ντύνομαι-σχεδόν-το-ίδιο-εδώ-και-τρία-χρ-292009
©Alex Riviere/Instagram

Το να ντύνομαι σχεδόν το ίδιο έχει ελαφρύνει την ψυχολογία μου

Ποτέ δεν έχω πειραματιστεί πάρα πολύ όσον αφορά το ντύσιμο, αλλά πριν προσπαθήσω να διαφοροποιηθώ περισσότερο, δοκίμασα περισσότερα και μάλιστα ρούχα με τα οποία δεν ένιωθα εντελώς άνετα. Ούτε η έλλειψη χρόνου που συνεπάγεται η μητρότητα είχε απαλύνει εκείνα τα καθήκοντα που είχα επιβάλει στον εαυτό μου για να τα καταφέρνω πάντα σε όλα. Αλλά εδώ και τρία χρόνια –ναι, συμπίπτει με την πανδημία και με όλους εκείνους τους μήνες που δεν έβγαινε κανείς από το σπίτι και τα άνετα ρούχα ήταν το νέο μαύρο φόρεμα– έχω δει σχεδόν το ίδιο. Το να ντύνομαι «πρακτικά το ίδιο» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επαναλαμβάνω πολλά, αν και είναι αλήθεια ότι η συνειδητή και βιώσιμη κατανάλωση και η επένδυση σε λιγότερα αλλά καλύτερης ποιότητας ρούχα είναι επίσης ένα άλλο μάντρα για μένα.

Ντύνομαι σχεδόν το ίδιο εδώ και τρία χρόνια και αυτό μου άλλαξε την ψυχολογία-1
©Kelsey Merritt/Instagram

Εννοώ να δημιουργήσω ένα είδος στολής με ρούχα που μοιάζουν αρκετά σε χρώματα, υφάσματα και σχέδια που θα με βοηθήσουν να ελαφρύνω αυτό που ήταν ψυχικό φορτίο για μένα. Η συνεχής λήψη καθημερινών αποφάσεων μπορεί να εξαντλήσει ενέργεια, και στην περίπτωση μου η προσπάθεια να πείσω τον εαυτό μου ότι μπορούσα να πειραματιστώ με ρούχα (και να νιώθω άνετα ταυτόχρονα) μου στερούσε κάποια ψυχική άνεση. Γι’ αυτό αφοσιώθηκα στην αγορά basic ρούχων εδώ και πολύ καιρό – είμαι από αυτούς που αγοράζουν το ίδιο ρούχο σε πολλά χρώματα.

Προφανώς για πολλούς ανθρώπους το να παίζουν με τα ρούχα και να δημιουργούν διαφορετικές εμφανίσεις κάθε μέρα είναι ένα κίνητρο που τους δίνει ενέργεια. Αλλά δεν είναι η περίπτωση μου. Και παρόλο που μια άλλη εναλλακτική λύση για να μειώσετε τα φορτία αυτού του τύπου (χωρίς να εγκαταλείψετε τους πειραματισμούς όσον αφορά τα ρούχα) μπορεί να είναι η προετοιμασία των ρούχων της εβδομάδας εκ των προτέρων σε ένα μέρος της ντουλάπας – σύμφωνα με τον τρόπο που το κάνει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ακριβώς όπως το λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Ντύνομαι σχεδόν το ίδιο εδώ και τρία χρόνια και αυτό μου άλλαξε την ψυχολογία-2
©Anine Bing/Instagram

Αναζητώντας διάσημες αναφορές, προσυπογράφω την εναλλακτική της σχεδιάστριας Anine Bing. «Είμαι ένας από εκείνους που τους αρέσει να φοράνε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Μπορεί να έχετε 20 λευκά μπλουζάκια και 5 ασορτί τζιν. Αλλά αυτό το utfit είναι ο τρόπος που ντύνομαι. «Το συνδυάζω με διαφορετικές τσάντες ή καινοτομώ με ένα blazer», είπε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Instagram.

Αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι επίσης αυτοφροντίδα

Όλα αυτά που λαμβάνονται στον τομέα της ψυχικής ευεξίας είναι απολύτως λογικά. «Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αρχή της ημέρας αποφασίζοντας τι θα φορέσουν. Αυτό γίνεται ψυχικά εξαντλητικό και αφαιρεί ποιοτικό χρόνο για να κοιμηθείτε περισσότερο ή να πάρετε πρωινό ήρεμα και να ξεκινήσει τη μέρα όπως του αξίζει», εξηγεί η ψυχολόγος Brígida H. Madsen.

