τα-8-οφέλη-ενός-κρύου-ντους-σύμφωνα-με-τ-292617
©HANNA SCHÖNBERG/INSTAGRAM

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα κρύο ντους για τον οργανισμό αλλά και την ψυχολογία. Σύμφωνα με μελέτες ένα κρύο μπάνιο διεγείρει τον οργανισμό και μόλις 30 δευτερόλεπτα μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τα μειωμένα επίπεδα στρες, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις αλλά και τόσα άλλα που αφορούν την υγεία: δείτε τι είπαν οι ειδικοί παρακάτω σχετικά με το γιατί πρέπει να να εντάξετε ένα κρύο ντους στην καθημερινότητα σας.

Τι είναι η κρυοθεραπεία;

Η κρύα θεραπεία είναι η πρακτική του να βυθίζεται κανείς σε κρύο νερό. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν κυρίως για λόγους χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης. Τώρα, τα κρύα ντους λειτουργούν ως μέρος μιας ολιστικής διαδικασίας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας μας.

Το ντους με κρύο νερό μπορεί να ενσωματωθεί στη ζωή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η Majdoline Jayushe, MD, ειδική στην εσωτερική ιατρική και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai Faculty Practice Primary Care Associates, λέει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να εξασκηθεί κολυμπώντας σε μη θερμαινόμενη πισίνα ή απλώς κάνοντας κρύο ντους.

Τα οφέλη

Η Dr. Jayushe απαριθμεί τα ακόλουθα ως οφέλη της κρυοθεραπείας:

Μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.

Μείωση του χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις και του μυϊκού πόνου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Προωθεί τη συνολική βελτίωση της υγείας.

Βελτίωση του μεταβολισμού και υγιή απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώστε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Σκεφτείτε το ως ένα μίνι «σοκ» για τον οργανισμό σας», λέει. «Όταν βρίσκεστε σε κρύο νερό, ο εγκέφαλός είναι πολύ απασχολημένος με το να φύγει η δυσάρεστη αίσθηση αντί να σκέφτεται όλους τους λόγους που είστε στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι. Σας βοηθά να ξεφύγετε από το μυαλό σας».

Συνεχίζει εξηγώντας ότι το σώμα παίρνει μια απόκριση «μάχομαι ή φεύγω» όταν το σοκ του κρύου νερού χτυπά το σώμα μας, αναγκάζοντας το να απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ως απάντηση σε αυτά τα σήματα, λέει ότι το σώμα θα αντισταθμίσει την αύξηση του καρδιακού παλμού και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μόλις το δέρμα μας προσαρμοστεί στην κρύα θερμοκρασία, παίρνουμε ένα κύμα ορμονών «καλής αίσθησης» όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που θα μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, χαλαροί και ψυχικά αναζωογονημένοι μετά από ένα κρύο ντους.

Τα 8 οφέλη ενός κρύου ντους σύμφωνα με τους experts-1
©Instagram/Hailey Bieber

Η Louisa Nicola, νευροφυσιολόγος και οικοδέσποινα του Neuro Experience, συμφωνεί και προσθέτει ότι το κρύο ντους έχει επίσης κάποια οφέλη περιποίησης, καθώς μπορεί να συσφίξει τους πόρους, να μειώσει την παραγωγή υπερβολικής λιπαρότητας και να προάγει τη συνολική υγεία του δέρματος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε ένα κρύο ντους;

Αργή και σταθερή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε όταν κάνετε κρύο ντους. Η Jayoushe ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ξεκινούν σταδιακά, δοκιμάζοντας μια κρύα θερμοκρασία για λίγα δευτερόλεπτα προς το τέλος του ντους και γυρνώντας το κουμπί από ζεστό σε κρύο μέχρι να αρχίσει να αισθάνεται άνετα. «Πάρτε βαθιές αναπνοές και κινηθείτε κάτω από το ντους για να αφήσετε το νερό ομοιόμορφα στο σώμα σας», λέει.

