απώλεια-βάρους-η-συνήθεια-που-συνιστο-296191
©Romee Strijd/Instagram

Μια συνήθεια για να χάσετε βάρος: Ξεκινήστε το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο με μια σούπα

Υπάρχει μια συνήθεια που συστήνουν συχνά οι διατροφολόγοι όταν θέλετε να χάσετε βάρος και να τρώτε καλύτερα. Το έχουμε ήδη πει σε άλλες περιπτώσεις: οι αυστηρές δίαιτες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη υγιούς και βιώσιμης απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Το καλύτερο πράγμα, όποτε είναι δυνατόν (ειδικά όταν θέλετε να χάσετε 2 ή 3 κιλά) είναι να εφαρμόσετε την κοινή λογική και να δημιουργήσετε ορισμένες συνήθειες που σας επιτρέπουν να τρώτε με συνειδητό, χαλαρό και τελικά, καλύτερο τρόπο. Υπό αυτή την έννοια, οι διατροφολόγοι συνιστούν πάντα να ξεκινάτε τα γεύματα και τα δείπνα με ένα ζωμό, μια σούπα, μια ελαφριά φυτική κρέμα ή ένα γκασπάτσο για ενυδάτωση, αυτό θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο συνειδητά στη συνέχεια και έτσι να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, τις υπερβολές ή την λήψη λανθασμένων αποφάσεων που οδηγούν στην αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης. Εν ολίγοις, πρόκειται για την ενσωμάτωση μιας υγιεινής επιλογής υγρής παρασκευής, καθώς «χορταίνει, ενυδατώνει, παρέχει μέταλλα και πολύ λίγες θερμίδες», εξήγησε η διατροφολόγος Lucia Bultó όταν της μιλήσαμε για το τι είχε συνήθως για δείπνο. H ειδικός συμβουλεύει επίσης μετά από αυτό να τρώτε μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη όπως ψάρι, αυγό ή κοτόπουλο.

Απώλεια βάρους: Η συνήθεια που συνιστούν πάντα οι διατροφολόγοι-1
©Unsplash

Ζεστοί ζωμοί

Αυτή η συνήθεια να ξεκινήσετε τα γεύματα με ένα υγρό πιάτο βοηθάει να χορτάσετε, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση των ζωμών (οι ζωμοί από κόκαλα είναι καλή επιλογή) παρέχουν ευεξία και άνεση. Κάτι που, όπως επιβεβαίωσε η διατροφολόγος Itziar Digón, είναι σημαντικό να προσέχετε όταν τρώτε. «Όταν σκέφτεσαι τη ζεστή σούπα, θεωρείται κάτι ανακουφιστικό. Το να πίνετε κάτι ζεστό δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας και επιπλέον, μπορεί να παρασκευαστεί με υλικά που έχουν απομείνει και έτσι να είναι βιώσιμο». Σχετικά με την ποσότητα, η Dr. Mar Mira συμβουλεύει να πίνετε ένα μικρό φλιτζάνι πριν από τα γεύματα «για να ελέγξετε τις ποσότητες λόγω της χορταστικής του δράσης». Στην περίπτωση της σούπας μπορούν να παρασκευαστούν με λαχανικά, με κινόα.

Απώλεια βάρους: Η συνήθεια που συνιστούν πάντα οι διατροφολόγοι-2
©Unsplash

Κρύες κρέμες ή gazpacho

Η Digón συνιστά κρύες σούπες, ειδικά το καλοκαίρι, γιατί είναι δροσιστικές και λιγότερο θερμιδικές και μπορούν να γίνουν με πεπόνι, κολοκύθα, πορτοκάλι. Μια άλλη επιλογή είναι τα γκασπάτσο για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Μάλιστα, έχει και άλλα πρόσθετα οφέλη, όπως εξήγησε ο δερματολόγος Ricardo Ruiz, συγγραφέας του βιβλίου Antiaging. Πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας νεότερο,«το καλύτερο θρεπτικό καλλυντικό είναι ένα ποτήρι gazpacho».

Απώλεια βάρους: Η συνήθεια που συνιστούν πάντα οι διατροφολόγοι-3
©Unsplash

Μπορείτε να πίνετε συσκευασμένους ζωμούς;

Η πιο προτεινόμενη επιλογή είναι πάντα σπιτική, αλλά αν είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στη συσκευασία, θυμόμαστε τα λόγια του Carlos Ríos για το πώς να επιλέξουμε μια καλή διαδικασία. «Μπορούν να είναι υγιεινές έτοιμες προς κατανάλωση επιλογές, αν είναι φτιαγμένες με πραγματικά συστατικά», εξηγεί. Πρόκειται για την αποφυγή ύποπτων συστατικών που συνήθως έχουν «περίεργα ονόματα» που πρέπει να αμφισβητηθούν. Για τον ειδικό, αυτοί οι ύποπτοι είναι «σάκχαρα, σιρόπια γλυκόζης, φρουκτόζη, μη ελαιόλαδα (ηλίανθος, σόγια, φοινικέλαιο ή καλαμπόκι), αλεύρι μη ολικής αλέσεως. Τελικά, δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης γεγονός που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο», εξηγεί. Και είναι επίσης σημαντικό να δούμε την ποσότητα αυτών των προσθέτων που περιέχουν.

Η σημασία της αναπνοής

Αυτή η συνήθεια με χορταστικό και ανακουφιστικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν εφαρμόσετε μια άλλη σύσταση που εξηγεί η Vani Hari , δημιουργός της μεθόδου Food Babe. Πρόκειται για την έναρξη του γεύματος παρατηρώντας την αναπνοή σας. «Η γρήγορη αναπνοή, όπως αυτή που έχουμε σε στιγμές άγχους, ή αγωνίας, μας οδηγεί στο να φάμε στον αυτόματο πιλότο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι βοηθά στην αναπνοή να μεταβολίσει τα τρόφιμα, επομένως είναι απαραίτητο να προωθήσετε την καλή πέψη και να χάσετε βάρος. «Γι’ αυτό η ειδικός συμβουλεύει να εξασκείτε τη συνειδητή αναπνοή με κάθε γεύμα, να παίρνετε τρεις βαθιές αναπνοές πριν από το φαγητό.

Διαβάστε επίσης | 7 αρωματικά κεριά που μυρίζουν Χριστούγεννα

MHT