πώς-να-μάθετε-εάν-λούζετε-τα-μαλλιά-σας-303305
©Instagram/Chloe Lecareux

Όταν είστε οπλισμένοι με τα καλύτερα dry shampoo και τα σπρέι για υφή, μπορεί να είναι δελεαστικό να παρατείνετε το λούσιμο των μαλλιών σας λίγο περισσότερο. Αλλά εάν ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει γυμναστήριο, καθημερινές μετακινήσεις και πολλά ταξίδια, τα προϊόντα και η ρύπανση μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν συσσώρευση λιπαρότητας που μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα και ξεφλούδισμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Η Vogue μίλησε με ένα έναν skin/ hair expert και μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να παραλείπετε την ημέρα του λουσίματος πολύ τακτικά.

Πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε χωρίς να λούσετε τα μαλλιά σας;

Για τον Dr Rashmi Shetty, η ιδανική συχνότητα πλυσίματος των μαλλιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες, τον τύπο των μαλλιών σας και τον τρόπο ζωής σας. Όσοι έχουν λεπτά μαλλιά πιθανότατα θα χρειαστεί να τα λούζουν καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα: «Δεδομένου ότι ο αυξημένος αριθμός των αδένων ελαίου μπορεί να κάνει αυτόν τον τύπο μαλλιών να γίνει πιο λιπαρός», εξηγεί. Τα λιπαρά μαλλιά, από την άλλη, μπορούν να επιβιώσουν με δύο έως τρία λουσίματα την εβδομάδα και τα πιο ξηρά μαλλιά με ένα εβδομαδιαίο σαμπουάν.

Πώς να μάθετε εάν λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά;-1
©Instagram/Chloe Lecareux

Αφού λάβετε υπόψη τον τύπο των μαλλιών σας, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τον τρόπο ζωής σας. «Ίσως οδηγείτε ένα ποδήλατο και φοράτε κράνος, κάτι που οδηγεί σε απόφραξη του τριχωτού της κεφαλής και αυξημένη λιπαρότητα», λέει ο Shetty. «Αν απολαμβάνετε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο έξω ή σας αρέσει να οδηγείτε με τα παράθυρα κατεβασμένα, μπορεί να συσσωρεύσετε επίσης πολλή σκόνη».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν παραλείψετε πολλές ημέρες λουσίματος;

Είστε πολύ απασχολημένη για να τα λούσετε και να τα στεγνώσετε με πιστολάκι; Παρακάτω βρίσκονται μερικά ζητήματα περιποίησης μαλλιών που εντόπισε ο Dr Shetty, όλα αυτά που αξίζει να γνωρίζετε πριν παραλείψετε το σαμπουάν.

Πώς να μάθετε εάν λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά;-2
©Instagram/Mathilde Augusta

Πιο αργή ανάπτυξη των μαλλιών

Ο αριθμός των φορών που λούζετε τα μαλλιά σας δεν επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά ένα καθαρό τριχωτό της κεφαλής παρέχει ένα πιο υγιές περιβάλλον για αυτά. Η διατήρηση της υγιεινής του τριχωτού της κεφαλής προάγει την υγιέστερη ανάπτυξη των μαλλιών και βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Αυξημένη λιπαρότητα

Η βασική αιτία της πιτυρίδας είναι η συσσώρευση λιπαρότητας που προέρχεται από την έλλειψη λουσίματος. Λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας και τις οδηγίες του Dr Shetty για τον τύπο των μαλλιών σας και βεβαιωθείτε ότι λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Εάν δεν λούζετε τα μαλλιά σας όσο συχνά χρειάζεστε, η συσσώρευση υπολειμμάτων, ρύπων και λαδιών μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας, ενώ παράλληλα ανοίγει την πόρτα σε άλλα προβλήματα, όπως η πιτυρίδα.

Πώς να μάθετε εάν λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά;-3
©Instagram/Blanca Soler

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μόλυνση του θύλακα της τρίχας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μέτρα όπως το απαλό μασάζ με λάδι στο τριχωτό της κεφαλής και η επιμέλεια στο λούσιμο των μαλλιών, μπορούν να το αντιμετωπίσουν.«Τελικά, ο πιο σημαντικός παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των μαλλιών σας είναι η υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας», λέει ο Dr Shetty. «Ως εκ τούτου, φροντίστε να διατηρείτε ένα καθαρό και υγιές τριχωτό της κεφαλής λούζοντας το όσο συχνά χρειάζεται, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε υγιή μαλλιά. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας αισθάνεται φαγούρα ή έχει μολυνθεί παρά τις τακτικές πλύσεις, συμβουλευτείτε έναν ειδικό που μπορεί να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη πορεία της θεραπείας».

Διαβάστε επίσης | Όλα τα κουρέματα του 2024 που κολακεύουν το πρόσωπο

MHT