5-self-care-tips-για-να-φροντίσετε-την-ψυχική-σας-υγ-302220
©Instagram/Chloe Lecareux

Ποιες συμβουλές πρέπει να υιοθετήσετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Ο Ιανουάριος είναι γνωστός ως ο πιο καταθλιπτικός μήνας του χρόνου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από πολλές πλευρές: ο όγκος της εργασίας που επιστρέφει στο φυσιολογικό και μαζί του το άγχος, το τέλος των εορτών, οι συνέπειες αυτών μεταξύ των εξόδων, των υπερβολών και του άφθονου φαγητού, το κρύο ή ακόμα και η έλλειψη ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μην παραμελήσετε την ψυχική υγεία σας για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με θετικότητα.

Η Dr. Terri Bacow, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη με εξειδίκευση στη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), προχωρά ακόμη παραπέρα: «Η ζωή είναι μικρή, γιατί να υποφέρουμε; Πρέπει να διασκεδάσουμε!» Σύμφωνα με αυτήν, «η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία της επαγγελματικής εξουθένωσης, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί». Η Dr. Bacow προσθέτει ότι η φροντίδα του εαυτού μας, επιτρέπει επίσης να φροντίζουμε και τους άλλους.

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Η κάλυψη των αναγκών σας είναι θεμελιώδης, και ωστόσο μπορεί να είναι εύκολο να τις βάλετε στο πίσω μέρος. Άρα, το να ακούμε τις ανάγκες μας δεν είναι εγωιστική πράξη, αλλά απολύτως ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την ψυχίατρο και προπονήτρια ψυχικής υγείας Dr Anna Yusim, «αγαπήστε τον εαυτό σας περισσότερο, βάλτε όρια, ξεκουραστείτε, τρώτε καλά και φροντίστε το σώμα και το μυαλό σας ασκώντας αυτοφροντίδα, μια μεταμορφωτική διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη ζωή». Το να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας δεν χρειάζεται να γίνει ένα βουνό άγχους. Πηγαίνετε όσο πιο απλά γίνεται: σκεφτείτε τι σας φέρνει ευτυχία και γαλήνη και εμπνευστείτε από αυτό για να αναπτύξετε τις τεχνικές αυτοφροντίδας που σας αρμόζουν.

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-1
©Instagram/Josefien L. G. Weyns

Δεν χρειάζεται να ασχολείστε με νέες και άγνωστες δραστηριότητες για να γίνετε καλύτεροι: μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για τα χόμπι σας. «Δεν έχει σημασία ποια είναι η δραστηριότητα, αρκεί να είναι κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε», λέει ο Dr. Bacow, προτού αναφέρει μερικά παραδείγματα: κηπουρική, παζλ, μαγείρεμα ή πλέξιμο. «Η ιδανική δραστηριότητα είναι αυτή που γίνεται εύκολα, σας δίνει ευχαρίστηση, δεν σας παίρνει πολύ χρόνο και σας επιτρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε τις ανησυχίες σας. Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, αρκεί να σας χαλαρώσει».

Μη διστάσετε να αναβάλλετε πράγματα

«Συχνά λέω στους πελάτες μου ότι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας είναι να μην προσθέσετε κάτι στη ρουτίνα σας, αλλά αντίθετα να αφαιρέσετε πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι μπορείτε να αφήσετε στην άκρη», συνιστά η Dr. Bacow. Το να ζητάτε βοήθεια και να αναθέτετε καθήκοντα είναι απαραίτητες δεξιότητες για να αποφύγετε το άγχος και είναι πάντα δυνατό να μάθετε πώς να το κάνετε. «Ζητήστε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, φίλο ή μέλος της οικογένειας να κάνει μια δουλειά για εσάς, όπως να παραλάβει ένα πακέτο ή να εκτελέσει μια αποστολή, να φροντίσει τα παιδιά ή το κατοικίδιο ζώο σας ή ακόμα και μια οικιακή δουλειά», προτείνει. «Συχνά, η απελευθέρωση από μια δουλειά είναι το μόνο που χρειάζεστε και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσετε τον εαυτό σας».

