7-λόγοι-που-είστε-συνέχεια-κουρασμένοι-305751
©Instagram/Ηanna Schonberg

Οι 7 λόγοι για τους οποίους συμβαίνει και πιθανές λύσεις

Φανταστείτε να ζείτε με μπαταρία 2%: ποτέ δεν θα ξέρετε πότε θα σβήσει το τηλέφωνο, ωστόσο υπάρχει ένα είδος ευχαρίστησης και έκπληξης που νιώθετε όταν βλέπετε την οθόνη να ανάβει ξανά κάθε φορά. Το να νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ώρα είναι, στην πραγματικότητα, μια σωματική και ψυχική κατάσταση που δημιουργεί ένα κενό στο οποίο η ενέργεια και η επίγνωση ταλαντεύονται αλλά δεν μας εγκαταλείπουν, αλλά παρόλα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε ο,τιδήποτε.

Παρόλο που τα όρια μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, ταραχής και βραδύτητας παραμένουν δυσδιάκριτα, οι συνθήκες μας οδηγούν συχνά σε θέση να αποφεύγουμε να πέσουμε για ύπνο και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ούτως ή άλλως. Και εκεί προκύπτουν τα προβλήματα. Η συνεχής αίσθηση εξάντλησης και υπνηλίας που συνοδεύει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σήμα κινδύνου για ψυχοσωματικές και μη ψυχοσωματικές παθήσεις υγείας, όπως η κούραση.

Ακολουθούν 7 από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθετε πάντα κουρασμένοι.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-1
©Instagram/Ηanna Schonberg

Κούραση: πώς να την ορίσετε και γιατί είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να υποτιμάται

Η Mayo Clinic, είναι από τα πιο γνωστά μη κερδοσκοπικά ερευνητικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορίζει την κούραση ως ένα κοινό σύμπτωμα μιας παθολογίας, έκδηλης ή λανθάνουσας: «Σχεδόν όλοι την αισθάνονται κατά τη διάρκεια μιας βραχυπρόθεσμης ασθένειας. Ευτυχώς, η κούραση συνήθως υποχωρεί όταν τελειώσει η ασθένεια. Αλλά μερικές φορές η κούραση δεν φεύγει. Δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Και η αιτία μπορεί να είναι ασαφής. Η κούραση μειώνει την ενέργειά σας, την ικανότητά σας να κάνετε πράγματα και την ικανότητα συγκέντρωσης. Η συνεχής κούραση επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τη διάθεσή σας». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κούραση προκαλείται από τον τρόπο ζωής που ακολουθεί κανείς, συχνά συνδεδεμένη με κακές συνήθειες ή αγχωτικές καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα φάρμακο, να συνδέεται με την κατάθλιψη ή να είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γενικά, αν είστε πάντα κουρασμένοι, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-2
©Instagram/Bruna Bear

Δεν κοιμάστε αρκετά (αλλά πόσες ώρες κοιμάστε;)

Φαίνεται ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα ο πρώτος λόγος για τον οποίο νιώθετε πάντα κουρασμένοι είναι η έλλειψη ξεκούρασης. Δεν εξαρτάται τόσο από τις ώρες ύπνου, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός αλλά σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 7 ώρες για τους ενήλικες, αλλά και από την ποιότητα του ύπνου. Ο κακός ύπνος λόγω πόνου ή ανησυχίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η κατανάλωση χαλαρωτικών ροφημάτων από βότανα και η λήψη των καλύτερων συμπληρωμάτων μελατονίνης, αλλά η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών για ώρες μέχρι αργά το βράδυ. Δεν αρκεί να πάτε σωματικά για ύπνο για να πείτε ότι ξεκουράζεστε: πρέπει κυριολεκτικά να κλείσετε τα μάτια σας, ας συμφιλιωθούμε με αυτήν την πτυχή της ζωής, γιατί ο χρόνος που αφιερώνετε στον ύπνο δεν πάει ποτέ χαμένος.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-3
©Instagram/Victoria Pia Elizabeth Waldau

Φλεγμονή 

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το κενό στο οποίο πέφτετε όταν είστε πολύ κουρασμένοι για να ξεκουραστείτε. Ακόμα κι αν φαίνεται οξύμωρο, σε στιγμές χρόνιου στρες, που ορίζεται επίσης ως δυσφορία, δηλαδή το είδος αρνητικού στρες που αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τραύμα από το οποίο πρέπει να αμυνθεί, εξαπλώνεται μια γενική κατάσταση φλεγμονής που μας αποτρέπει από χαλάρωση και ξεκούραση, σαν να είστε πάντα σε κατάσταση εγρήγορσης. Μην μπερδεύετε το καλό άγχος, το eustress που δημιουργεί μια θετική ώθηση προς την αλλαγή ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι, με το κακό στρες, την αγωνία, που είναι ένα σήμα που στέλνεται από το σώμα και τον εγκέφαλο για να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα να επιβραδύνει για να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώσης σε καταστάσεις επαγγελματικής εξουθένωσης, από τις οποίες είναι στη συνέχεια απαραίτητο να ξεφύγετε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία και ενός ad hoc μονοπατιού. Ο διαλογισμός με τον καθρέφτη μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας πριν πάτε για ύπνο, αλλά η δοκιμή somatic shaking μόλις ξυπνήσετε μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα.

