τρώτε-χωρίς-να-πεινάτε-3-απλά-τρικ-για-ν-297766
©unsplash

Πάνω κάτω, όλοι το έχουμε αισθανθεί. Ημέρες που μόλις έχουμε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα να πεινάμε ξανά μετά από μία ώρα. Αναρωτιόμαστε, πώς γίνεται. Και όμως γίνεται και υπάρχει εξήγηση που σχετίζεται με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, η πτώση του σακχάρου στο αίμα είναι αυτή που προκαλεί αίσθημα πείνας δύο έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, μαζί, φυσικά με την πτώση της ενέργειας και της διάθεσης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ή/και ζάχαρη είναι αυτές που οφείλονται περισσότερο για αυτή την πτώση, όπως και οι επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου στην αίσθηση κορεσμού.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συχνές αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου τους τείνουν να καταναλώνουν 300 θερμίδες παραπάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος αλλά και να νιώθουν λιγότερο ενεργητικοί και δραστήριοι.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τη συνεχή αίσθηση πείνας και να αποτρέψετε την πτώση των επιπέδων της ενέργειάς σας. Ανακαλύψτε τα τρία βασικά tips των ειδικών παρακάτω.

Φάτε πρωινό

Τρώτε χωρίς να πεινάτε; 3 απλά τρικ για να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια-1
©unsplash

Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ο καθηγητής Spector αντικατέστησε το μούσλι (πολλά είδη του οποίου δημιουργούν αυξήσεις και μειώσεις του σακχάρου στο αίμα) με γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και ξηρούς καρπούς ή σπόρους, ένα γεύμα το οποίο τον κρατάει μέχρι το μεσημεριανό, χωρίς να χρειάζεται σνακ. Συνιστά, ωστόσο, την προσθήκη μιας πηγής υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών ή/και πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα για να διατηρούνται ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Γυμναστείτε

Μία από τις κορυφαίες συμβουλές του καθηγητή Spector είναι η άσκηση. Βάλτε την κίνηση σε προτεραιότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα και κυρίω τις προπόνησεις με αντιστάσεις ή οτιδήποτε σας βοηθάει να χτίσετε μυς. «Η μυϊκή μάζα λειτουργεί ως δεξαμενή για το σάκχαρο, αφαιρώντας το από το αίμα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο», εξηγεί η Rhian Stephenson, διατροφολόγος και ιδρύτρια του Artah. «Όταν μας λείπει η μυϊκή μάζα, γίνεται πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από την περίσσεια σακχάρου, γεγονός που μας κάνει πιο ευάλωτους στην ινσουλίνη».

Καταναλώστε ηλεκτρολύτες

Τρώτε χωρίς να πεινάτε; 3 απλά τρικ για να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια-2
©unsplash

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και επηρεάζουν τα πάντα, από το ανοσοποιητικό μέχρι τη διάθεση, την ενέργεια και την όρεξη. Όταν αυτά τα απαραίτητα μέταλλα είναι ανισόρροπα, το σώμα αυξάνει τη λαχτάρα για φαγητό σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει και ψευδή αίσθηση πείνας. Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά που είναι γεμάτα ζάχαρη και αναζητήστε ειδικά συμπληρώματα διατροφης με ηλεκτρολύτες.

Διαβάστε επίσης | 5 απαραίτητα βήματα φροντίδας για την υγεία της επιδερμίδας

MHT