ακολουθώ-αυτούς-τους-3-κανόνες-και-έχω-π-291574
©Unsplash

Για να έχω περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση, έχω εισάγει τρεις κανόνες στην καθημερινότητά μου

Απολαύστε έναν ξεκούραστο ύπνο, κάντε σωματική άσκηση, διατηρήστε μια ενεργή κοινωνική ζωή: Γνωρίζουμε πολύ καλά τη θεωρία για να έχουμε περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στην πράξη αυτό συχνά αποτυγχάνει, επομένως αδυνατούμε να ενσωματώσουμε τις σωστές πρακτικές στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας. Από αυτές τις γρήγορες συνήθειες που μπορούμε να κάνουμε το πρωί και να έχουμε καλύτερη διάθεση, μέχρι μικρές αλλαγές για να έχουμε περισσότερη ενέργεια, αυτά είναι τα βήματα που λειτουργούν για μένα.

Έτσι πήρα μερικές από τις συμβουλές που μοιράστηκε η ειδικός ευεξίας Amagoia Eizaguirre. Φυσικά, η expert επέμεινε στη σημασία του beauty ritual και ότι πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στη ρουτίνα ομορφιάς μας και να μυρίζουμε τα αρώματα, να νιώσουμε τις υφές και να κάνουμε μασάζ στο δέρμα μας με πλήρη επίγνωση (κάτι που κάνω εδώ και χρόνια), αλλά και ανέφερε άλλες πρακτικές για να έχει περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. Για μένα, από τότε που τα εφαρμόζω όλα στην πράξη, αυτά τα τρία ήταν αποτελεσματικά. Και ναι, οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις, αλλά πάνω από όλα είναι εκεί για να τηρούνται, και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ακολουθώ αυτούς τους 3 κανόνες και έχω περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση κάθε μέρα-1
©Unsplash

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων (και όχι για να με ξυπνήσουν)

Ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι – αντί για το τηλέφωνό σας – είναι το μυστικό για να κοιμάστε καλύτερα. Οι ειδοποιήσεις του κινητού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με την Amagoia Eizaguirre. Πρώτον, για να περιορίσετε τη χρήση του τηλεφώνου. «Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε τέσσερις ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τα κινητά μας τηλέφωνα και όμως, δεν βρίσκουμε χρόνο να δούμε τους φίλους μας, να ξεκουραστούμε ή να εκτελέσουμε σημαντικές δουλειές. Βάζω χρονοδιαγράμματα στον εαυτό μου, με ειδοποιήσεις που μου λένε πότε τελειώνει ο χρόνος σύνδεσης», εξηγεί η expert.

Στην περίπτωση μου, κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα –λόγω του άγχους που θα με έκανε να σταματήσω να κοιτάζω το τηλέφωνο μου όταν είναι «κλειστό»– αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μην ξοδεύω περισσότερα από δέκα λεπτά τη φορά κάνοντας scroll για ευχαρίστηση. Και γι’ αυτό, τίποτα δεν με βοηθά τόσο όσο το να βάλω ειδοποίηση όταν αρχίζω να χρησιμοποιώ τα social media. Επιπλέον, χρησιμεύει για να μετατρέψει τη χρήση αυτών των πλατφορμών σε συνειδητή πρακτική.

Η άλλη περίπτωση για την οποία η Amagoia συμβουλεύει να ρυθμίσετε ειδοποίησεις είναι η ένδειξη της ώρας για ύπνο. Μια ειδοποίηση θα σας ωθήσει να την ακολουθήσετε χωρίς να την αμφισβητήσετε (ή τουλάχιστον θα του δώσετε περισσότερη προσοχή από μια κλεφτή ματιά στο ρολόι). Αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε νωρίτερα, που είναι το πρώτο βήμα για να κοιμηθείτε περισσότερο.

Ακολουθώ αυτούς τους 3 κανόνες και έχω περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση κάθε μέρα-2
©Unsplash

Αναδιάταξη προτεραιοτήτων

Υπάρχουν άνθρωποι που μας δίνουν ενέργεια και αυτοί που μας την αφαιρούν και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να τους ξεχωρίζουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπαθώ να βρω στιγμές για να δω αυτούς τους θετικούς ανθρώπους στην καθημερινότητά μου. Κι ας είναι ένας γρήγορος καφές, κι ας είναι μια βόλτα μαζί, ένα τηλεφώνημα. Δεν είναι απαραίτητο να μπλοκάρουμε ένα ολόκληρο απόγευμα για να δούμε ο ένας τον άλλον -αν και θα ήταν ιδανικό- αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να δούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους καθημερινά. Ας αφιερώσουμε μερικές από εκείνες τις ώρες που σταματήσαμε να περνάμε μπροστά στο κινητό, για παράδειγμα.

Η Amagoia πιστεύει ότι πρέπει να προστατευτούμε από τοξικούς ανθρώπους. Μπορούμε ακόμη και να τους αποκλείσουμε στα κοινωνικά δίκτυα. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα».

Επιπλέον, για να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητες, η coach συνιστά να είμαστε ρεαλιστές με τη διαχείριση ενέργειας. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι αν το κινητό έχει 10% μπαταρία, πρέπει να φορτιστεί και όμως, πιέζουμε τον εαυτό μας στο όριο. Ας μην πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που δεν μπορούμε να χειριστούμε. Στην αρχή της ημέρας, αναθεωρήστε την ατζέντα σας και διαγράψτε ή αναβάλετε εργασίες με βάση την ενέργεια σας», συμβουλεύει. Αυτό που κάνω είναι να τα αριθμήσω με βάση τη σημασία τους. Αυτά που είναι στις τελευταίες θέσεις, αν δεν τα συμπληρώσω, προχωράω στην επόμενη μέρα. Ξέρω ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρω να κάνω τα πάντα στην ίδια εβδομάδα.

Φτιάξτε σνακ για άσκηση

Δεν αντέχω να πηγαίνω στο γυμναστήριο ή να τρέχω ή πρακτικά οτιδήποτε σχετίζεται με σωματική άσκηση. Ξέρω όμως ότι είναι καλό για μένα, ότι με κάνει να νιώθω καλύτερα και ότι είναι απαραίτητο να έχω περισσότερη ενέργεια και πνεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως λέει η Eizaguirre, «πρέπει να φιλοδοξούμε να έχουμε μια πιο ενεργή ζωή και να συνδεόμαστε με τη φύση. Μας ενώνει ξανά με αυτό που είμαστε, μας παρέχει δημιουργικότητα και ευεξία». Ως εκ τούτου, προτείνει να σηκωνόμαστε συστηματικά από την καρέκλα του γραφείου και να κοιτάμε έξω στο δρόμο κάθε λίγα λεπτά (οι ειδικοί προτείνουν 50′). Ας πάμε στα πάρκα «για να αλλάξουμε την ενέργεια μας και να νιώσουμε καλύτερα».

Ο κανόνας που λειτουργεί για μένα είναι να περπατάω (γρήγορα και χωρίς στάση) όλες τις διαδρομές που είναι εφικτές (ένα από αυτά τα 20 tricks ομορφιάς που έχω αντιγράψει από τους Γάλλους φίλους μου). Είναι αυτό που με ωθεί για παράδειγμα, να περπατήσω από το σπίτι μου στη δουλειά, από εκεί και πίσω, αντί να πάρω τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, πάω να περπατήσω εκείνη την ώρα που μας δίνουν να φάμε στο γραφείο και επιστρέφω στη δουλειά μου περισσότερο ανανεωμένη.

Διαβάστε επίσης | 9 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο με αντιγηραντική δράση

MHT