Λέγοντας αυτή την απόφαση που έχω πάρει, δεν σκοπεύω να επικεντρωθώ τόσο στο απλό γεγονός του ντυσίματος, αλλά μάλλον στην εύρεση καθημερινών εναλλακτικών που είναι στο χέρι μου για να νιώσω καλύτερα. Όλα αθροίζονται. «Αυτό σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να ανιχνεύουμε ό,τι μας κυριεύει και μας προκαλεί δυσφορία να το δουλέψουμε και να απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν τη μόδα και τους πειραματισμούς με υφάσματα, συνδυασμούς και νέες τάσεις, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ακόμα και σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας η ρουτίνα του ντυσίματος μπορεί να είναι βαρετή και εξαντλητική, ακόμα κι αν μας αρέσει.

Ντύνομαι σχεδόν το ίδιο εδώ και τρία χρόνια και αυτό μου άλλαξε την ψυχολογία-3
©Hosk Elsa/Instagram

Για παράδειγμα, σε περιόδους εργασιακού άγχους ή γονεϊκού άγχους, όταν μας λείπει ο χρόνος για τα πάντα, μια επιλογή ρούχων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ή να δημιουργήσουμε ένα outfit που μας ταιριάζει και μας βοηθά να ξεκινήσουμε τη μέρα γρήγορα. “Προσθέτει η Madsen. Η ψυχολόγος Pilar Guerra εμβαθύνει επίσης στα οφέλη του να ελαφρύνει ορισμένες καθημερινές αποφάσεις. «Η απλοποίηση των καθημερινών αποφάσεων, όπως η επιλογή ρούχων, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Η ικανότητα μας να παίρνουμε αποφάσεις είναι περιορισμένη και κάθε επιλογή, όσο μικρή κι αν είναι, καταναλώνει μέρος της ψυχικής μας ενέργειας. Έχοντας ένα σταθερό στυλ ντυσίματος, μειώνουμε το φόρτο αποφάσεων, ελευθερώνοντας χώρο και ψυχικό φορτίο για πιο ουσιαστικές εργασίες», εξηγεί.

Όλα εξαρτώνται από τον κάθε άνθρωπο

Η ψυχική ευεξία φροντίζεται από τη στιγμή που ξυπνάμε και πραγματοποιούμε ενέργειες με βάση την προσωπικότητα και την ευημερία μας, κατανοώντας ότι ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς, ανάγκες και προτεραιότητες. Και ότι η ευημερία του κάθε ανθρώπου πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτό. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η δημιουργία outfits τους ανακουφίζει από το ψυχικό φορτίο και άλλοι για τους οποίους όχι. Έχει να κάνει με το να ακούς τον εαυτό σου, να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να επιλέγεις με βάση αυτό. «Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν σίγουρα οφέλη στη δημιουργία ενός προκαθορισμένου σετ ρούχων, επειδή απλοποιεί την πρωινή διαδικασία, παρέχοντας σταθερότητα και μειώνοντας το άγχος που σχετίζεται με την επιλογή ενός ρούχου.» Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους βιώνουν άγχος λήψης αποφάσεων ή θέλουν να εστιάσουν την ενέργεια τους σε πιο σημαντικούς τομείς της ζωής τους», προσθέτει η Guerra.

Άλλοι τρόποι για να απλοποιήσετε τις καθημερινές αποφάσεις

Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι για να ελαφρύνουμε την καθημερινότητά μας. Σε κάποιο βαθμό πρόκειται για αλλαγή, αλλά και αυτοματοποίηση και μετατροπή ορισμένων συχνών ενεργειών σε συνήθειες. «Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί ψυχική ενέργεια, αλλά συμβάλλει επίσης στην αίσθηση ελέγχου και σταθερότητας στη ζωή μας». Τελικά, πρόκειται για την εύρεση μιας ισορροπίας που προσαρμόζεται στις ατομικές μας ανάγκες και προάγει τη μεγαλύτερη ψυχική ευεξία», καταλήγει η Guerra, η οποία μας δίνει άλλες ιδέες για να το κάνουμε πέρα από τα ρούχα.

Προγραμματίστε γεύματα

«Η δημιουργία εβδομαδιαίων μενού ή η εύκολη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει το βάρος της απόφασης για το τι θα φάτε κάθε μέρα», λέει.

Καθιερώστε ξεκάθαρες πρωινές και βραδινές ρουτίνες

«Αυτό εξαλείφει την ανάγκη λήψης αποφάσεων για κάθε βήμα, από το πρωινό ντους μέχρι την ώρα του ύπνου»

Χρησιμοποιήστε υπενθυμίσεις, ξυπνητήρια και εφαρμογές για να αυτοματοποιήσετε εργασίες ρουτίνας όπως πληρωμές, υπενθυμίσεις ραντεβού και λίστες αγορών. Όλα αυτά βοηθούν στην εξοικονόμηση ψυχικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης | H χαμηλόμεση ζώνη θα είναι το hero piece των επόμενων μηνών

MHT