γκρίζα-μαλλιά-μήπως-ευθύνεται-το-στρε-305031
©Getty Images

Είναι γνωστό ότι το άγχος παίζει καταλυτικό ρόλο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά μήπως σχετίζεται και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι θύλακες της τρίχας περιέχουν μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία που μας δίνει το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Ο Hadley King, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται και τα μαλλιά αρχίζουν να γίνονται γκρίζα και τελικά λευκά. Η Marisa Garshick, δερματολόγος στο MDCS Dermatology, προσθέτει ότι υπάρχει συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στη ρίζα καθώς μεγαλώνουμε και αυτό επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρωστική ουσία.

Η ακριβής ηλικία στην οποία ξεκινάει το γκριζάρισμα των μαλλιών καθορίζεται από τη γενετική. «Ο ρυθμός με τον οποίο τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, ή από καταστάσεις υγείας, όπως η αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β ή η θυρεοειδοπάθεια» λέει ο King. Μελέτες δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης στα μαλλιά μας, αλλά η επιστήμη δεν το έχει ακόμη αποδείξει.

Το στρες και τα γκρίζα μαλλιά

Ανεξάρτητα από το αν βιώνετε ψυχολογικό στρες οξύ ή χρόνιο, η απάντηση στην ερώτηση αν το άγχος σχετίζεται με το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ίσως. «Το στρες μπορεί να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών – ερευνητικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το άγχος μπορεί να έχει επίδραση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, προκαλώντας γκριζάρισμα με διαφορετικούς μηχανισμούς – αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των συνδέσεων νου και σώματος», λέει η Victoria Barbosa, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

View this post on Instagram

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem)

Ο King συμφωνεί και συμπληρώνει ότι οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσουν την ύπαρξη των μελανοκυττάρων στα μαλλιά μας, αλλά δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ στρες και γκρίζων μαλλιών. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο μερικές μικρές μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή.

Τι να προσέξετε

Όποιο και αν είναι το χρώμα των μαλλιών σας, είναι το ίδιο σημαντικό να τα περιποιήστε. Πόσο μάλλον αν ταλαιπωρείστε από έντονο άγχος. «Μην καπνίζετε και αντιμετωπίστε τυχόν παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς φροντίστε να έχετε καλή διατροφή», λέει ο King. «Γενικά, θα συνιστούσα μια διατροφή plant-based, πλούσια σε αντιοξειδωτικά».

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που μπορείτε να λάβετε, οι μελέτες δείχνουν πως η βιοτίνη, το παντοθενικό ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο μπορεί να βοηθήσουν στο πρόωρο γκριζάρισμα και να δυναμώσουν τα μαλλιά αλλάζοντας την εικόνα τους.

Διαβάστε επίσης | Αντίο messy hair, αυτή τη σεζόν τα μαλλιά είναι sleek και λαμπερά

MHT