Υπερβολικά υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, ακόμη και χωρίς να πίνετε καφέ

Το να είστε συνεχώς κουρασμένοι είναι μια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται στην κατάχρηση καφεΐνης και διεγερτικών πρόσθετων στη διατροφή. Βάζετε υπερτροφές στις διατροφικές σας ανάγκες, επομένως η κατανάλωση τσαγιού matcha, το καρύκευμα των γευμάτων με σπιρουλίνα και τα παρόμοια είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία σας, αλλά προσέξτε να μην προσθέσετε πολύ καφέ ή ανθρακούχα και power drinks, που θα μπορούσαν τελικά οδηγήσουν σε δυσάρεστες άγρυπνες νύχτες.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-4
©Instagram/Alison Toby

Αφυδάτωση

Η κατανάλωση πολύ λίγου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και επομένως ακόμη και κόπωση. Η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι το ίδιο με το να πίνεις ένα ποτήρι νερό, αντίθετα, ακόμη και η ακούσια πρόσληψη σακχάρων μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αφυδάτωση. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά ακούσια, είναι το να ξεχνάτε να πιείτε νερό και είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας, επειδή είναι εύκολο να χάσετε την επιθυμία να διψάσετε όταν είστε απασχολημένοι, όπως και η πρόσβαση σε πηγές νερού που είναι πάντα διαθέσιμες. Είναι απαραίτητο να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα κατά τις ώρες που ξυπνάτε. Υπάρχουν εκείνοι που γελούν όταν προτείνεται να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για να μην ξεχάσετε να πιείτε, αλλά μια μικρή υπενθύμιση, ειδικά στην αρχή, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Το να κρατάτε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας για τη νυχτερινή δίψα μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-5
©Unsplash

Διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά (και υψηλή σε αλκοόλ)

Το φαγητό είναι μια πράξη ευχαρίστησης, αλλά και επιβίωσης. Το να είστε κουρασμένοι συνεχώς όταν βασίζετε τη διατροφή σας σε εκλεπτυσμένα και πολύπλοκα comfort foods, όπως πατατάκια ή συσκευασμένα τρόφιμα, είναι πολύ εύκολο. Η προσοχή στην πλήρη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που αποθηκεύουμε είναι ένας τρόπος να θεραπεύσουμε εκ των έσω αυτή την αίσθηση χρόνιας κούρασης. Προσθέτοντας λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και τη σωστή ποσότητα λίπους, το σώμα θα σας ευχαριστήσει με περισσότερη ενέργεια. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται στη διατροφή: τα σάκχαρα που υπάρχουν στα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση φλεγμονής στο σώμα, η οποία, όπως και η αγωνία, οδηγεί το σύστημα επιβίωσης να αντιδρά σε κατάσταση προστασίας, σύμφωνα με την Mayo Clinic στη Νέα Υόρκη.

7 λόγοι που είστε συνέχεια κουρασμένοι και πώς να το αντιμετωπίσετε-6
©Instagram/Chloe Lecareux

Λίγη κίνηση, αλλά και υπερβολική προπόνηση

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η κίνηση είναι θεμελιώδης για την υγεία, το να κάνετε πολλά ή πολύ λίγα σίγουρα επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας που έχετε στη διάθεση σας. Ένα άτομο που δεν ασκείται και επομένως ακολουθεί καθιστική ζωή θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό του, νιώθοντας πάντα κουρασμένο. Μερικές φορές, ακόμη και μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους είναι αρκετή για να νιώσετε την ενέργεια να ρέει ξανά στο σώμα σας.

Μια λανθάνουσα παθολογία

Η Mayo Clinic επισημαίνει ότι το να είστε κουρασμένοι όλη την ώρα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας που αναζητά την προσοχή. Το σώμα μιλάει, ειδικά σε στιγμές μεγάλου στρες, και πάντα αξίζει να το ακούμε. Μεταξύ των παθολογιών που αναφέρονται από χρόνια κόπωση είναι η έλλειψη βιταμίνης Β, βιταμίνης D, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, αναιμία, χρόνιο άγχος, διαβήτης, ηπατίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει ένας γιατρός. Η χρόνια κόπωση κρύβει επίσης ψυχολογικές αποχρώσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια μιας συνομιλίας με έναν θεραπευτή στο πλαίσιο περισσότερο ή λιγότερο βαθιά ριζωμένων καταθλιπτικών χαρακτηριστικών. Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί και αυτή, όπως και η φλεγμονή, μπορεί να φανεί στο δέρμα ακόμα κι αν προέρχεται από μέσα.

Διαβάστε επίσης | Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε κάθε πρωί

MHT