δεν-πίνω-πλέον-παγωμένο-νερό-γιατί-αυτ-291133
©Romee Strijd/Instagram

Τα ερωτήματα σχετικά με το πόσιμο νερό αποτελούν αντικείμενο πολλών συζητήσεων: χρειάζεται πραγματικά να πίνoυμε τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα; Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο νερού; Είναι πραγματικά πόσιμο το νερό της βρύσης; Συζητήσαμε αυτό το θέμα με έναν ειδικό, τον Dr.Christian Merkel, δερματολόγο, αλλεργιολόγο και διατροφολόγο σε ινστιτούτο του Μονάχου.

Σύμφωνα με τον Dr.Merkel, όσον αφορά το φίλτρο νερού, είναι πάνω από όλα και με την κυριολεκτική έννοια του όρου θέμα γούστου. «Το φιλτραρισμένο νερό έχει πιο μαλακή γεύση επειδή αφαιρούνται τα άλατα. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές συσκευές όπως οι βραστήρες οξειδώνονται λιγότερο όταν χρησιμοποιείτε φίλτρο. Η ίδια ιστορία σε καφετέριες όπου οι bartenders ισχυρίζονται επίσης ότι ο καφές έχει καλύτερη γεύση με φιλτραρισμένο νερό», επιμένει.

Δεν πίνω πλέον παγωμένο νερό γιατί αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τους ειδικούς-1
©Unsplash

Πίνετε νερό: η ιδανική ποσότητα

«Θεωρητικά, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα», συνεχίζει ο ειδικός. Σε ιατρικές μελέτες μαθαίνουμε ότι 30 με 40 χιλιοστόλιτρα νερού ανά κιλό είναι το ιδανικό. Για ένα σωματικό βάρος 70 κιλών, αυτό αντιστοιχεί σε δύο καλά λίτρα νερού την ημέρα». Η εφίδρωση λόγω αθλητισμού και ζέστης, ωστόσο, αυξάνει την ανάγκη για υγρά. «Προσέξτε να μην πιείτε περισσότερο, καθώς αυτά κινδυνεύουν να προκαλέσουν την αποβολή ορισμένων αλάτων από το σώμα».

Όσον αφορά το νερό, ωστόσο, ένα θέμα παραμένει ελάχιστα συζητημένο.«Μου κάνουν σπάνια αυτή την ερώτηση, αλλά υπάρχει ιδανική θερμοκρασία του νερού για το σώμα», λέει ο Dr. Christian Merkel. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερα σημαντική είναι η θερμοκρασία του πόσιμου νερού».

Δεν πίνω πλέον παγωμένο νερό γιατί αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τους ειδικούς-2
©Unsplash

Πόσιμο νερό: ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το σώμα;

«Το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο», λέει ο Dr.Merkel και προσθέτει: «Η θερμοκρασία περίπου 36 βαθμών είναι η πιο ιδανική επειδή αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του σώματος μας». Ο διατροφολόγος εξηγεί ότι αυτή η θερμοκρασία είναι η βέλτιστη γιατί σε κάθε περίπτωση τα πολύ κρύα ροφήματα πρέπει πρώτα να ζεσταθούν στο γαστρεντερικό πέρασμα. Αντίθετα, τα πολύ ζεστά ροφήματα μπορεί να ερεθίσουν τα πεπτικά όργανα. «Γι’ αυτό, στις θεραπείες της Αγιουρβέδα, τα ποτά σερβίρονται πάντα στους 36 βαθμούς. Αλλά στην καθημερινή ζωή, η θερμοκρασία δωματίου είναι επίσης αποδεκτή».

Δεν πίνω πλέον παγωμένο νερό γιατί αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τους ειδικούς-3
©Unsplash

Γιατί είναι καλύτερο το χλιαρό νερό;

“Το χλιαρό νερό θεωρείται αναλγητικό, ακόμη και σε ασθενείς που είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες. Τους συμβουλεύω αυστηρά να μην πίνουν νερό από το ψυγείο”, προειδοποιεί η Dr.Merkel. Ωστόσο, σύμφωνα με το διατροφολόγο, το χλιαρό νερό έχει χαλαρωτική δράση και προάγει την πέψη: «Σε άτομα που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα συνιστάται να πίνουν ένα ποτήρι χλιαρό ή ελαφρώς ζεστό νερό το πρωί μόλις ξυπνήσουν , για να χαλαρώσει το γαστρεντερικό σωλήνα και να τονώσει την πέψη και τον μεταβολισμό».

Δεν πίνω πλέον παγωμένο νερό γιατί αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τους ειδικούς-4
©Unsplash

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε παγωμένο νερό;

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να ξεδιψάμε με ένα ποτήρι παγωμένο νερό, είτε μετά από προπόνηση, είτε σε διακοπές, στα μέσα του καλοκαιριού ακόμα και σε καθημερινή βάση. «Αλλά αυτό δεν είναι πολύ καλή ιδέα», εξηγεί ο Dr. Merkel. Αφενός γιατί ερεθίζει τον οργανισμό και αφετέρου γιατί διεγείρει ακόμη περισσότερο τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτό σημαίνει ότι μετά ιδρώνουμε ακόμη περισσότερο και χάνουμε περισσότερα υγρά και πολύτιμα μέταλλα».

Διαβάστε επίσης | Η τροφή που βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και προλαμβάνει τη γήρανση