δεν-έπλενα-το-πρόσωπό-μου-το-πρωί-για-έξ-287454
©Noam Bohadana/Instagram

Πλύσιμο προσώπου το πρωί: το μεγάλο δίλημμα 

Πλένετε το πρόσωπo σας το πρωί, ναι ή όχι; Φαίνεται σαν μια προφανής ερώτηση, αλλά όσοι από εμάς δίνουμε μεγάλη βάση στην περιποίηση του δέρματος σκεφτόμαστε πάντα αυτό το θέμα. Η Vogue editor Violeta Valdes, δοκίμασε να περάσει πολύ καιρό χωρίς να πλύνει το πρόσωπό της το πρωί, συγκεκριμένα έξι μήνες. Καθώς είχε ένα σοβαρό ξέσπασμα δερματίτιδας για πολύ καιρό και κατέληξε να εφαρμόζει μια αποτελεσματική θεραπεία που είχε εγκρίνει ο δερματολόγος της: καλλυντικό μινιμαλισμό και μερικές συνταγογραφοιμένες αλοιφές.

Σύμφωνα με τα λόγια της, δοκίμασε να απλοποιήσει την υγιεινή του προσώπου της, καθώς μετά από κάθε πλύση, το έκζεμα της χειροτέρευε. Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες αισθητικής λιτότητας και απουσίας πρωινού καθαρισμού με cleanser, σταμάτησε να πλένει το πρόσωπο της το πρωί όταν έμαθε αυτό το μυστικό από γαλλικά φαρμακευτικά εργαστήρια. Τα λόγια της φαρμακοποιού Natacha Bonjout την έκαναν να ξανασκεφτεί την καθημερινή της ρουτίνα skincare : “Ο καθαρισμός του δέρματός σας το πρωί εξαλείφει το λεπτό στρώμα σμήγματος που παράγει το δέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προστατευτεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ρύποι ή βακτήρια. Αυτό το σμήγμα είναι μια εξαιρετική φυσική ασπίδα πολύ ωφέλιμη για το δέρμα, οπότε είναι κρίμα να το εξαφανίσετε».

Δεν έπλενα το πρόσωπό μου το πρωί για έξι μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα-1
©Unsplash

Μετά από έξι μήνες χωρίς να πλύνει το πρόσωπο της το πρωί, έχει πετύχει η επιδερμίδα της να είναι πιο ήρεμη – το έκζεμα της έχει μειωθεί σημαντικά – αλλά είναι και πιο θαμπό. Παραδέχεται επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει το πλύσιμο μόνο με νερό (χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα προϊόν), επειδή το δέρμα της το ένιωθε πιο λιπαρό και τότε σκέφτηκε να συμβουλευτεί τη δερματολόγο Paloma Borregón, ιατρική διευθύντρια της Clínica Kalosia.

«Φαίνεται σαν λάθος να μην πλένουμε το πρόσωπό μας το πρωί. Είναι σημαντικό να το κάνετε. Αφενός, το βράδυ τα κύτταρα ανανεώνονται και χρειαζόμαστε το δέρμα να είναι καθαρό για να απορροφώνται καλά τα προϊόντα που θα εφαρμόσουμε στην πρωινή ρουτίνα. Και από την άλλη, όταν πλένουμε το πρόσωπο μας, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε ό,τι βάζουμε το προηγούμενο βράδυ, ειδικά τα οξέα όπως η ρετινόλη, που δεν πρέπει να χτυπάει ο ήλιος», άρχισε να της λέει η ειδικός. Αυτό θα εξηγούσε τον θαμπό τόνο του δέρματός της.

Δεν έπλενα το πρόσωπό μου το πρωί για έξι μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα-2
©Noam Bohadana/Instagram

Και τι γίνεται τότε με τα οφέλη αυτής της «εξαιρετικής φυσικής ασπίδας» που εξαλείφουμε; «Δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να σταματήσουμε να πλένουμε το πρόσωπο μας το πρωί για να μην αφαιρέσουμε τα φυσικά έλαια από το δέρμα. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: αυτό που θα μας δώσει αυτό το έλαιο είναι λάμψη, οπότε είναι προτιμότερο να πλένουμε και μετά να ενυδατώνουμε το πρόσωπο με συγκεκριμένα προϊόντα για να μην γυαλίζει υπερβολικά», λέει η δερματολόγος.

Τι συστήνεται;

Όσο για το αν θα συνταγογραφούσε να εγκαταλείψουμε το πρωινό πλύσιμο προσώπου σε ορισμένες περιπτώσεις, η Dr. Borregón επεσήμανε: «Γενικά, κανείς δεν πρέπει να το αγνοήσει, εκτός από ασθενείς με πολύ ξηρό δέρμα ή ατοπική δερματίτιδα, στους οποίους μπορεί να υπάρχει έκζεμα στο πρόσωπο και δεν ενδείκνυται να πλένεται αυτή η περιοχή με πολύ νερό και σαπούνι, καθώς ο φραγμός του δέρματος είναι ευαίσθητος.

Τέλος, η ιατρική διευθύντρια της Clínica Kalosia υπερασπίζεται τα οφέλη του πλυσίματος του προσώπου σας το πρωί μόνο με νερό για ασθενείς με ατοπικό δέρμα, «αν και δεν θα το έκανα ποτέ με αυτόν τον τρόπο σε ασθενείς με λιπαρό δέρμα, για παράδειγμα». Και φυσικά, το δέρμα, που δεν είναι πολύ ξηρό, φαινόταν πιο λιπαρό από το συνηθισμένο, όπως αναφέρουμε και πριν. Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι αυτή η κίνηση της δεν ήταν λάθος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω πράγματα.

Διαβάστε επίσης | Εβδομάδα Μόδας Νέας Υόρκης: Οι street style moments που ξεχώρισαν

MHT