pre-washing-μαλλιών-όλα-τα-οφέλη-του-σύμφωνα-με-304822
©Instagram/Hanna Schonberg

Pre-washing: Οι συμβουλές των ειδικών

Ένα μικρό trick για το καθημερινό λούσιμο των μαλλιών μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ρουτίνα σας. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το τελετουργικό πριν από το ντους μπορεί να βοηθήσει πολύ τα μαλλιά και να προσφέρει γενικότερη ευεξία στην περιποίηση τους. Αν και, όπως σε πολλά άλλα θέματα ομορφιάς, τα social media έχουν βοηθήσει ώστε και αυτό το beauty hack να γίνει viral τάση στο TikTok. Το pre-washing μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους: απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, ενυδατικές μάσκες ή τη γνωστή συνήθεια που ονομάζεται #HairOiling ή, με άλλα λόγια, αλείφοντας τα μαλλιά με λάδι για ενυδάτωση και προστασία. Μια διαδικασία που αποτελεί παράδοση σε ορισμένους πολιτισμούς και φιλοσοφίες, όπως η Αγιουρβέδα (οι Ινδές γυναίκες το κάνουν συχνά).

Απολέπιση: πότε και πώς να την κάνετε

Αυτό που εγείρει τις περισσότερες αμφιβολίες όσον αφορά τη συχνότητα και τον τρόπο λειτουργίας είναι η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τύπους προϊόντων: από άργιλο καθαρισμού, απολέπιση ή θεραπείες αποτοξίνωσης. Όποια και αν είναι η μορφή, η ουσία είναι η ίδια: εξαλείψτε τους ρύπους για να οξυγονώσετε το δέρμα και να επιταχύνετε την αναγέννησή του. Αλλά αυτό δεν το χρειάζονται όλα τα τριχωτά της κεφαλής εξίσου, επομένως είναι σημαντικό ένας ειδικός να συνταγογραφήσει τη συχνότητά πριν το κάνετε λάθος. «Βοηθά στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων, της υπερβολικής λιπαρότητας και των υπολειμμάτων από τα προϊόντα μαλλιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και η συχνότητά του πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος. Γενικά, μια φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή, αν και σε περιπτώσεις ευαισθησίας η χρήση του θα πρέπει να μειωθεί καθώς μπορεί να είναι ερεθιστική», λέει η Dr. Virginia Velasco, επικεφαλής της μονάδας τριχολογίας στην κλινική Dr. Morales Raya. Μια άλλη εκδοχή πριν το λούσιμο για βαθύ καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι θεραπείες καθαρισμού που αναμειγνύουν παράγοντες απολέπισης όπως το σαλικυλικό οξύ με αιθέρια έλαια. Είναι ένας πιο ήπιος καθαρισμός που θα μπορούσε να γίνει χωρίς τόσο φόβο να αλλοιωθεί το προστατευτικό στρώμα λαδιού που έχει το τριχωτό της κεφαλής και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα.

Pre-washing μαλλιών: Όλα τα οφέλη του, σύμφωνα με τους ειδικούς-1
©Instagram/Matilda Djerf

Bούρτσισμα και ενυδάτωση μαλλιών

Το προηγούμενο βήμα που δεν δημιουργεί αμφιβολίες είναι το βούρτσισμα στις άκρες και το τριχωτό της κεφαλής. Αν παραμείνουμε στις ίνες της τρίχας, τα οφέλη της πριν μπούμε στο ντους είναι προφανή: όπως εξηγεί η hair stylist Moncho Moreno, το βούρτσισμα βοηθά στην εξάλειψη της υπερβολικής βρωμιάς και στο ξεμπέρδεμα πιθανών κόμπων. Όπως επισημαίνει η Dr. Velasco, «τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα σε εξωτερικές επιθέσεις, γι’ αυτό καλό είναι να ξεμπερδέψετε πρώτα τα στεγνά μαλλιά. Είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τη βούρτσα με βάση τα μαλλιά: εάν η τρίχα είναι πιο λεπτή, είναι προτιμότερο να επιλέξετε λεπτές και εύκαμπτες βούρτσες». Ο Quique Sánchez, δημιουργικός διευθυντής των Espacio Q και Q-01, δηλώνει ότι αυτό διασφαλίζει ότι όταν λούζετε τα μαλλιά σας, οι ρίζες είναι ήδη πιο καθαρές. Η Chiara Scudieri, συνιδρύτρια και δημιουργική διευθύντρια του ICON, προσθέτει ότι αυτό το βήμα πριν το πλύσιμο που επικεντρώνεται στο τριχωτό της κεφαλής «βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος που θρέφει το θύλακα και επιτρέπει υγιή μαλλιά».

Pre-washing μαλλιών: Όλα τα οφέλη του, σύμφωνα με τους ειδικούς-2
©Instagram/Sofia Richie

Η ενυδάτωση πριν από το λούσιμο είναι μια άλλη δυνατότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση του conditioner μετά από κάθε πλύση αγνοείται –ο Sánchez επιμένει στο να τηρούνται τα βήματα, με τη σειρά, σαμπουάν, conditioner, μάσκας και ορός, αλλά περιστασιακά, όταν τα μαλλιά χρειάζονται επιπλέον τόνωση της ενυδάτωσης, μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά με ενυδατικά προϊόντα που προηγούνται του λουσίματος ή με αναπλαστικά προϊόντα, που ονομάζονται και pre-shampoo. Ο Scudieri δεν αποκλείει την πρακτική με μια παραδοσιακή μάσκα πριν το λούσιμο των μαλλιών, ειδικά στην περίπτωση των ξηρών, αδάμαστων μαλλιών που απαιτούν επιπλέον φροντίδα. «Είναι σημαντικό να φροντίζετε να βρέχετε τα μαλλιά σας, καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν περισσότερη υγρασία εάν είναι υγρά», συνιστά.

Τέλος, ένα άλλο μοντέρνο trick είναι να απλώσετε λάδι από τα μεσαία μήκη μέχρι τις άκρες. «Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η ίνα της τρίχας, αφού δημιουργείται ένα είδος προστατευτικής μεμβράνης, που ελαχιστοποιεί το σπάσιμο που μπορεί να συμβεί κατά το λούσιμο», εξηγεί ο Moreno. Κάτι που υποστηρίζει η Dr. Velasco: «Είναι μια καλή επιλογή για λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, αφού έτσι θα σπάνε λιγότερο», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Κοντά μαλλιά: Οι 5 μεγάλες τάσεις για να αποφύγετε το καρέ

MHT