αυτός-είναι-ο-καλύτερος-τρόπος-να-ξεκι-292057
©Instagram@Martine Akersveen

Η καλύτερη συνήθεια για να ξεκινήσετε την ημέρα

Η ειδικός στις υγιεινές συνήθειες Amagoia Eizaguirre συμβουλεύει να ξεκινάμε κάθε μέρα και πάντα το πρωϊνό μας με μουσική. Το λέει καθημερινά στο Instagram, θυμίζοντάς μας τα λόγια άλλων ανθρώπων γύρω μας που είναι ολοένα και πιο ξεκάθαροι στον στόχο τους να ξεκινούν τη μέρα τους συνειδητά και για να το κάνουν χρησιμοποιούν διάφορους πόρους: από το διάβασμα ενώ τρώμε πρωινό, το ημερολόγιο ή απλά το να μην κοιτάζουν το τηλέφωνό τους μέχρι να φύγουν από το σπίτι ή να φτάσουν στη δουλειά. Εν ολίγοις: πρόκειται για την ομαλή έναρξη της ημέρας και χωρίς ενεργοποιημένο αυτόματο πιλότο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Eizaguirre είναι coach και ειδικός στη δημιουργία καλών συνηθειών που κάνουν την καθημερινή ζωή πιο εύκολη, έχουμε εμβαθύνει μαζί της στα οφέλη του να ακούμε μουσική ενώ τρώμε πρωινό.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάμε την ημέρα σύμφωνα με έναν expert-1
©Instagram/Josefine Vogt

Τα οφέλη του να ξεκινάς τη μέρα συνειδητά

Σίγουρα οι περισσότεροι ξεκινάμε τη μέρα μας τρώγοντας πρωινό όρθιοι, κάνοντας άλλα πράγματα ταυτόχρονα και κοιτάζοντας κατά διαστήματα το κινητό μας. Πιστεύουμε, λανθασμένα, ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε χρόνο, αλλά το να ξεκινάμε ασυναίσθητα τη μέρα προσπαθώντας να «φθάσουμε σε οτιδήποτε» δεν μπορούμε να φτάσουμε, έχει συνέπειες στην ενέργεια και τη διάθεσή μας. «Η μουσική μου δίνει πολλή ενέργεια και ψυχική ηρεμία. Όλα εξαρτώνται από το είδος της μουσικής με το οποίο ξεκινάτε τη μέρα, έχω μια λίστα αναπαραγωγής με ήρεμη μουσική που φωτίζει τη μέρα μου. Πριν, μόλις ξυπνούσα, κοιτούσα το τηλέφωνο μου και τα social media. Ωστόσο, έχω αποφασίσει εδώ και καιρό να θέσω όρια στη χρήση των social media και της τεχνολογίας. Τις πρώτες ώρες τις περνάω ξυπνώντας σιγά σιγά, κάνοντας το πρωινό ευχάριστο, εστιάζοντας στο παρόν.

«Ενεργοποιώ όλες μου τις αισθήσεις: τη μυρωδιά του καφέ, τον ήχο της ήρεμης μουσικής, παρατηρώ το χρώμα του ουρανού, ετοιμάζω πρωινό και απολαμβάνω πραγματικά τη στιγμή χωρίς περισπασμούς», μας λέει η ειδικός. Τι συνέπειες θα έχει αυτό; «Έχω παρατηρήσει ότι το να ξεκινήσω την ημέρα έτσι, με βοήθησε να είμαι πιο συγκεντρωμένη, να κάνω τον εσωτερικό μου διάλογο και να ξεκινήσω με πολύ καλύτερη διάθεση. Από το να σηκώνομαι και να πηγαίνω στον αυτόματο πιλότο, έχω γίνει πολύ πιο προσεκτική. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί, αλλά μπορείς να ελέγξεις πώς να ξεκινήσεις τη μέρα και να απολαύσεις τα πρώτα λεπτά. Η ζωή φαίνεται διαφορετικά έτσι», εξηγεί η Eizaguirre.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάμε την ημέρα σύμφωνα με έναν expert-2
©Instagram@Emitaz

