Είναι γνωστό ότι το άγχος παίζει καταλυτικό ρόλο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά μήπως σχετίζεται και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών;
Τι λένε οι ειδικοί
Οι θύλακες της τρίχας περιέχουν μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία που μας δίνει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Ο Hadley King, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται και τα μαλλιά αρχίζουν να γίνονται γκρίζα και τελικά λευκά. Η Marisa Garshick, δερματολόγος στο MDCS Dermatology, προσθέτει ότι υπάρχει συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στη ρίζα καθώς μεγαλώνουμε και αυτό επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρωστική ουσία.
Η ακριβής ηλικία στην οποία ξεκινάει το γκριζάρισμα των μαλλιών καθορίζεται από τη γενετική. «Ο ρυθμός με τον οποίο τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, ή από καταστάσεις υγείας, όπως η αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β ή η θυρεοειδοπάθεια» λέει ο King. Μελέτες δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης στα μαλλιά μας, αλλά η επιστήμη δεν το έχει ακόμη αποδείξει.