από-όταν-σταμάτησα-να-αλλάζω-συχνά-σαμ-295908
©unsplash

Ως μία γυναίκα με μακριά και ντεκαπαρισμένα μαλλιά, πάντα χρησιμοποιούσα πολλά προϊόντα, φροντίζοντας να αλλάζω και συχνά σαμπουάν μιας και όπως ήξερα «τα μαλλιά συνηθίζουν». Περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα αφού δεν έχει επιστημονική βάση, το ότι τα μαλλιά συνηθίζουν με επηρέασε στο να εναλλάσσω ταυτόχρονα πολλά σαμπουάν ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες μου. Μέχρι που κάποια στιγμή, ο Antonio Castillo, hair expert από την Ισπανία, μου εξήγησε γιατί η χρήση περισσότερων από δύο σαμπουάν δεν έχει κανένα νόημα.

Ο βασικότερος λόγος ήταν πως αυτή η εναλλαγή μπορεί να αλλάξει το pH των μαλλιών. «Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του σαμπουάν που χρησιμοποιείται και του pH των μαλλιών. Για παράδειγμα, τα σαμπουάν που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το χρώμα μειώνουν τα επίπεδα του pH αφού με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η οξείδωση του χρώματος. Στην περίπτωση ενός επιπλέον ενυδατικού σαμπουάν λοιπόν, το pH θα είναι υψηλότερο, επομένως κανένα από τα δύο προϊόντα δεν θα είναι δραστικό», ξεκαθαρίζει.

Από όταν σταμάτησα να αλλάζω συχνά σαμπουάν τα μαλλιά μου είναι πιο υγιή-1
©unsplash

Προσωπικά, η επιθυμία μου να εναλλάσσω τα σαμπουάν δεν οφειλόταν μόνο στις λαϊκές πεποιθήσεις, αλλά και στο γεγονός ότι οι διαφορετικές περίοδοι των μαλλιών μου – μακριά, βαμμένα, ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, ευθραυστότητα κτλ – με έκαναν να πιστεύω ότι έπρεπε να χρησιμοποιώ πολλά προϊόντα ταυτόχρονα. Αλλά έκανα λάθος. Στην πραγματικότητα, από τότε που ακολούθησα μια μινιμαλιστική ρουτίνα haircare και χρησιμοποιώ όσο λιγότερα προϊόντα τα μαλλιά μου είναι πιο υγιή και πιο όμορφα . «Η εναλλαγή δύο σαμπουάν είναι αρκετή. Το ιδανικό όμως είναι να έχετε ένα σαμπουάν θεραπείας που να αντιμετωπίζει το κύριο ζήτημα των μαλλιών σας, όπως λιπαρότητα, πιτυρίδα ή ευαισθησία», εξηγεί ο ειδικός.

Ένας βασικός κανόνας

Αν και είναι αλήθεια ότι τα μαλλιά δεν συνηθίζουν στη χρήση ενός συγκεκριμένου σαμπουάν, ο Castillo λέει πως αν δεν αντιδρούν από την αρχή της χρήσης του σαμπουάν, θα πρέπει να το σταματήσετε για λίγο και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσετε τελείως μόνο του. «Όταν τα ίδια ενεργά συστατικά χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μαλλιά δεν αντιδρούν πλέον τόσο πολύ σε αυτά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, απλά τα μαλλιά δεν τα απορροφούν με τον ίδιο τρόπο».

Πόσα hair products χρειαζόμαστε

Η ποσότητα των προϊόντων που χρειαζόμαστε εξαρτάται από τις ανάγκες, αν και σε κάθε περίσταση η συχνή εναλλαγή πολλών και διαφορετικών σαμπουάν κουράζει τα μαλλιά και προκαλεί κορεσμό. Κατά γενικό κανόνα, τα σωστά και απαραίτητα προϊόντα για να έχουμε υγιή και όμορφα μαλλιά είναι τα παρακάτω.

  • Βασικό σαμπουάν-θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο των μαλλιών σας
  • Μαλακτική
  • Μάσκα, αν τα μαλλιά σας είναι ταλαιπωρημένα ή ξηρά
  • Leave-in θεραπεία για ενίσχυση του σαμπουάν
  • Ορός ή λάδι για ενυδάτωση και θρέψη
  • Προϊόν κατά της θερμότητας

Διαβάστε επίσης | 3 wellness shots για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

MHT