γιατί-είναι-καλύτερο-να-κοιμάστε-στο-σ-302408
©Instagram/Marta Lafotan

Ο καλός ύπνος θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την προώθηση της μακροζωίας. Ο τρόπος ζωής, μαζί με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αντιπροσωπεύουν μία από τις μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση.

Ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία: Τι προσφέρει στον οργανισμό;

Η μη σωστή ανάπαυση επηρεάζει επίσης αρνητικά την ημέρα μας, επηρεάζοντας την υγεία του σώματος. Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, επηρεάζοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και σωματικές πτυχές. Τις ώρες του ύπνου, το σώμα ενεργοποιεί μια ολόκληρη σειρά μηχανισμών επιδιόρθωσης, οι οποίοι επηρεάζουν την ευεξία του σώματος και του μυαλού.

Ο ύπνος πιστεύεται ότι βοηθά τη μνήμη και τη γνωστική σκέψη. Η θεωρία της πλαστικότητας του εγκεφάλου υποθέτει ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, να αναδιοργανωθεί, να αναδομηθεί και να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις. Ως εκ τούτου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να σχηματίζετε αναμνήσεις, την παραγωγικότητα, την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επισκευάζει ιστούς και κύτταρα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αυξημένη έκθεση σε ασθένειες. Η ξεκούραση έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος. Τις νύχτες που κοιμάστε πολύ λίγο, η παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, αυξάνεται ενώ η λεπτίνη μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο σκοτάδι;-1
©Instagram/Marta Lafotan

Γιατί είναι κακό να κοιμόμαστε με φως;

Το μπλε φως είναι ο εχθρός της ξεκούρασης. Το να κοιτάμε τις οθόνες πριν κοιμηθούμε δεν προκαλεί χαλάρωση του σώματος και καταστέλλει την αυθόρμητη έκκριση μελατονίνης που συνδέεται στενά με το σκοτάδι. Επιπλέον, η έκθεση στο φως σε ακατάλληλες ώρες μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς ύπνου-εγρήγορσης με βαθιά επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία. Το πρωί, το φως του ήλιου μας βοηθά να ξυπνήσουμε και ευθυγραμμίζει το βιολογικό μας ρολόι με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλά το να έχουμε φως αργά το βράδυ καθυστερεί τον κιρκάδιο ρυθμό μας, με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός συγχρονισμού.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο σκοτάδι;-2
©Instagram/Emili Sindlev

Σε μια μελέτη του 2022, με τη συνεργασία της Phyllis Zee, νευρολόγου και διευθύντριας του Κέντρου Κιρκαδικής και Ιατρικής Ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν εκτεθειμένοι στο φως πέρασαν λιγότερο χρόνο στη φάση του ύπνου αργών κυμάτων. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, ακόμη και με τα μάτια μας κλειστά, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αντιλαμβάνεται το σχετικά αμυδρό φως και επομένως είναι έτοιμος να ξυπνήσει. Στην πραγματικότητα, υποτίθεται ότι το φως προκαλεί μειωμένη ποιότητα ύπνου, καταστολή των επιπέδων μελατονίνης και υψηλή συμπαθητική ενεργοποίηση.

Επιπλέον, το νυχτερινό φως φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη και της μειωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Όπως αναφέρει η μελέτη, η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο φως και της μεταβολικής ρύθμισης δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής στους ερευνητές.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο σκοτάδι;-3
©Instagram/Camille Charriere

5 οφέλη του ύπνου στο σκοτάδι:

Μας παίρνει ο ύπνος νωρίτερα και πιο εύκολα.

Κάνει καλό στα μάτια, που δεν υποβάλλονται σε περιττό άγχος και δεν κουράζονται.

Ο κιρκάδιος ρυθμός τηρείται και το σώμα είναι πιο ισορροπημένο.

Το μυαλό είναι επίσης πιο ισορροπημένο και με τον καλύτερο ύπνο καταπολεμάτε το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί επίσης να επηρεάσει τις μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Ο ύπνος στο σκοτάδι σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, κάτι που σας βοηθά να μην πάρετε βάρος και θα βοηθούσε στη διατήρηση των σωστών επιπέδων ινσουλίνης, μια θεμελιώδη αξία για τους διαβητικούς, καθώς και των επιπέδων μελατονίνης.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο σκοτάδι;-4
©Instagram/Hanna Schonberg

Πώς να συνηθίσετε να κοιμάστε στο απόλυτο σκοτάδι

Ένα πρώτο βήμα είναι να κάνετε το υπνοδωμάτιο όσο πιο σκοτεινό γίνεται. Εάν δεν έχετε παντζούρια ή κουρτίνες που μπορούν να κλείσουν τελείως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες συσκότισης που εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού φωτός που μπορεί να προέρχεται από τα φώτα του δρόμου ή τα φώτα των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Ένα άλλο βήμα είναι η μείωση ή η εξάλειψη της τεχνολογίας στην κρεβατοκάμαρα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο ή να το κλείσετε στο συρτάρι δίπλα στο κρεβάτι. Ακόμη και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως η τηλεόραση, θα πρέπει να καταργηθούν στην κρεβατοκάμαρα, αλλά αν έχετε, η καλύτερη επιλογή είναι μια τηλεόραση που δεν έχει φώτα που παραμένουν αναμμένα όταν σβήνουν.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο σκοτάδι;-5
©Unsplash

Η χρήση μάσκας ύπνου θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, επειδή φιλτράρει όλους τους τύπους φωτός που δεν μπορούμε να εμποδίσουμε με κανέναν άλλο τρόπο. Η αυξανόμενη έκθεση στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει θετικά αποτελέσματα στον ύπνο τη νύχτα. Η ακρόαση ενός προγράμματος διαλογισμού πριν από τον ύπνο έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Προϊόντα ομορφιάς για καλύτερο ύπνο Από τη μεταξωτή μάσκα ματιών, στα χαλαρωτικά σπρέι για μαξιλάρια, στο άρωμα για να ψεκάζετε πριν πάτε για ύπνο και τη νυχτερινή μάσκα προσώπου.

Διαβάστε επίσης | Sleek loafers: Αυτό είναι το νέο στυλ που θα πρωταγωνιστήσει στο street style το 2024