ενός ορού που περιέχει μόνο βιταμίνη C  (περίπου 12%) είναι ήδη καλή ιδέα, αν περιέχει επίσης φερουλικό οξύ, η δράση είναι πιο ολοκληρωμένη. Ωστόσο, άλλες εναλλακτικές αντιοξειδωτικές μπορεί να είναι η βιταμίνη C σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, ειδικά στην περίπτωση του πιο ξηρού δέρματος, όπως επισημαίνει η Dr.Martínez.

Αντιγήρανση: Αυτά τα 3 βήματα ακολουθούν οι δερματολόγοι κάθε πρωί-2
©Instagram/Bruna Bear

Αντηλιακό προσαρμοσμένο στον τύπο δέρματος

Σε αυτό το σημείο έχουμε υποθέσει ότι το αντηλιακό είναι το νούμερο 1 καλλυντικό, ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη της γήρανσης. Όλοι οι γιατροί με τους οποίους έχουμε μιλήσει το χρησιμοποιούν, αλλά έχουν μια αρκετά επαναλαμβανόμενη αμφιβολία. Η χρήση του ακυρώνει το βήμα της ενυδατικής κρέμας; Εξαρτάται από τα γούστα και τις ανάγκες. Η Dr. Jiménez, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα broad-spectrum αντηλιακό αντί για ενυδατική κρέμα και η Dr. Cornejo δηλώνει ότι το αποφασίζει κάθε μέρα ανάλογα με την κατάσταση του δέρματός της. «Ανάλογα με το πώς είναι το δέρμα μου, χρησιμοποιώ ενυδατική κρέμα ή όχι. Στην πραγματικότητα, όταν το δέρμα μου αισθάνεται πιο λιπαρό ή κατά την προεμμηνορροϊκή φάση, αντί να χρησιμοποιώ βιταμίνη C και ορό με φερουλικό οξύ, επιλέγω έναν με αζελαϊκό και σαλικυλικό οξύ». Όσον αφορά την επιλογή της ενυδατικής κρέμας, οι γιατροί Cornejo και Martínez επιβεβαιώνουν ότι την εφαρμόζουν μετά τον αντιοξειδωτικό ορό και πριν από το photoprotector, επιλέγοντας εκδοχές με υαλουρονικό οξύ ή και κεραμίδια.

Αντιγήρανση: Αυτά τα 3 βήματα ακολουθούν οι δερματολόγοι κάθε πρωί-3
©Instagram/Gigi Hadid

Η σημασία των καλών συνηθειών

Σε αυτήν τη συλλογή βασικών καλλυντικών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διαδικασία πρόληψης της γήρανσης του δέρματος δεν βασίζεται μόνο σε κρέμες. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωματική άσκηση, ξεκούραση και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητος. Στην πραγματικότητα, όταν μιλήσαμε με τη Leticia Carrera, expert στη βιοχημεία, για το πώς να γερνάμε με υγειία, μας υπενθύμισε ότι ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση του δέρματος πολύ περισσότερο από την ίδια τη γενετική. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητη. Μάλιστα, η ειδικός συμβούλεψε την κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων αντί για υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Διαβάστε επίσης | Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας

MHT