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-2
©Instagram/Olivia Jade

Αφιέρωσε μια μέρα στη χαλάρωση

Πιθανότατα αναρωτιέστε ποιος έχει χρόνο για αυτό. Κλείστε ένα ραντεβού για μασάζ ή θεραπεία προσώπου: για να νιώθουμε καλά, είναι απαραίτητο να απελευθερώνουμε την ένταση που συσσωρεύεται στους μυς μας. Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα γρήγορο μανικιούρ, πεντικιούρ ή απλά να αφιερώσετε χρόνο για να πάτε στο συνηθισμένο σας κομμωτήριο. Αυτή η συμβουλή μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα χρονοδιαγράμματα: για παράδειγμα, ξεκινήστε φορώντας μια μάσκα προσώπου ενώ ελέγχετε τα emails σας.

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-3
©Instagram/Emili Sindlev

Stretch

Δεν είναι μυστήριο: η άθληση (οποιοδήποτε άθλημα) απελευθερώνει σεροτονίνη και οι διατάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε πριν και μετά από μια συνεδρία ή ακόμα και να αντικαταστήσετε μια αθλητική συνεδρία. Ορισμένοι σωματικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ένταση στους μυς μας, οπότε αφιερώστε χρόνο για να κάνετε stretch σωστά. Θα αποκτήσετε ευελιξία σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-4
©Instagram/Mariefhm

Πάρτε μια ανάσα φρέσκου αέρα

Η τάση του Hot Girl Walk ήρθε για να μείνει. «Έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα βοηθά στη μείωση των διαταραχών ύπνου και διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, η οποία ενισχύει την καλή μας διάθεση», μας υπενθυμίζει η Alyssa Mancao. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι περίπατοι ίσοι: «το περπάτημα στη φύση θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα από το να περπατάτε σε πολυσύχναστους δρόμους, επομένως ενθαρρύνει τους χώρους πρασίνου». Εάν ζείτε σε πόλη, επιλέξτε πάρκα ή κοινόχρηστους κήπους. Η σύνδεση με τη φύση προάγει την επίγνωση, ενισχύει τη σύνδεση με τα δικά μας συναισθήματα και το σώμα μας και μας βοηθά να βρούμε νόημα και εσωτερική γαλήνη. Θέλετε λίγη παρέα; Ακούστε ένα podcast σχετικά με την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-5
©Instagram/Camille Charriere

Μιλήστε με τους γύρω σας

Check in με τους γύρω σας, τόσο κοντινούς όσο και μακρινούς: θα σας κάνει αμοιβαίο καλό. «Το να νιώθουμε μέρος μιας κοινότητας και να νιώθουμε ότι οι άνθρωποι είναι εκεί για εμάς, για να μας υποστηρίζουν, μας επιτρέπει να αναπτύξουμε την αίσθηση που μας δίνει ψυχολογική ασφάλεια καθώς και ανθεκτικότητα», εξηγεί η Alyssa Mancao. Ζούμε σε έναν σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο και εξαιρετικά συνδεδεμένο κόσμο: έτσι, η κοινότητά μας εκτείνεται πέρα ​​από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους ανθρώπους στον άμεσο κύκλο μας. Ως εκ τούτου, η ανταπόδοση μπορεί να εξασκηθεί με τον εθελοντισμό, τη δωρεά ή την εκπαίδευση του εαυτού σας. Όλα αυτά δημιουργούν ενσυναίσθηση και μας βοηθούν να νιώθουμε μέρος μιας κοινότητας.

5 self-care tips για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία-6
©Instagram/Emitaz

Διαβάστε επίσης | Sleek loafers: Αυτό είναι το νέο στυλ που θα πρωταγωνιστήσει στο street style το 2024

MHT