4-βασικά-σημάδια-που-δείχνουν-ότι-έχετε-296254
©Unsplash

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωτικότητα του σώματος, μέσω της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και συμβάλλουν στη διατήρηση της συνολικής ευημερίας. Σύμφωνα με τον Dr. Will Buxton, ιδρυτικό μέλος της Effect Doctors, «Εάν τα επίπεδα φεριτίνης (αποθήκες σιδήρου) είναι λιγότερα από 30, έχετε έλλειψη σιδήρου». Εάν σας έχουν πει ότι τα επίπεδα σιδήρου σας είναι φυσιολογικά, αλλά έχετε συμπτώματα ανεπάρκειας, ο Dr. Buxton μοιράζεται ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα φερριτίνης σας είναι «φυσιολογικά».«Είναι εκνευριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εργαστήρια έχουν συχνά ένα εύρος αναφοράς που υποδεικνύει ότι τα επίπεδα φερριτίνης μέχρι το 15 είναι φυσιολογικά», λέει ο Dr. Buxton. «Το 90% του πληθυσμού θα βρίσκεται μεταξύ 15 και 150, αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο χαμηλό. Με φεριτίνη μικρότερη από 70, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών, μειωμένη ενέργεια και διάθεση».

Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου και η διατήρηση και των δύο είναι ιδανική. “Υπάρχει ο σίδηρος που είναι διαθέσιμος στην καθημερινή κυκλοφορία και υπάρχει η φεριτίνη – η πρωτεΐνη μέσα στα κύτταρα σας που αποθηκεύει σίδηρο”, εξηγεί η Sasha Parkin, διατροφολόγος στο Wild Nutrition. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εάν είχατε ένα ατύχημα – θα πρέπει να βουτήξετε στην αποθήκη σιδήρου σας. Ως εκ τούτου, θέλουμε να διατηρήσουμε τα βέλτιστα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης και ο γιατρός σας θα ελέγξει τόσο τα επίπεδα σιδήρου όσο και φεριτίνης για να έχει μια ακριβή εικόνα».

4 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου – και πώς να την αντιμετωπίσετε-1
©Unsplash

Γιατί ο σίδηρος κάνει καλό στον οργανισμό;

«Ο σίδηρος συμβάλλει στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης (οξυγόνο του αίματος) που έχει αντίκτυπο στα ενεργειακά μας επίπεδα, στη γενική ικανότητα να νιώθουμε καλά και να λειτουργούμε σωστά – συμπεριλαμβανομένου του πόσο σωματικά δραστήριοι μπορούμε να είμαστε και μια αίσθηση υγιούς αναπνοής»λέει η Parkin. Ο σίδηρος είναι επίσης κρίσιμος για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα. «Τα άτομα με χαμηλό σίδηρο μπορεί επίσης να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από τραυματισμούς. Η εμφάνιση χαμηλού σιδήρου μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά νιώθουμε ή το πόσο κολλάμε αρρώστιες και λοιμώξεις».

Ποιος κινδυνεύει από έλλειψη σιδήρου;

Οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση συνιστάται να ελέγχουν τα επίπεδα σιδήρου και τη φεριτίνη τους με τον γιατρό. «Η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε έλλειψη σιδήρου, ειδικά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση», λέει η Parkin. Υπάρχουν επίσης στάδια ζωής που μπορεί να σας κάνουν πιο ευαίσθητους σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου. «Έφηβοι, ιδιαίτερα έφηβες, όπου η ανάγκη τους για σίδηρο είναι αυξημένη λόγω της εφηβείας, την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου, έγκυες γυναίκες, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο όταν ο όγκος του αίματος τους αυξάνεται γρήγορα και άτομα που έχουν βιώσει μεγάλες ποσότητες απώλειας αίματος – για παράδειγμα λόγω τοκετού ή τραυματισμού», προσθέτει. Οι χορτοφάγοι και οι vegan κινδυνεύουν επίσης. «Είναι λίγο λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι ο σίδηρος είναι πολύ πλούσιος σε λαχανικά και ολόκληρα τρόφιμα, όπως δημητριακά ή φασόλια».