Η ιδανική θερμοκρασία νερού για να θεωρείται κρύο ντους είναι ο,τιδήποτε λιγότερο από 60 βαθμούς Φαρενάιτ (ή 15 βαθμούς Κελσίου). Προσθέτει ότι οι επιστήμονες της κρύας θεραπείας συνιστούν να κάνετε κρύο ντους το απόγευμα ή το βράδυ για καλύτερα αποτελέσματα. «Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μας κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, είμαστε πιο ευαίσθητοι στο κρύο το πρωί όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος είναι στο χαμηλότερη», λέει.

Πόσα λεπτά πρέπει να κάνετε ένα κρύο ντους;

Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη ενός κρύου ντους, δεν χρειάζεται να περάσετε πολύ χρόνο σε ένα κρύο ντους – ευτυχώς. Η Jayushe επισημαίνει μια μελέτη του 2016 που έγινε στην Ολλανδία, η οποία έδειξε ότι όσοι πέρασαν από 30 έως 90 δευτερόλεπτα κάνοντας κρύο ντους είχαν 29 τοις εκατό μείωση στις ημέρες ασθένειας από τη δουλειά σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου κρύο ντους. Έτσι, παρόλο που δεν θα πρέπει να κάνετε την υπέρβαση (περισσότερα για αυτό αργότερα), απλώς το να κάνετε ένα κρύο ντους για μερικά δευτερόλεπτα θα κάνει πολύ καλό για το σώμα και την υγεία σας.

Τα 8 οφέλη ενός κρύου ντους σύμφωνα με τους experts-2
©Instagram/Hannah Schonerg

«Ξεκινήστε με λίγα δευτερόλεπτα έκθεσης σε κρύο νερό. Με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται, προσπαθήστε να αυξήσετε την έκθεση σας κατά πέντε δευτερόλεπτα με κάθε ντους μέχρι να μπορέσετε να ανεχτείτε το κρύο νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα», λέει.

Κρύο ντους εναντίον ζεστού ντους

Υπάρχουν περιπτώσεις που το να κάνετε ένα ζεστό ντους έναντι ενός κρύου ντους μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο. Η Nicola λέει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζεστά μπάνια μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως έχει αποδειχθεί ότι κάνοντας κρύο ντους, μπορεί να αντιμετωπιστεί η αϋπνία και να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου.

Η Jayushe λέει ότι το ζεστό νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους των μυών μετά την άσκηση, αλλά προσθέτει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί ότι το ζεστό ντους προσφέρει τα ίδια νευρογνωστικά οφέλη με το κρύο ντους. Επιπλέον, το πολύ ζεστό ντους μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του κρύου ντους;

Υπάρχουν μερικές αρνητικές παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε ένα κρύο ντους. Η Jayushe εξηγεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως οποιαδήποτε στιγμή πάνω από 15 λεπτά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποθερμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη των νεύρων και τραυματισμό.

Τα 8 οφέλη ενός κρύου ντους σύμφωνα με τους experts-3
©Unsplash

Η Nicola προσθέτει ότι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με οποιαδήποτε μορφή κρυοθεραπείας και να συμβουλεύονται έναν γιατρό για τις καλύτερες ιατρικές συμβουλές. Η Jayushe συμφωνεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για ηλικιωμένους ασθενείς που έχουν καρδιακές παθήσεις και ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση και τονίζει τη σημασία της επίσκεψης σε γιατρό πριν από την προσπάθεια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Άλλοι που πρέπει να αποφεύγουν τέτοια έκθεση στο κρύο είναι οι άνθρωποι με τη νόσο του Raynaud, για την οποία η Nicola λέει ότι είναι μια κατάσταση ακραίας ευαισθησίας στο κρύο και κυκλοφορικών προβλημάτων. Λέει επίσης ότι όσοι πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, αν έχετε περιέργεια για την κρυοθεραπεία, αλλά δεν θέλετε να κάνετε μια βουτιά (λογοπαίγνιο) σε παγωμένη περιοχή, το να κάνετε ένα κρύο ντους είναι ένας απλός τρόπος για να πάρετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους.

Διαβάστε επίσης | Από το μανικιούρ στα μαλλιά, το κόκκινο είναι το απόλυτο beauty trend τώρα

MHT