«Η δημοτικότητα του αλατιού Ιμαλαΐων και του πιπεριού καγιέν αντικατοπτρίζει τη συνεχή προτίμηση των ανθρώπων να ενσωματώνουν παραδοσιακά και ολιστικά συστατικά στην καθημερινή διατροφή». Όλοι μιλούν για αυτό το πικάντικο μπαχαρικό, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, αλλά γιατί; Όχι μόνο είναι ιδανικό συμπλήρωμα για όλα τα είδη πιάτων, αλλά έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δημιουργεί κορεσμό. Η πιστοποιημένη διατροφολόγος Mariana Pérez-Trejo Soltwedel ετοιμάζει ένα smoothie με αυτό το μπαχαρικό ακριβώς για αυτόν τον λόγο. «Συνήθως συμπεριλαμβάνω πιπέρι καγιέν, ειδικά στα smoothies και τους χυμούς μου, για τις υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχω παρατηρήσει ότι το άγχος μου για τα γλυκά φαγητά μειώνεται, καθώς μου δίνει ένα αίσθημα κορεσμού», λέει.
«Τα συστατικά για να το ετοιμάσετε στο σπίτι είναι: ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ½ κομμάτι μπανάνα, ¼ φλιτζάνι λιναρόσπορος, 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμάς, 1 κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν».
Τι κάνει το πιπέρι καγιέν στον οργανισμό;
Το πιπέρι καγιέν είναι μια αντιφλεγμονώδης τροφή που περιέχει μια φυσική ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ότι: «Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης, και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η καψαϊκίνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς», λέει στη Vogue ο γιατρός της Mayo Clinic Juan Cárdenas Rosales. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας και να αποκτήσετε τα οφέλη του, καθώς είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων, των χυμών ή των ροφημάτων .