4 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου – και πώς να την αντιμετωπίσετε-2
©Unsplash

Πώς αντιμετωπίζετε την έλλειψη σιδήρου;

«Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε παίρνοντας το από το στόμα ή μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης», λέει ο Dr. Buxton. «Στην πρώτη περίπτωση, οι περισσότεροι από τους πελάτες μου πηγαίνουν για από του στόματος συμπληρώματα για τρεις έως έξι μήνες και θα πρέπει σιγά σιγά να δουν μια βελτίωση, αν και χρειάζεται λίγος χρόνος». Μια άλλη επιλογή είναι να χορηγηθεί ενδοφλεβίως. «Αυτό θα αναπληρώσει αμέσως τα επίπεδα σας, αλλά είναι δαπανηρό και συνοδεύεται από τον (σπάνιο αλλά πραγματικό) κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων».

Τι κάνει ένα συμπλήρωμα σιδήρου να λειτουργεί;

Υπάρχουν ορισμένοι συμπαράγοντες ή θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται προκειμένου το σώμα σας να απορροφήσει, να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει τον σίδηρο στο σώμα. «Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο», λέει η Parkin. «Αυτό συμβαίνει συχνά με τα συμπληρώματα συνθετικού σιδήρου που μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσει και να τα απορροφήσει ο οργανισμός σας. Η δεύτερη είναι η μορφή στην οποία βρίσκεται ο σίδηρος. Οι περισσότερες συνθετικές μορφές θα είναι μόνο ένας τύπος σιδήρου, για παράδειγμα τρισθενής σίδηρος. Αυτή είναι μια απομονωμένη μορφή και δεν περιέχει τη μήτρα των σιδήρων και των παραγόντων που απαιτούνται για να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το σώμα σας. Ο συνθετικός σίδηρος είναι καλός στο να αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικός στο να σας βοηθά να τον αποθηκεύσετε με τη μορφή φερριτίνης. Έτσι συχνά, μόλις ολοκληρώσετε τη λήψη ενός κύκλου δισκίων σιδήρου, τα επίπεδα σας μπορεί να πέσουν ξανά.

«Αυτό που θέλετε να εξετάσετε είναι να πάρετε μια πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου που όχι μόνο είναι καλύτερη για την πέψη σας, αλλά περιέχει όλους τους συμπαράγοντες που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει και το πιο σημαντικό, να διατηρήσει τον σίδηρο», συνεχίζει. «Το Wild Nutrition Food-Grown Iron είναι τόσο αποτελεσματικό καθώς περιέχει όλους τους συμπαράγοντες «μήτρας» (ένζυμα, πρωτεΐνες και ούτω καθεξής) που υποστηρίζουν τη μεταφορά και την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου».

4 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου – και πώς να την αντιμετωπίσετε-3
©Unsplash

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Παρακάτω, η Parkin μοιράζεται περισσότερα σχετικά με τα ενδεικτικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Κούραση

Αυτό είναι ένα από τα κύρια σημάδια έλλειψης σιδήρου – μια συνεχής ή ανεξήγητη έλλειψη ενέργειας που είναι ασυνήθιστη για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν έχει τον σίδηρο που χρειάζεται για να παράγει την πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας.

Δύσπνοια και/ή αίσθημα παλμών της καρδιάς

Αυτά τα δύο συμπτώματα προκαλούνται επίσης από την έλλειψη σιδηροεξαρτώμενης αιμοσφαιρίνης που κυκλοφορεί στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει πρόσβαση σε αρκετό οξυγόνο, οδηγώντας σε δύσπνοια ή και φτερούγισμα της καρδιάς.

Χλωμό δέρμα

Χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη και οξυγόνο, το δέρμα μπορεί να γίνει χλωμό. Επομένως, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στον τόνο του δέρματος σας ή και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας που δεν οφείλονται στην έλλειψη ύπνου ή στην ποσότητα του ηλιακού φωτός στην οποία εκτίθεστε, αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατάσταση σιδήρου σας.

Τριχόπτωση

Αυτό είναι ένα άλλο κοινό σημάδι χαμηλής κατάστασης σιδήρου, και αυτό πάλι οφείλεται στη σχέση μεταξύ της παραγωγής σιδήρου και αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα ποσοστά τριχόπτωσης, αξίζει να ελέγξετε την κατάσταση του σιδήρου σας.

Διαβάστε επίσης | Απώλεια βάρους: Η συνήθεια που συνιστούν πάντα οι διατροφολόγοι

MHT