Η σημασία της δημιουργίας μιας λίστας αναπαραγωγής

Για να μην αφήσουμε τίποτα στον αυτοσχεδιασμό –με τον επακόλουθο κίνδυνο αναζήτησης δικαιολογιών– η Amagoia «συμβουλεύει να επιλέγουμε το είδος της μουσικής που θέλουμε να ακούμε ανά πάσα στιγμή και να αφήνουμε έτοιμη τη λίστα αναπαραγωγής, ώστε να είναι εύκολη η εφαρμογή αυτής της συνήθειας». εξηγεί. Είμαστε μια κοινωνία εξαντλημένη, χωρίς ενέργεια και κακή διάθεση, και αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει με μικρές χειρονομίες. «Πρέπει να μάθουμε να καταλαβαίνουμε ότι οι καλές συνήθειες μας δίνουν ποιότητα ζωής και πρέπει να ξεχάσουμε αδύνατες συνήθειες όπως αυτές που αναφέρουν πολλοί γκουρού. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και κάθε άτομο πρέπει να προσαρμόσει τις καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής και την πραγματικότητα του. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να αναζητάτε δικαιολογίες. Μικρές χειρονομίες διάρκειας 10 λεπτών μπορεί να είναι ρεαλιστικοί και βιώσιμοι μακροπρόθεσμοι στόχοι», εξηγεί.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάμε την ημέρα σύμφωνα με έναν expert-3
©Instagram/Marleen Elisabeth

Το να τρώτε με μουσική σας βοηθά να τρώτε καλύτερα

Αυτή η συνήθεια στοχεύει να ξεκινήσει τη μέρα με ενέργεια και καλή διάθεση, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ειδικοί που προτείνουν ότι το να τρώμε με μουσική μας βοηθά να τρώμε καλύτερα και ακόμη και να χάσουμε βάρος. Μας το εξήγησε ήδη ο Sergio Oliveros, ειδικός στην Ομαδική Ψυχιατρική, Doctor Oliveros, ο οποίος αναφέρθηκε στο λεγόμενο «φαινόμενο Mozart» που έχει η μουσική σε γνωστικό επίπεδο: «Τα ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά της δρουν στον εγκεφαλικό μας φλοιό, χαλαρώνοντας και μειώνοντας την παρορμητικότητα. Η ακρόαση μουσικής μας επιτρέπει πιο αυτόνομο έλεγχο και μια πιο ακριβή και βαθύτερη γνώση των συναισθημάτων μας. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι, μαζί με το απαλό φως, μειώνει την πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στην απώλεια βάρους», είπε.

Για την Amagoia Eizaguirre, προτεραιότητα έχει πάνω απ’ όλα το να τρώμε συνειδητά. «Βοηθά στην ενεργοποίηση των αισθήσεων. Εάν τρώτε αποσπασματικά, δεν ξέρετε καν τι τρώτε, δεν συνειδητοποιείτε καν αν χορτάσατε ή όχι. Ωστόσο, αν μάθετε να ενεργοποιείτε τις αισθήσεις σας κατά τη διάρκεια του φαγητού και να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σας, θα απολαύσετε το φαγητό με διαφορετικό τρόπο. Η μουσική μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και κάνει τη ζωή πολύ πιο ευχάριστη. Επιπλέον, η ήσυχη μουσική μειώνει τις στροφές μας και τον ψυχικό θόρυβο της καθημερινότητας».

Άλλοι τρόποι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας συνειδητά

Γενικά, πρόκειται για την αναζήτηση εργαλείων για να ξεκινήσετε, πάνω απ’ όλα, τη μέρα συνειδητά. «Ο,τιδήποτε σας βοηθά να συνδεθείτε με τον εαυτό σας είναι καλό. «Το σημαντικό είναι να μην ξεκινάμε τη μέρα στον αυτόματο πιλότο: δεν είμαστε ρομπότ ή μηχανές, είμαστε άνθρωποι που ζουν μια πραγματική ζωή», εξηγεί. Άλλοι τρόποι για να το κάνετε, σύμφωνα με την ειδικό, μπορεί να είναι οι εξής:

Κινήστε το σώμα σας για 10-20 λεπτά: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, διατάσεις, ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης, ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης, ενδυνάμωση.

Ένα συνειδητό ντους που απολαμβάνει τη στιγμή και ενεργοποιεί τις αισθήσεις.

Το να δουλεύουμε στον εσωτερικό διάλογο ενώ ντυνόμαστε και να επανασχεδιάζουμε την ατζέντα με βάση την ενέργεια που έχουμε εκείνη την ημέρα, μπορεί να σημαίνει μια δραστική αλλαγή στη ζωή προς το καλύτερο.

Το γράψιμο «αφού βοηθάει πολύ στην αυτογνωσία και είναι ένα υπέροχο εργαλείο που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Από το μανικιούρ στα μαλλιά, το κόκκινο είναι το απόλυτο beauty trend τώρα

MHT